• Fru U

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7

    Stort Grattis Kusin Knase till den underbara dottern


    Live and let live
  • Fru U

    Och jag deppar igen Fick inte göra dialteringen i landskrona för jag hade ont förra gången, så nu vet jag inte ens när det blir, inte ens om det blir i juni. Det är inte kul att springa på toa flera gånger varje dag för att det känns som om jag ska göra på mig, det var ju liksom därför jag fick stomi - för att slippa det

    Min läkare kommer inte tillbaka förrän på måndag så kanske om en vecka så vet jag vad de bestämmer sig för istället

    Jag känner mig just nu så väldigt oprioriterad. Att skylla på att jag hade ont är en så dåligtursäkt med tanke på att jag som svar fått att det inte finns någon anledning till varför jag skulle ha ont efter dialteringen och att det går över, dvs de gör inte ett jota ändå (bara skickar hem mig)

    Sorry att jag deppar ner tråden

    Gubben är i alla fall hemma


    Live and let live
  • Fru U

    Jag förklarar gärna. Det är ingen undersökning det är ett ingrepp för att vidga den förträngning som blir i ändtarmen och min fistel. Jag måste ha möjlighet att föra in en kateter så att jag kan skölja ur abcesshålan som ligger ovanför ändtarmsstumpen så att den inte blir inflammerad som den är nu (när den blir så inflammerad så trycker kroppen/abcesshålan själv ut var/slem genom ett yttepyttehål som den skapar själv - tyvärr inte stort nog för att få igenom en kateter - och det kan komma när som, ofta när jag böjer mig för då trycker man ju ihop magen)

    Det är ett enkelt ingrepp, tar cirka 10 kanske 15 minuter att göra. Jag får vad jag kallar halvnarkos, dvs man är helt väck men blir inte intuberad

    De för in nåt instrument och trycker isär så att det blir passage igen och så sköljer de ur abcesshålan

    Sist de gjorde detta så blev det inte bra och därför måste det göras om mycket tidigare än vanligt. När jag pratade med sköterskan så sa hon att det inte fanns möjlighet att göra det på UMAS under sommaren men att det fanns en tid i landskrona nästa vecka. Nu ringde hon idag och sa att jag inte fick göra det i landskrona då jag hade ont förra gången de dilaterat.

    Till saken hör att jag förra året efter dilateringen då klagade över att det gjorde mer ont än vanligt och då tyckte läkaren att de inte gjort nåt de inte brukar göra och att det "går över" och skickade hem mig med ännu fler smärtstillande tabletter.

    Nu kommer det att bli så att de "klämmer in" mig nån dag då de egentligen inte har tid, eftersom det måste göras, och det innebär att jag kommer till sjukhuset på morgonen utan att veta när ingreppet görs (det kan ske på förmiddagen eller så blir jag sista patienten på eftermiddagen) och jag mår inte bra av sånt hattande. Då ska jag sluta äta och dricka vid midnatt och får då kanske inget i mig på 12-14 timmar och det funkar inte med stomi.

    Dessutom får jag ångest av att ligga och vänta och inte veta vad som ska ske (de har en tendens till att komma in och säga att nu rullar vi på studs, "men hallå jag måste ju ta på mig op-kläder o kissa å sånt" och då står de där och stressar mig) Dessutom så fungerar det inte att ta den lugnande tabletten medans man blir nerrullad, den måste tas en liten stund innan

    Utan lugnande tablett så går det inte att sticka mig och venflon är ett nödvändigt ont för att kunna bli sövd

    Nej, jag har alldeles för dålig erfarenhet av att de inte bryr sig om vad jag behöver för att känna mig lugn.

    Ja, det bidde en halv roman, inte meningen att tråka ut er


    Live and let live
  • Fru U

    Vad är det för söm som drar ihop sig? Blir så klart nyfiken då jag aldrig hört talas om nån annan som gör det jag gör

    Eftersom mitt är behovsbestämt så finns det ingen tid bestämd. I början så räckte det med att dilatera en gång om året sen blev det två gånger om året nu är det två-tre gånger om året, men sist (för typ två månader sen) så varade resultatet bara i två veckor. Själv tror jag att det beror på att det var en läkare som inte har haft mig innan som gjorde det och när jag frågade honom hur mycket de dilaterat så visste han inte exakt utan fick svaret "typ som ett lillfinger eller så" (mina andra läkare har alltid svarat i exakta millimetrar)


    Live and let live
  • Fru U

    Lägger in dikt o bild som jag nämnde för många sidor sen. Den ska vara klickbar men om inte så finns den i mitt galleri
    snyltgasten1.jpg


    Live and let live
  • Fru U

    Förstår precis vad du menar. Det är jobbigt att hela tiden behöva kämpa, behöva bevisa att man duger (eller har rätt till något).

    Vägrar ge en fl styrkekjam men kan ge dig en cyberkram istället *s*

    ~~~~~kram~~~~~~~~

    och skickar en näsduk (du får till och med en ny oanvänd Flört)


    Live and let live
  • Fru U

    Tydligen så kunde jag inte ligga kvar över natten på landskronas lasarett, men hallå de skickar ju alltid hem mig ändå så det är nog det sämsta argument jag hört

    Grådis, förstår precis hur du känner men att dilatera är ett ganska litet ingrepp och du kommer att må bättre. Om du känner dig så orolig så kanske du ska kolla upp pre-medicineringen (att du får lugnande och så menar jag, innan du rullas till pre-op)

    De första gångerna jag blev dilaterad så mådde jag hur bra som helst efteråt, hade inte ens ont


    Live and let live
  • Fru U

    Sövningen ser inte jag heller som ett problem, jag behöver pre-medicinering för att jag blir nipprig av alla typer av ingrepp/operationer oavsett om jag gjort dem innan och det går inte att sticka mig då (alla mina kärl drar ihop sig och gömmer sig långt långt ner)

    Bra att det känns lite bättre. Det är ett standardingrepp även om jag aldrig träffat nån innan som gjort det


    Live and let live
  • Fru U

    Japp jag har ileostomi och 10cm ändtarm+några cm fistel och sen en abcesshåla ovanför fisteln

    Om jag ska operera bort den sista biten ändtarm så måste slutmuskeln bort och det är en komplicerad opereration och det är mycket som kan gå snett så därför låter jag dem inte rota mer än nödvändigt (inte efter förra felbehandlingen)


    Live and let live
Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7