• Lällas

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7!!!!

    Här kan man fråga om besvär o sjukdomar o läbbiga undersökningar som har med mag o tarmsystemet att göra, den samlade erfarenheten är stor.
    Välkommen!

    Här följer en lista på oss som brukar hänga i V.V.S trådarna. Saknas ditt namn skicka mig ett mail.

    CROHNS
    grådis
    LillTrulsa
    kahlua
    Dalkulla
    Tölander
    Calylite
    Itmorsan
    MaryJo

    ULCERÖS COLIT
    Nallatalla (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    mumlin (följdsjukd: primär skleroserande cholangit)
    Kusin Knase
    Linnann
    LoneStarState
    wonderwoman
    Tessi81
    MrsDream
    68:an (Följdsjukdom Ledproblem)
    AnnaKennyLea
    Mallansprallan
    Sandervig
    Storken78
    nea00
    willow82
    havsbris
    Prommis
    Lällas (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    vinterland
    Twentyfourhours
    Dist
    Nebulosa
    Blåbärspappa
    2äggmamma

    IBS
    Nebulosa
    68:an

    Väntar på diagnos?
    Hia
    Solrosen67
    Kexet79

    IBS samt gallsaltsmalabsobtion:
    mysis nr1

    ANHÖRIGA
    gmt för Lucas med Ulcerös Kolit
    Molle72 för Rebecca med Ulcerös Kolit
    Slj för Lucas med Ulcerös Kolit

    Länk till förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m15622597.html

    Länk till gamla trådar: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m12884634.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m10404966.html

    Länkar till lite annat tarmrelaterat:
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m7649472.html
    crohns.se/
    www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp
    netdoktor.passagen.se/default.ns
    www.magotarm.se/attleva.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-01 23:20:52:
    Fru U, Crohn (med hud,muskel och ledvärk) och stomi

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-10 21:09:58:
    UC:
    JajjaB

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-14 18:12:47:
    UC: Lilla Mimsan

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-17 16:24:04:
    Crohns:
    Nio

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-21 22:50:59:
    IBS:
    Vem är jag

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-21 22:51:58:
    Anhörig:
    Malvas Mam, mamma till Linnea som väntar på diagnos.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-22 22:51:52:
    Crohns:
    Skytten64

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-06-15 13:28:02:
    MaddeK: Crohns (och stomi opererad)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-06-21 13:57:10:
    UC: MissDisa

  • Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7
  • Grannen

    dalkulla: Vilken helvetesnatt du haft, hur många veckor är det kvar nu?

    goldfish: Oj låter ju inte alls bra det där! Fattar inte att du inte blir tagen på allvar när du gått ned så mkt i vikt.
    Jag vet inte hur man ska göra om man inte går genom vc, kanske flytta till vc med privatläkare?

  • Grannen

    Just det goldfish, ta dig snarast till apoteket och köp näringsdryck! El vänd dig till dietist så kanske du får hjälp därigenom. Du behöver varje liten näringsdroppe du kan få i dig!

  • Rebecca93

    Dalkulla26:Det ee ganska så bra men jag ee orolig i dag och lite ont i mah´gen i mellan åt själv då??

  • goldfish

    Har pratat med dem på vc nu iaf så jag får komma dit imorrn.
    Tyvärr eller vad man ska säga utan att låta rasistisk eller på något sätt. Så tolka mig rätt när jag säger att hon sa att jag kommer få en Iransk läkare som inte pratar eller förstår svenska så bra, utan som jobbar där för att lära sig.
    Jag som var nervös redan innan över att behöva sitta där och förklara mina magproblem och toalettbesök, blev ännu mer nervös över att hon inte kommer att förstå alls och man ska behöva va djupt ingående i detalj för att hon ska förstå eller missuppfatta allting så jag går därifrån utan att få någon klarhet i något bara för att det blir jobbigt eller pinsamt.

    mumlin:

    Tar mig fram på envishet fram tills imorrn och hoppas att allt löser sig hos läkaren och att hon kan skriva ut näringsdryck.
    (Borde inte vara några problem eftersom jag har haft dem på recept en gång innan)
    Trött som ett as, så om bara sambon kommer hem å kan ta lillkillen så sover jag bort resten av kvällen.

  • Disa79

    Hej,
    har läst er tråd ett tag nu och det är så skönt att man inte är ensam. Jag har UC samt skleroserande kolangit. UC har jag haft i elva år medan skeloresande kolangiten är lite "nyare" (har inte direkt reflekterat över att jag har ytterligare en sjukdom så när den diagnosticerades vet jag intte). Magen har jag inga som helst problem med, äter salazopyrin två gånger om dagen. Däremot har kolangiten bestämt sig för att göra entré, såg mig i spegeln för en vecka sedan och insåg att gula ögonvitor är inte direkt vackert, har inte ens märkt det tidigare. Sen kliar det över hela kroppen, trodde att jag var lite vintertorr i huden bara. Äter Ursofalk men vad jag förstår så är den inte mot kolangiten direkt...
    Så jag tror att jag får försöka få tag i någon på mag och tarm på Sahlgrenska och se om jag kan få en snabb tid dit (orden sjukhus och snabb funkar inte i samma mening...). Tyvärr jobbar jag i Stockholm så det är ju inte det lättaste att fixa läkartider direkt och det har ju inte heller varit något problem så länge man mår bra. Ska sätta sjukvården på hårda prov och se om man kan få komma dit inom tre månader...
    Ville bara tacka er (särskilt mumlin) för att ni finns, utan er hade jag vandrat runt med mina gula ögon och trott att jag nog bara var lite trött och rödsprängd...

  • Grannen

    Disa: tråkigt att du blivit dålig! Måste tipsa om Einar Björnsson på Sahlgrenska, ett riktigt proffs!

    Är det något du vill veta så är det bara att fråga, har blivit expert på sjukdomen och allt runtomkring. Om du är så pass dålig att du är gul så kommer du antagligen att utredas och antingen vidga en gallgång eller komma in på transplantaionsutredning. när jag blev gul dick det rätt fort!
    Det finns hjälp mot klådan med bara så at du vet det!

    Kram

  • Disa79

    Mumlin: Tack för tipset, ska se om det går att få tag i någon tid under veckan. Finns Einar på mag och tarm eller är det någon annan avdelning man blir inkopplad på? Mår faktiskt inte så fasligt dåligt trots min "sepia" ton. Har precis varit i Barcelona och haft det skönt och är inte speciellt trött heller. Kanske är en lindrig gulhet jag råkat ut för... kan ju alltid hoppas.
    Fick du diagnosen innan du blev riktigt dålig, i tex samband med UC eller att annan provtagning visade att du var sjuk? Jag har ju aldrig varit så pass sjuk att det är därför jag har fått diagnosen utan det är mest att mina provsvar har visat det. Sen har en gastroskopi samt en leverbiopsi bara bekräftat det hela.
    Finns det något receptrfritt mot klådan? Det är ju inte så tjusigt med rivmärken nu är lättare kläder vankas...

  • Lällas

    Hej godingar
    Nu är arbetsdagen slut och kom nyss innanför dörren, och vad är det första man gör? Springer fram till datorn och loggar in på familjeliv. Vill ju veta hur det står till med er härinne. Verkar som många har ont nu och jag lider med er.

    Goldfish: Fy, och ush! Tycker så stackars dig. Du måste ju få äta snart och få i dig näring. Lova att du TVINGAR din läkare imorgon att ge remiss till mag och tarm specialist. Och säg att det är akut. Och se till att få näringsdrycker. Köp också Resorb på apoteket så du får i dig de viktigaste mineralerna och vätskeersättning. Vill så gärna hjälpa dig om jag kunde på något vis. Blir så orolig för dig när jag läser om hur långt det gått. Du har ju rasat i vikt och med dina problem att äta etc så är det superviktigt att få komma i kontakt med mag och tarmspecialist så snart som möjligt. Jag själv fick olika felaktiga diagnoser på VC innan jag fick remiss till Ersta sjukhus som specialiserar sig på mag och tarm. Där fick jag göra en koloskopi, när man får en slang in i ändtarmen och så kollar dom efter inflammation etc. Man kan be om "lugnande" samt syrgas och då känns det inte lika hemskt. Jag och många fler här inne har gjort dessa undersökningar flera flera gånger och man överlever. Låt oss veta hur det går imorgon och snälla, stå på dig och be om remissen. Jag själv undvek mjölk när jag var som sämst och köpte laktosfri mjölk och det funkade mycket bättre så jag kör på det fortfarande. Håller tummarna för dig.

    Lone Star State: Låter som du har det tufft med lederna. Jag har bara lite lite känningar ibland så det är nog inget speciellt med det.

    Dalkulla: Hjärtans vän, vilken jobbig natt du haft. Tycker så synd om dig. Nu får bebisen lov att komma snart så du får bli bättre. KAnske prova ny medicin annars? Du måste ju få bli bättre snart. Det där tar ju knäcken på en.. Kram

    Disa: Välkommen hit. Låter som du med har fullt upp med dina symtom. Hoppas att du får en tid SNART till läkaren. Jag vet hur det är att känna sig i behov av läkarvård snabbt men det är som du säger, inte ofta det blir så snabbt. Har du samma som Lone Star State? Hon har också problem med ögonen.. Hoppas du blir bättre och häng gärna med oss. Här inne finns så mycket god omtanke och fantastiskt stöd. Kram och välkommen hit.

    Nalla: Låter som du har fullt upp med prov. Förstår att du har mycket att plugga in och lycka till på provet i morgon. Klart vi ska prova! Det bör ju gå bra om vi ser till statistiken. Jag förstår hur jobbigt det kan vara att dölja stomin. Jag har alltid tighta linnen under mina tröjor. Och har ofta kofta eller så över. Men inte mycket längre till... he he.. till hösten gäller det!

    Lindis: Har du fått någon tid hos doktorn än? Du måste ju få en tid snart iallafall så att du kan få behandling och en korrekt diagnos. Hoppas på det bästa möjliga för din del. Håller tummarna för dig.

    Kram allihopa. Nu ska jag gå till gymet och sen fixa nån middag. Har helt tappat lusten att laga mat så det blir rätt tråkig mat nuförtiden. Blir nog kyckling och sötsursås idag med lite ris.
    Ni är bäst/ Kram Anna

  • Grannen

    Disa: ja han finns på mag och tam men har är även expert på psc så det är det som gör att han är så bra!

    Inget receptfritt vad jag vet, äter Questran.

    Fick diagnosen via biopsi när jag var runt 21, accelererade för ett år sedan. Fyller 29 iår. Hade uc innan så de kollade levervärdena då och då. Din klåda och gulhet tyder på att din lever är påverkad eller att det är trångt i gallgången.

    har du nummret till mag och tarm?

  • Disa79

    Fick precis en remiss för provtagning (där numret står) så jag tänkte ringa imorgon och se om jag får under veckan eller kanske på måndag. Blir ju lite knepigt när man ska passa in läkartider med pendling. Är inte heller någon idé att börja nästla sig in på något sjukhus i Stockholm eftersom jag ska flytta ner igen i augusti. Hoppas bara att det går fort att blir bra, stundande bröllop i juli, tur att man kan retuschera bort gulheten på bilderna

Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7