• Auris

    För oss läkarstudenter/läkare 2

    Idag fick jag stora skrämselhickan. Det kom ett brev hem till mig från socialstyrelsen! Gissa om jag blev nervös när jag öppnade och undrade vad de kunde vilja mig. "Tack för din anmälan till donationsregistret..." Jisses, det hade jag helt glömt bort att jag skickade in för någon månad sedan. FÅR de verkligen skrämma en stackars ST-läkare på detta sätt?

  • Auris

    novalee: Jag har inte exakt koll på terminerna men ganska tidigt (Termin 4?) får du arbeta som uska och senare under utbildningen (från termin 9?) får du vikariera som läkare.

  • Auris

    Vi hade en kurs som hette "klinisk strimma" (har bytt namn nu) de första terminerna när den var klar fick man behörighet att jobba som uska. Då var det från termin 4 men jag har faktiskt ingen aning om hur det är nu. De har ju gjort om hela utbildningen sedan jag gick och dessutom skiljer det sig säkert mellan studieorterna.

  • Auris

    erika: prepduggan minns jag. Vi hade Täljedal och han var på sitt bästa humör. Han började prata om helt andra saker än duggan och sedan efter halva tiden kom han på att han skulle fråga lite också så vi fick en fråga var på vårt preparat och den som svarade fel fick fler frågor tills det kom en fråga han kunde besvara Alla godkända. Och vi hade hört sådana skräckhistorier om Täljedal innan

  • Auris

    erika: Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt hur det var när jag gick. Det är ju över 10 år sen nu *hjälp* När jag tänker efter så var det nog flera mindre duggor under kursens gång och sedan ett större förhör i samband med tentan. Jag är hyfsat säker på att alla förhören var i grupp men de har ju hunnit göra om hela utbildningen sedan jag gick den. Vad jag minns var i vart fall att man jagade upp sig mycket mer än nödvändigt

  • Auris

    Deez, Sussie, Sweetgirl, Birgitta: Välkomna hit! Det här är en bra tråd för oss läkare/läkarstuderande att hålla kontakt med varandra.

  • Auris

    Ja. Det är ganska blandat. Själv är jag ST ÖNH.

  • Auris

    Det där med att hålla sig inom branschen är problematiskt. I början var jag helt inställd på att hitta en sjuksköterska. Jag insåg snabbt att urvalet på manliga sjuksköterskor var ganska dåligt så jag fick hålla till godo med en läkare i stället. Största problemet där var att hitta en manlig läkare som kunde acceptera att hans fru var smartare än han själv - men till sist lyckades jag

  • Auris

    Min man är ingen toffel. Det har jag förbjudit honom

  • Auris

    LubbDubb: Välkommen i tråden!
    Jag skaffade barn under ST. Egentligen hade jag tänkt att det skulle bli under AT men barn kommer inte alltid på beställning Under utbildningen var inte aktuellt eftersom jag inte träffade min man förrän jag gick t10 och vi ville lära känna varandra först .

    Ärligt talat tror jag att det hade gått nog så bra att skaffa barn under utbildningen. Du styr ju över din tid lite mer när du pluggar och du har inte lika mycket jourer. Haken är ju pengarna. Ett tips kan vara att göra som en av mina kursare - hon blev gravid på sommaren när hon jobbade och sedan fortsatte hon på vick fram tills förlossningen. På så vis fick hon i vart fall föräldrapennig.

  • Auris

    SysterHedwig: Ja. De tar visst bara hänsyn till inkomst som beräknas pågå minst 6 månader efter förlossningen. Man får alltså skaffa ett långtidsvick då, det kan ju inte vara så svårt.
    Ärligt talat vet jag int om det funkar fortfarande men när jag pluggade kunde man i vart fall göra så

  • Auris

    Visst görs det skilnad på vissa håll. Allra tydligast var det när jag var kandis på ortopeden och gick med en ung kvinnlig ST-läkare. Vi hade just varit inne hos en gammal dam som brutit benet och som var kissnödig. Läkaren säger åt sköterskan att patienten behöver ett bäcken. "De finns i sköljen." blev svaret. Jag tror knappas hon hade sagt så till en manlig doktor.

    På akuten tycker jag generellt det är mest problem. Där är man korta perioder åt gången och hinner inte riktigt lära känna sköterskorna. Jag tror att det är i sådana situationer det görs messt skilnad på folk hur stor "pondus" man har. Inte bara skilnad mellan män och kvinnor utan även mellan AT/ST/specialist. En manlig specialist som vill ha något gjort säger till vem som helst av SSK/USK och det vidarebefodras och blir utfört. En kvinnig AT eller Ul får svaret "Jag har inte tid, prata med xx" och så kan man spendera en kvart på att springa runt och jaga rätt person. Min erfarenhet är att de manliga doktorerna får denna pondus snabbare än de kvinnliga.

    Nu är jag på öron och där tycker jag inte det görs så mycket könsskilnad. Vi är ungefär lika många kvinnliga och manliga läkare i spridda åldrar och jag tror sköterskorna behandlar oss ganska lika. Det är dock svårt att veta eftersom man inte vet riktigt hur de är med andra.

  • Auris
    Cinzano skrev 2007-06-20 17:29:33 följande:
    Tänkte höra om Ni vet ifall någon kommit in på läkarlinjen genom någon bakdörr, alltså inte genom de officiella sätten. Nyfiken på vilka vägar som finns för att bli antagen
    Jag hade flera kursare som kom in genom att börja studera utomlands, främst i Ungern men även någon som studerat i Tyskland. Jag tror de läste ca tre år där. Sedan bytte de över och började termin 4 eller 5 i Sverige. Jag tror dock att det har blivit svårare att få byta över nu.
  • Auris
    Kalinka skrev 2007-06-20 16:31:29 följande:
    1. Neurokirurger
    2. Thoraxkirurger
    3. Vanliga kirurger
    4. Stor odefinierbar grupp, med gynekologer, ÖNH, ortopeder, urologer mfl.
    5. Invärtesmedicinare av alla de slag, infektionsläkare.
    6. Allmänläkare och psykiatriker
    7. Hudläkare och ögonläkare
    8. Socialmedicinare
    Graden av coolhet avgörs av hur mycket jour man har, om man opererar, hur få lagade mål mat man kan äta till lunch (dvs max trycka i sig en smörgås), samt om man dricker kaffe med eller utan mjölk (med mjölk är helt ute bland kirurger), samt hur ofta man fikar!
    Infektionsläkare ska absolut upp ett snäpp, de står över vanliga internmedicinare i rangordningen. Sedan håller jag nog även med Tyras föräldrar om att man ska flytta upp ögonläkare och hudläkare ett snäpp. Speciellt ögonkirurger för de kan gå blåklädda och har aldrig mjölk i kaffet. Klart ovanför psykläkare och distriktsläkare som ju till och med lallar runt i civila kläder. Narkosläkare ska in ovanför allmänkirurger. Ni har väl hört om blod-hjärn barriären på op

    Manliga gynekologtråden är helt osannorlik. Man vet inte om man ska skratt eller gråta. Jag har inte vågat avslöja för dem att jag var på väg att bli urolog en gång i tiden - då tror de säkert att man är pervers
  • Auris

    Kalinka: Och jag insisterar på att ögonläkare ska flyttas upp. Jag är ju för 17 gift med en retinalkirurg så jag borde veta.
    Hur som helst - ögonläkarna i Umeå FIKAR inte - maken är visserligen känd för att alltid dyka upp i fikarummet och snika åt sig när det finns gofika i personalrummet men det är en annan sak. Mjölk i kaffet används av ungefär hälften av ögondoktorerna men inte av någon av retinalkirurgerna. Dessutom brukar maken komma hem och klaga på att han inte hunnit äta lunch eftersom han opererat (Skyll dig själv om du inte äter efter operationen -idiot!) och det har jag aldrig hört från någon allmänläkare eller psykiater. På den vårdcentral jag var drack inte ens alla doktorerna kaffe. Ett par av dem drack TE med mjölk och hade med smörgås till förmiddagsfikat. Och både vårdcentralsdoktorer och psykdoktorer går i civila kläder. Det placerar dem absolut nedanför alla doktorer i rock.

  • Auris

    Tyras föräldrar skrev 2007-06-26 15:43:16 följande:


    neurokirurger har inga liv... då blir man lätt trist vilka doktorer har mest aktiv fritid? jag röstar på rtg-läkare. Vimlar av fotograferande musikaliska människor. husläkare jobbar mest deltid och har per definition mest fritid men jag vet inte riktigt hur de utnyttjar den.
    Mest aktiv fritid vet jag inte men här är ÖNH-läkarna i vart fall i topp när det gäller barnalstring. Jag ligger efter som bara har två. Alla mina kollegor har tre eller fyra

    När jag tänker efter så ligger nog ögonläkarna bra till i "aktiv fritid" kategorin. De håller på med spex, teater, musik mm. (Klev de upp eller ned i cool-stegen då?)
  • Auris

    Den där coolhetsstegen är bra. Det är bara att titta på toppen för att veta vad man INTE ska välja. Även om det inte är särskilt coolt så föredrar jag kaffe med mjölk och jag trivs bäst om jag hinner dricka en kopp på förmiddagen. Jag tycker att Lunch är en rättighet även för läkare och lugna jourer är bättre än tuffa.

  • Auris

    Kalinka: Jag tycker ATL är sådär. För oss har inte ATL förändrat så mycket. Vi hade långt innan ATL en överrenskommelse om att hade man jobbat mycket på jouren så kunde man antingen ta sovmorgon eller gå hem tidigare. För dem som inte hade vett att gå hem om de jobbat hela natten är ATL bra för övertrötta läkare är farliga. För min egen del så störs jag dock av att ATL och inte min trötthet ska bestämma hur mycket tidigare jag ska sluta. Om jag tex har haft 5 min telefonsamtal kl 01, varit inne och jobbat mellan 02 och 03 och haft ett 5 min samtal kl 05 så behöver jag mer vila än 1 timme och 10 minuter. Om jag i stället jobbat 21-24 och fått sova hela natten efter det kan jag tycka att det är mindre nödvändigt att sluta tre timmar tidigare som ATL säger. Har jag jobbat mycket på natten så föredrar jag dessutom att ta sovmorgon och jobba utsövd efter lunch framför att pina mig igenom förmiddan och gå hem och försöka sova på eftermiddan när barnen kommer från dagis. Men på något sätt gör ATL att vi måste ta ut den där ledigheten sist på dagen.

    I grunden tycker jag nog ATL är bra. Om bara fack och arbetsgivare kunde komma överens om lite lokala avtal så att man kunde anpassa det hela till vad som passar på olika kliniker. Som det är nu så blir lagen lite knepig för oss som har jour i hemmet. Om vi skulle följa den helt så skulle situationen bli orimlig eftersom då även ett telefonsamtal efter 9 på kvällen bryter dygnsvilan så nu följer vi "SKL-tolkningen" som i och för sig fungerar rent praktiskt men att kalla störning under jour "force majeur" är ju fullständigt idiotisk. Störning under jour är ingen oväntad händelse. Vi är ju jour för att vi SKA bli störda. Väntade man sig inga störningar behövdes ingen jour.

    Så, nu fick jag vädra mina åsikter om ATL också

Svar på tråden För oss läkarstudenter/läkare 2