• bubbelmaja

    snabbt svar om ostar, tack!

    Vi har en ostbricka hemma med 4 ostar. På alla står det att det är pastöriserad mjölk, men även mögel. Jag är så dålig på detta, men vet ju sedan tidigare att man ska undvika opastöriserad mjölk. Har alltid tagit det säkra före det osäkra och låtit bli alla ostar jag inte är helt säker på, typ philadelphia. Men min man lär öppna och käka ikväll. Avstår utan problem, men visst vore det gott om det är riskfritt.

    Men dessa ostar nu då, vad gäller med dem? Vilket är det viktiga, det jag ska gå efter. Kan jag äta dem för att de är gjorda av pastöriserad mjölk? Eller undvika dem för att de har mögelkultur i sig? Någon som vet?
    ostarna är Castello; blå, vit, golden och marquis

  • Svar på tråden snabbt svar om ostar, tack!
  • Casino chick

    hur kommer det sig att du vill undvika dem? Är du gravid? Kanske du ska undvika mögelostarna i såna fall. Jag tror inte at det kan vara nåt problem att äta de ostarna. Ostfanatiker här, och vi har aldrig haft problem med nån ost.

  • bubbelmaja

    Glömde skriva att jag är gravid, men la det under gravid-forumet! Ostar har aldrig varit min jättegrej förut, kan lätt avstå och har därför inte lärt mig allt omd etta, men vill hålla mig till rekommendatioerna vad gäller ostar, men blev så osäker-mögelostar med mögelkultur- blev lite krock i hjärnan.

  • Guurtan

    Jag skulle ha ätit om jag vore du,, du behöver ju inte äta mängder av tex mögelosten!

  • Casino chick

    Tänk på alla frans-kvinnor som äter ost när de är gravida! Som nr. 3 sa: du behöver ju inte äta mängder av dem. 

    Men ät en liten bit åt mig är du snäll.

  • Någon

    Kolla på livsmedelsverket för fler rekommendationer: www.slv.se

    Detta står om ostar:

    "Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar vi att undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot. Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het."

  • helenellen

    Rekommendationerna vad gäller ostar är ungefär samma i Frankrike som i Sverige, dvs ät absolut inte opastöriserade ostar. Vad gäller pastöriserade ostar av Brie- och Camemberttyp rekommenderar de att man undviker kanterna.

  • lata kocken Johanna

    TS
    läs i min presentation för mer utförlig ingo

    Casino chick skrev 2007-05-04 18:10:16 följande:


    Tänk på alla frans-kvinnor som äter ost när de är gravida! Som nr. 3 sa: du behöver ju inte äta mängder av dem.  Men ät en liten bit åt mig är du snäll.
    och i frankrike testas mammorna för literia och toxoplasma...
    det görs inte här *morrar* på alla som rättfärdigar sitt ätande med att i " 'valfritt land' så gör de så då kan jag oxå" utan att ha minsta koll på vad som gäller i det landet
  • bubbelmaja

    Skippar nog ostarna då. Men då har jag banne mig första tjing på chokladen!!! Det står ju att det gäller även de på pastöriserad mjölk. Äter inte maken upp allt kan jag ju alltid göra en god sås, där jag kokar osten. Tack för snabba svar!

  • lata kocken Johanna

    ett tips

    släng den på varma mackor/varma crostini - toppengott och ofarligt eftersom den upphettas till bubblande het

  • Någon

    Rekommenderar verkligen Livsmedelsverkets sida när du har funderingar - den är tydlig och bra. annars är Lata kocken Johanna allmänt välkänd på FL som kunnig i dessa frågor.

Svar på tråden snabbt svar om ostar, tack!