Långpanne-bröd?
Stor klikaka
50g jäst
8dl vatten
1 pkt havrekli (300g)
2tsk salt
2msk farinsocker
12 dl vetemjöl
75 g smör
1.Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det i bunken och rör om så att jästen löser sig.
2.Mät upp ½ dl havrekli och spar detta till senare. Häll resten av kliet i bunken och rör om.
3.Tillsätt salt, farinsocker och det mesta av mjölet. Arbeta degen 5min i maskien eller 10 min för hand. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
4.Jäs degen under bakduk 30 min
5.Smält smör. Häll hälften i en långpanna och pensla ut det över ytan.
6.Häll degen i långpannan och tryck ut den med mjölade fingertoppar.
7.Skåra degen till 30 bitar med kniv. Pensla med resten av smöret ovanpå och strö sen på det sparade havrekliet.
8.Låt jäsa under bakduk 40 min.
9.Grädda i 225 grader, nedersta falsen, ca 20 min.