hemgjord svartvinbärssaft????
Finns det någon som har recept på
svartvinbärsaft och även rödvinbär?
Har nyplockade bär på bänken och
vet inte vad jag ska göra av med detta..
Finns det någon som har recept på
svartvinbärsaft och även rödvinbär?
Har nyplockade bär på bänken och
vet inte vad jag ska göra av med detta..
Här är ett recet till på
Gör så här
1.Lägg bären, som inte behöver repas först, i en gryta.
2.Häll på vattnet och låt koka upp.
3.Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
4.Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna i ca 30 min.
5.Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
6.Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
7.Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
8.Förvara saften kallt.
Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel
Oj, mums detta måste jag prova.
Tack vad gulligt.
Jag har ingen saftmaja, utan bara en stackars liten silduk, så jag kokar på ca ett halvkilo åt gången. En favorit här:
Koka upp 3 dl vatten. Lägg i 500 g svarta vinbär och 100 g röda. När det kokar upp igen, så låt det koka i 10 minuter medan du mosar och rör om då och då.
Häll över i silduken och låt det rinna av i en halvtimme. Koka upp saften som blivit. Skumma av. Rör i 2-2,5 dl socker (beroende på hur söt saft du vill ha) och koka upp igen. Häll antingen i en uppvärmd glasflaska direkt, eller så låter du saften svalna och häller i en plastflaska.
Det här receptet innehåller inget konserveringsmedel och rätt lite socker, så den håller inte mer än en vecka i kylskåp. Om jag kokar mer, så brukar jag frysa in flaskorna och ta fram en i taget ...
Frysa in glasflaskor? funkar det?
Om du inte fyller dom hela vägen upp utan lämnar utrymme för saften att svälla när den fryser så går det.
Ja det lät ju fiffigt.Men då behövs det ju inget konserveringsmedel.
Tackar er för recept och goda råd.
Ha en bra kväll.
Detsamma.