• cegermyran

    hemgjord svartvinbärssaft????

    Finns det någon som har recept på
    svartvinbärsaft och även rödvinbär?
    Har  nyplockade bär på bänken och
    vet inte vad jag ska göra av med detta..

  • Svar på tråden hemgjord svartvinbärssaft????
  • Kajee
    Svartvinbärssaft
    2 liter (1 kg) svarta vinbär
    7 dl vatten
    5-6 dl (400-500 gram) socker till varje liter avrunnen saft
    1 rågat kryddmått natriumhensoat till varje liter saft

    Bären behöver inte repas. Använd bara väl mogna här.
    Skölj hären om det behövs och lägg dem i en saftgryta.
    Häll på vattnet och låt koka under lock i 10 minuter.
    Krossa bären mot grytans kant med en slev.
    Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rör inte i massan.
    Mät saften. Tillsätt sockret. Koka upp igen och skumma väl.
    Tillsätt bensoat utrört i lite saft. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor.
    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
  • Kajee
    Vinbärssorbet på röda vinbär

    Ingredienser1/2 l Röda vinbär
    1 dl Färskpressad citronsaft
    1 dl Vatten
    2 dl Florsocker
    1 Äggvita
    Tillagningstid: 0 min | Portioner: 4 st

    Tillvägagångssätt

    Repa bären och mosa dem med en gaffel. Blanda ner saft, vatten och
    florsocker. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i smeten.
    Lägg smeten i en form och ställ den i frysen i 3-4 timmar. Rör då och
    då i smeten så bildas inte så många iskristaller
    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
  • Kajee

    Här är ett recet till på


    Svart vinbärssaft

    Liten sats ca 5 dl
    1 l (ca 500 g) svarta vinbär
    3 dl vatten
    3 dl socker
    ev 1/2 krm natriumbensoat

    Stor sats ca 4 liter
    8 l (ca 4 kg) svarta vinbär
    2 1/2 l vatten
    6 dl socker/liter avrunnen saft
    2 krm natriumbensoat

    Gör så här
    1.Lägg bären, som inte behöver repas först, i en gryta.
    2.Häll på vattnet och låt koka upp.
    3.Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
    4.Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna i ca 30 min.
    5.Mät den avrunna saften och häll tillbaka i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
    6.Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
    7.Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
    8.Förvara saften kallt.

    Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel


    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
  • cegermyran

    Oj, mums detta måste jag prova.
    Tack vad gulligt.

  • lövet2

    Jag har ingen saftmaja, utan bara en stackars liten silduk, så jag kokar på ca ett halvkilo åt gången. En favorit här:
    Koka upp 3 dl vatten. Lägg i 500 g svarta vinbär och 100 g röda. När det kokar upp igen, så låt det koka i 10 minuter medan du mosar och rör om då och då.
    Häll över i silduken och låt det rinna av i en halvtimme. Koka upp saften som blivit. Skumma av. Rör i 2-2,5 dl socker (beroende på hur söt saft du vill ha) och koka upp igen. Häll antingen i en uppvärmd glasflaska direkt, eller så låter du saften svalna och häller i en plastflaska.

    Det här receptet innehåller inget konserveringsmedel och rätt lite socker, så den håller inte mer än en vecka i kylskåp. Om jag kokar mer, så brukar jag frysa in flaskorna och ta fram en i taget ...

  • cegermyran

    Frysa in glasflaskor? funkar det?

  • Kajee

    Om du inte fyller dom hela vägen upp utan lämnar utrymme för saften att svälla när den fryser så går det.


    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
  • cegermyran

    Ja det lät ju fiffigt.Men då behövs det ju inget konserveringsmedel.

  • Kajee
    cegermyran skrev 2007-08-20 23:06:06 följande:
    Ja det lät ju fiffigt.Men då behövs det ju inget konserveringsmedel.
    Har du rätt i. Man kan frysa i plastpåsar också. Jag brukar lägga påsen i en fyrkantig "fryslåda" så blir det lätt att stapla sen.
    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
  • lövet2
    cegermyran skrev 2007-08-20 23:06:06 följande:
    Ja det lät ju fiffigt.Men då behövs det ju inget konserveringsmedel.
    Nej, det är det bästa. När jag nu har möjligheten att få en mindre söt saft med massor av C-vitaminer, så vill jag inte sabba alltihop med att hälla i konserveringsmedel ...
  • cegermyran

    Tackar er för recept och goda råd.
    Ha en bra kväll.

  • Kajee

    Detsamma.


    ?I, not events, have the power to make me happy or unhappy!
Svar på tråden hemgjord svartvinbärssaft????