• Ain

    Boende i Schweiz

    Hejsan. Nu har jag ocksa hittat hit!

    Jag tror att arbetsförmedlingen är ett ganska bra sätt att hitta en aupair. Annars genom förmedling. Jag antar att förmedling är bättre om man vill ha aupairen lagligt i Schweiz. Vi funderar ocksa pa aupair, för eftersom vi inte bor i Schweiz finns det bara tva dagis som tar emot oss. I Frankrike är det lika illa, för var kommun har inget dagis, och i de andra kommunerna har de som bor i kommunen förtur...
    Dessutom är ju dagis väldigt dyrt Vi skulle fa betala ungefär 2000CHF/manad.

    Jag känner endel som har aupairer här men som har dem boende i en separat lägenhet. Det verkar fungera bra. Men man far ju se till att aupairen inte känner sig ovälkommen hemma hos en själv.

    Annars är ett tips att kolla runt där man bor. Kanske finns det nagon medföljande som inte har nagot jobb och gärna skulle vilja passa barn. I början innan jag hade jobb tog jag hand om ett danskt barn som "aupair". Da har man ju fördelen av att ha nagon som tar hand om barnet men ända inte vill bo hos en, och som redan känner till omgivningen. Hör runt pa typ svenska klubben, eller kyrkan.

  • Ain

    Ja, och sa jag som inte har barn än, men som kommit lite längre än planeringsstadiet. Bebisen ska komma i November Kul med fler folk i traden!

    àr just i Feldkirch igen, fast pa begravning denna gang. Min mans mormor dog i veckan. Fast hon var väldigt gammal och somnade bara in, sa det känns ända bra att det blev sa.

    Berättade jag att vi nu har hittat en vikarie pa jobbet för mig när jag ska vara mammaledig? Det känns väldigt bra, för nu har vi tid att "lära upp" henne och det gör inte sa mycket om jag skulle sluta jobba lite innan BF.

    Dessutom verkar vi ha hittat en dagmamma ocksa, till sedan när jag ska börja jobba igen. Det är en kompis, finlandssvensk, som ocksa just fatt barn. Hon bor i ett jättestort hus med enorm trädgard (hon far tom plats med hästen där, sa da kan ni ju tänka er), sa det är ju perfekt. Dessutom känns det bra för hon har atminstone liknade ideer om barnuppfostran som jag. Inte som man hört om endel franska dagmammor som kedjeröker och där barnen sitter framför TV:n hela dagen...

  • Ain

    Tuntalisa: jo det är jätteskönt. Man kan ju hoppas att barnen blir kompisar ja. Fast det skulle de nog ända blivit, eftersom mamman är en av mina bästa kompisar här

  • Ain

    Lassemia: sag att du pluggat i Umea. Jag kommer fran Umea Fast pluggade i Stockholm och Bern.

  • Ain

    Gratts Tuntalisa! vad kul!

    Poupy: jag bor i Geneve (eller i Frankrike i Collonges Fort l'ecluse rättare sagt) Jobbar Geneve. Har bott här i 6 ar nu, och tidigare 1.5 i Bern.
    Varför flyttade ni hit?

    Grattis pa födelsedagen Mamba!

    I helgen hade vi var föräldrakurs. Den var verkligen intressant. Vi gick igenom förlossningen, lärde oss profylaxandas och sadär.

    Fast sedan var jag tvungen att aka till Zürich pa söndagkvällen tillsammans med min vikarie som började pa mandagen och var tvungen att vara pa huvudkontoret kl. 09:00 pa mandagen. Idag var vi i Geneve och imorgon och torsdag är vi i Lausanne. Puh. Ganska jobbigt.Men det är jättebra att vikarien har börjat sa att jag kan börja lära upp henne. Om jag sedan skulle behöva sluta jobba i början av november eller sa är det ju inga problem.

  • Ain

    Poupy: Här gick vi. Vi var väldigt nöjda
    www.arcade-sages-femmes.ch/ Men om ni inte har reserverat kurs ännu skulle jag rekommendera att göra det. Tydligen är det väldigt fullt.

    Var ska ni fa bebisen? Vi kommer att vara pa HUG. Fast i privat, sa vi har var läkare som vi vet kommer att vara med pa förlossningen.

    Igar mätte jag magen och nu är det en meter runt!

  • Ain

    Jo, det hade varit kul att komma med, men tyvärr är det ju en bit till Zürich fran Geneve...

  • Ain

    Räkmamman: var bor du där det snöat? Här i Geneve snöade det inte, men det var himla kallt. Och jag som hittills haft pa mig mina vanliga jackor (dvs jag har inte kunnat stänga dem eftersom jag är i 8 manaden). Nu fick jag ta mannens jättejacka

    Imorgon ska jag träffa var HR representant för att diskutera min mammaledighet. Jag har tänkt ta atminstone 5 manader, men eventuellt 6 manader, sa vi ska diskutera hur man bäst kan lösa det. Semster, eller obetald ledighet de sista manaderna.

  • Ain

    Här har det snöat idag! Burr, kallt är det.

    Idag var vi pa ikea och jag har köpt pepparkakor, och julmust och glögg. Nu maste jag bara halla mig ifran att äta upp dem ocksa Har hittat en bra trädgardsaffär ocksa. Köpte julrosor därifran (Hellebore). Vill ocksa köpa amaryllis. Men dem köper jag nog i Frankrike.

    Det är lite trakigt, vi har ingen julmarknad i Geneve. Bara i Lausanne. Det är visserligen inte sa himla langt dit, men ända 40 minuter atminstone, och sa jättebra är inte marknaden att jag vill aka sa langt bara därför. Sedan när vi har barn sa är det nog roligare att aka dit. Men vi har adventsfirande och luciafirande här i Geneve.

  • Ain

    Pa var ikea i Lausanne hade de julskinka förra aret, men i ar har de ingen. Men jag skulle gissa att de far in den lite senare.

    Vad bra att ni kan köpa sirap pa er julmarknad. Jag ser till att alltid ha sirap hemma (köper när jag är i Sverige) sa att jag kan göra julgodis och även andra kakor som man kanske behöver sirap till. Men pärlsocker till bullar har jag rationaliserat bort Knäckformar ser jag ocksa till att köpa i Sverige.

  • Ain

    Och jag som just var pa coop för en timme sedan. Far väl aka dit igen och kolla efter pärlsocker (och dessutom har jag ju just bakat bullar ocksa ) Tack för tipset!

  • Ain

    Ja idag var jag pa coop igen. Var ju tvungen att se om de hade pärlsocker Och de hade de! Vilken lustig burk.. Sa nu har jag pärlsocker till nästa gang det blir bullbak. Vilket i ärlighetens namn inte händer sa himla ofta. Och nu blir det ju snart lussekatter!

  • Ain

    Jag använder vanlig saffran fran typ coop. Fast man maste ta ganska mycket tycker jag för att fa smak.

  • Ain

    Maste berätta vad som hände idag.

    Vi hade tänkt vi skulle ga ut och äta (nu innan bebisen kommit far man ju passa pa) och valde en persisk restaurang. Det var en upplevelse kan man säga.
    Det började bra med en god förrätt, men sedan sa blev det lite tokigt. Jag och min man beställde varsin rätt med kyckling. Sedan efter ett tag ser vi att de som sitter vid bordet bakom oss far in precis samma rätter som vi beställt. Min man säger till mig: undras om det där är var mat... Och vi ser att de som är bakom oss inte är riktigt säkra pa om det verkligen är det de beställt. Saken är den att själva kycklingen (var och en har fatt en bit kyckling pa sitt fat, sa det är inte pa ett gemensamt uppläggningsfat) är täckt av riset sa man ser inte riktigt vad det är man fatt. Sa de börjar äta, men kommer sedan pa att det inte är det de beställt, för de har beställt lamm! Sa de skickar tillbaka tallrikarna.

    Jag säger till min man, att om vi far var mat jättesnabbt nu tror jag inte att jag vill ha den Och mycket riktigt efter bara nagon minut far vi var mat... Vi tittar pa varandra och skrattar. Vad ska vi göra nu, är det verkligen samma mat vi fatt? Killen bakom oss som hört vad vi sagt (han kunde tyska) säger till min man: kolla pa din kyckling. Den hann jag skära i... Sa min man puttar undan riset... och tror ni inte att kycklingen är skuren i! De gav oss alltsa maten som de andra redan börjat äta pa! Haha. Det var kanske hur komiskt som helst.

    Sa den andra killen gar och klagar (han ville ocksa vara säker pa att de inte fatt nagon mat som nagon annan haft innan...) och de hämtar tillbaka var mat. De sa visserligen ursäkta, men det verkade inte vara sa pinsamt för dem som man kunde tro. Jag menar ok, om man ger fel mat, men att ge nagon mat som nagon annan redan ätit pa. Da skulle jag nog faktiskt ursäktat mig ganska mycket...

    Vi fick visserligen en sallad som plaster pa saren, men ända.. Jag undrar hur mycket sadant som egentligen händer pa restauranger som vi inte vet om. Ris som "ateranvänds", bröd fran brödkorgar som folk kanske fingrat pa som man bara ger till nästa kund.. Ja, i alla fall hade de nog tur som hade oss som gäster. Manga hade säkert blivit riktigt arga.

    Sa om ni skulle vara i Geneve, ga inte till restaurang Khayyan. Visserligen var maten god, men jag litar inte riktigt pa serveringspersonalen längre!

  • Ain

    Tja, jag vet inte om det var uppenbart att de ätit, men det var nog uppenbart att de rört om i maten eftersom killen hade skurit i kycklingen och allsa puttat bort riset (kycklingen var ju under riset) och sa.

    Ja, som sagt om de skulle ställt fram tallrikarna till dem och de pa en gang sagt till om saken hade det ju inte varit konstigt om de gett dem till oss. Det hade man ju velat, sa man inte behövt vänta sa länge. Men nu var det ju lite dumt när de redan ätit. Fast det var faktiskt lite roligt, ungefär som pa dolda kameran eller nat Hade ju varit värre om man hittat en ratta eller nat efter det att man nästan ätit upp.

    Nu var det väl mer sa att de tyckte det var pinsamt och inte ville att vi skulle masta vänta pa var mat. Och som du säger, väl inte trodde att de ätit av maten (eller atminstone inte att de syntes. Det man inte vet om har man inte ont av, eller hur heter det? )

Svar på tråden Boende i Schweiz