Inlägg från: lata kocken Johanna |Visa alla inlägg
  • lata kocken Johanna

    Rökt ål???

    eftersom ingen verkar läsa på livsmedelverkets hemsida så klipper jag in....

    på livsmedelslistan under AVSTÅ från:

    Ål Kan innehålla miljögifter.

    Fisk och vår hälsa

    Fisk är rik på protein, värdefulla vitaminer och spårelement och är därför nyttig mat. Fisk är således en viktig del av vår kost. Konsumtion av fet fisk som sill, strömming, lax och makrill är speciellt betydelsefull för folkhälsan, eftersom sådan fisk innehåller fleromättade fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket anser därför att svensken i gemen bör öka sin konsumtion av fisk.

    Fisk från vissa områden kan dock innehålla förhållandevis höga halter av t ex kvicksilver (metylkvicksilver), organiska miljöföroreningar (DDT, PCB, dioxiner m fl) eller radioaktivt cesium. I vissa fall har förtäring av fisk också orsakat matförgiftningar på grund av dålig hantering, och Listeria-bakterier har ett flertal gånger hittats främst i vacuumförpackad rökt och gravad fisk. Större delen av den fisk som konsumeras innehåller dock mycket låga halter av föroreningar och hanteras på ett tillfredsställande sätt. För fisk gäller grundregeln - precis som för annan mat - att man bör äta varierat och undvika ett ensidig konsumtion av ett enda livsmedel.

    Metylkvicksilver

    Ett högt intag av metylkvicksilver under graviditeten kan - utan att påverka modern - skada fostrets nervsystem. Det beror på att nervsystemet under utvecklingsperioden är särskilt känsligt för påverkan. Även under de första levnadsmånaderna fortsätter nervsystemet att utvecklas. I utländska studier har man observerat fördröjd mental och psykomotorisk utveckling hos barn som under fosterperioden utsatts för relativt små mängder metylkvicksilver.

    Eftersom metylkvicksilver stannar kvar i kroppen i flera månader är det befogat att även den allra första tiden av graviditeten avstå från sådan fisk som kan innehålla förhöjda halter av detta ämne, därför ges samma kostråd till kvinnor som planerar att skaffa barn snart.

    De studier av kvicksilverintaget hos gravida kvinnor som gjorts i Sverige visar att intaget normalt är lägre än vad som visats ge effekter. Eftersom man inte har kunnat fastställa någon intagsnivå där skador helt säkert inte uppkommer avråder Livsmedelsverket från konsumtion av dessa fiskarter närmast före, under och efter graviditeten.

    Organiska miljöföroreningar

    Fiskar med hög fetthalt kan i vissa fall innehålla förhöjda halter av organiska miljöföroreningar. Förhöjda halter har bl a påträffats i strömming och vildfångad lax och laxöring från Östersjön.

    PCB och dioxiner är exempel på organiska klorföreningar som antytts ge upphov till skadliga effekter hos personer som konsumerar livsmedel innehållande höga halter av dessa ämnen. Foster och spädbarnstiden utgör särskilt känsliga perioder, och epidemiologiska studier av PCB/dioxin-effekter på människan har bl a antytt små beteende- och minnesstörningar hos barn till PCB/dioxin-exponerade mödrar. Dessutom påträffas bromerade flamskyddsmedel, en grupp av organiska bromföreningar, i bröstmjölken hos svenska mödrar. Då de aktuella organiska miljöföroreningarna finns kvar under mycket lång tid i kroppen är det av vikt att flickor samt kvinnor i barnafödande ålder har en låg exponering för sådana ämnen och att speciellt dessa grupper följer de råd som ges avseende konsumtion av fet ostkustfisk.

    En gång är ingen gång - eftersom dessa råd gäller alla i fertil ålder men man bör inte göra undantag mer än ngn gång! Det är ju inte mikrober det handlar om.
    Så har man ätit så behöver man inte få panik...

  • lata kocken Johanna

    läs vad jag skrev längst ner!

    och det är ju inte mkt råd som står på slv.se

    det är alla IDIOTISKA tidningar, böcker, goda vänner, svärmödrar mm mm som är problemet. Då ökar helt plötsligt en ganska liten och LOGISK lista till ngt gigantiskt och ogreppbart.

    för att inte tala om alla myter som sprids härinne

    nej jag är på väg att ge upp på det här stället det blir ju bara mer och mer myter och dumheter som sprids....

  • lata kocken Johanna

    sorry reagerade kanske lite väl starkt

    är såååå trött på att samma frågor kommer om och om och om igen
    som det där med en liiiten bit brie...
    och såna här "jag åt en köttbit som kaaaaanske kunde vara lite rosa om man lyste med en röd lampa på den" - har jag dödat mitt barn nu?

    Eller rena dumheter som det inte finns ngn som helst grund till
    som dressingar, ägg, ananas, mango, majonnäs, starka kryddor osv osv osv

  • lata kocken Johanna

    Johanna J

    att det inte handlar om ALL fet fisk - du generaliserade rätt grovt, det är många feta fiskar som är BRA att äta

    att det inte främst handlar om dioxiner utan om metylkvicksilver som lagras

    Dioxiner får de flesta i sig långt mkt mer genom avgaser, passiv/aktiv rökning och övrig kost än genom fisken

  • lata kocken Johanna

    och det var INKLIPPT från slv eftersom det verkar som folk inte läser - DU kanske hade läst ngn gång....

    Ål lever ju inte HELA livet i östersjön - de är en av de fiskar som flyttar längst under sina liv

    och de är fulla med metylkvicksilver som jag skrev ovan, inte främst dioxier

  • lata kocken Johanna

    kan tyvärr inte svara på inlägget i min GB eftersom jag inte finns med i din lista Johanna

    svarar här på bra källor och läsning

    Vår föda - där publiceras sammandrag av den mesta forskningen, det är en vetenskaplig tidsskrift

    Liknande fast på engelska - minns inte namnet, finns på universitetens bibiliotek, suverän

    sen databaserna förståss, de medicinska typ pubmed använder jag ständigt att söka info

  • lata kocken Johanna

    kom på namnet American journal of clinical nutrition

    och viktigast av alla SNF - Scandinavian Journal of Food and Nutrition

Svar på tråden Rökt ål???