• AnnaK

    Snälla hjälp, plommonen svämmar över :-)

    Vaniljkokta plommon

    Den som kokar in plommon med vaniljstång och fyller en vacker glasburk, kommer inte att ångra sig. Passa på att göra en extra att ge bort! Håller sig ungerfär 1 vecka i kylen.

    Ingredienser
    6 port
    1 kg plommon
    1 vaniljstång
    8 dl vatten
    5 ? 6 dl strösocker (beroende på plommonens sötma)
    Till servering: Kesella vanilj

    Gör så här
    Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten, vaniljstång och socker. Låt koka ca 10 min. Halvera och kärna ur plommonen. Lägg ner dem i lagen och sjud 1 ? 2 min. Är plommonen helt mogna behöver de inte sjuda i lagen. Lägg plommonen i en värmetålig, ren glasburk. Häll på den heta lagen och sätt på locket. Servera gärna plommonen med en klick Kesella vanilj

  • AnnaK

    Plommon-marmelad

    1 kg plommon, gärna Victoria
    1 paket Syltsocker 1 + 3
    2 tsk kanel, mald
    50 g mandel, hackad

    1. Skålla, skala och kärna ur plommonen. Blanda allt utom mandeln i en kastrull och koka under omrörning i 2-3 minuter. Blanda i mandelhacket. Skumma noga.

    2. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

  • AnnaK

    Burkkonserverade plommon
    1 sats

    Ingredienser
    plommon, mogna t ex Victoria, Reine Claude, Czar

    sockerlag till 2 kg plommon:
    1 liter vatten
    5-6 dl socker
    2 krm askorbinsyra

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
    Tillagning

    Den gamla metoden att konservera på burk i sockerlag är idealisk för plommon. Genom den långa upphettningstiden hinner kärnsmaken dras ur och både plommon och lag får en utsökt fyllig och fruktig smak.

    Koka sockerlagen och låt den svalna. Tillsätt askorbinsyra, utrörd i lite av lagen. Diska konservburkarna. Koka ringarna ett par minuter och låt dem ligga kvar i vattnet.

    Obs! Pricka skalen på Reine Claude, vars skal är sammanvuxet med fruktköttet och därför inte kan skållas.

    Skållning: Lägg plommonen i en sil och doppa dem i kokhett vatten någon minut tills skalet spricker och är lätt att dra av. Lägg genast de skalade plommonen i sockerlagen, så att de inte mörknar. När alla är skalade, lägg dem i konservburkar, men fyll bara till ca 2 cm från kanten.

    Sila ev lagen och häll över den tills plommonen är nätt och jämnt täckta. Lägg sedan på råa äppelskivor, så att plommonen hålls nere i lagen.

    Se till att burkkanterna är rena, sätt på gummiring, lock och klämma. Ställ burkarna på innerställningen i en konserveringsapparat eller på mjukt underlag (t ex hopvikta handdukar) i en vid gryta.

    Häll på kallt vatten till 2/3 av översta burkens höjd och sätt på lock. Upphetta långsamt till 80°C och håll den temperaturen i 20 min. Tag sedan upp burkarna och låt dem kallna långsamt med en handduk över.

  • AnnaK

    Plommon tarte

    Pajdeg
    200 g mjöl
    100 g margarin
    0,45 dl vatten
    0,5 krm salt
    Fyllning
    15 st plommon, stora
    4 st ägg
    0,5 l mjölk
    2 msk grädde
    1 msk mörk rom
    1,5 dl socker
    2 msk maizena
    Servering
    vispgrädde, eller vaniljglass

    Pajdegen:
    1. Värm upp ugnen genom att tryck på varmluftsfunktionen 190C + start. Det hörs ett pipljud när rätt temperatur är nådd.
    2. Blanda undertiden mjöl, salt och margarin till en grynig massa i en matberedare eller i en skål. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop till en slät pajdeg.
    3. Kavla ut degen i en pajform och nagga botten lätt med en gaffel. Täck formen med smörpapper och fyll upp med kikärtor för att kanterna inte ska sjunka ihop.
    4. Grädda skalet med funktionen varmluft 190 C i 10 minuter. Tag bort smörpappret och ärtorna efter gräddningen och låt svalna.

    Fyllning:
    1. Värm upp ugnen igen genom att tryck på varmluftsfunktionen 200C + start. Det hörs ett pipljud när rätt temperatur är nådd.
    2. Dela plommonen i halvor och tag ur kärnorna. Fördela plommonen över pajskalet med snittytan uppåt.
    3. Blanda ägg, mjölk, grädde, rom, maizena och socker i en bunke. Häll äggstanningen över plommonen.
    4. Grädda pajen med funktionen varmluft 200 C i 25 - 30 minuter. Tarten är klar när fyllningen har stannat och är fast i mitten.
    5. Låt tarten svalna något innan man skär upp i bitar. Servera med en klick grädde eller en kula vaniljglass.

  • AnnaK

    Plommon i smulpaj

    Ingredienser 4 portioner :

    100 g smör
    2 msk strösocker
    1 1/2 dl vetemjöl
    1 dl havregryn
    1 dl flagad mandel
    12-20 plommon
    2 msk strösocker + 1 msk potatismjöl
    myntablad till garnering

    Så här gör du:
    Smörj bottnen på en pajform, 24 cm i diameter. Smula samman smör, socker, mjöl, havregryn och mandel till en grynig massa. Går bra i matberedare med kalla smörtärningar. Eller smält smöret, häll det över ingredienserna och rör samman. Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg dem med snittytan uppåt på en tallrik. Strö över blandningen av socker och potatismjöl. Lägg därefter plommonen med snittytan neråt i pajformen. Strö smuldegen över. Grädda pajen mitt i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter.

  • AnnaK

    Plommonpaj med vaniljsås av färska plommon

    Ingredienser 4 portioner:

    ca 8?10 färska plommon, väl mogna,
    urkärnade och halverade
    1 msk syltad ingefära, finhackad
    ca 1/2 dl strösocker
    1 msk potatismjöl
    100 g smör, rumstempererat
    2?3 msk socker
    1 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 dl havregryn

    Tillbehör:
    färdig vaniljsås, ca 3 dl
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 200 grader.
    Skölj plommonen, avlägsna kärnorna och halvera plommonen. Bred ut plommonhalvorna i botten av en ugnssäker form. Strö syltad ingefära, strösocker och potatismjöl över plommonen. Skaka formen så ingredienserna blandas väl.
    Blanda smör med socker, vetemjöl och havregryn till en grynig massa. Fördela smuldegen över plommonen.
    Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda i cirka 20?25 minuter tills frukten är genomvarm och smuldegen fått en fin gyllenbrun färg. Kontrollera pajen med jämna mellanrum, tillagningstiden kan variera ugnar emellan och även beroende på hur mjuka plommonen är.
    Servera plommonpajen med vaniljsås

  • AnnaK

    Jennifers höstplommon

    Smör- och kanelstekta plommon är kalasgott.

    Ingredienser
    4 port
    8?10 plommon
    2 msk smör
    3 msk råsocker
    1 msk kanel
    250 g Arla Köket Kesella kvarg vanilj
    Gör så här
    Kärna ur plommonen och skär dem i klyftor. Hetta upp smöret i en stekpanna. Rör ner råsocker och kanel. Blanda i plommonklyftorna och stek ca 2 min. Fördela dem i koppar eller glas och toppa med kvarg. Tips! Om du vill kan du byta ut plommonen mot 3?4 skalade äpplen som du skär i tunna klyftor och steker på samma sätt.

  • AnnaK

    Ättiksplommon
    Buffé nr 9 1998, sid 4

    Ingredienser
    1 kg mogna plommon
    250 g färsk ingefära (ca)
    5 dl vatten
    1½ dl ättiksprit (12%)
    7 dl strösocker
    1 tsk flytande Atamon

    Gör så här
    Skölj plommonen och ta bort fästet. Pricka dem tätt med en gaffel. Skala och tärna ingefäran. Koka upp vattnet och låt det sedan svalna.

    Varva ingefära och plommon i en bunke. Blanda ättika och kallt vatten och slå över. Täck kärlet och ställ bunken kallt ett par dagar. Rör om ett par gånger så att alla plommon drar åt sig av lagen.

    Slå bort ättikslagen och varva i stället plommon och ingefära med socker. Låt dem dra ett par dagar och vänd runt så att sockret löser sig så mycket som möjligt.

    Häll upp plommonen på väl rengjorda glasburkar sköljda med Atamonlösning. Förslut och förvara svalt. Sockret fortsätter att lösa sig i burken, och smaken mognar efter hand.
    Servera plommonen som tillbehör till stekartex rostbiff eller till stekt eller grillat kött eller fågel.

  • AnnaK

    Plommonkaka

    4 st plommon
    155 g smör
    1,75 dl socker
    3 st ägg
    3,75 dl hasselnötter
    1 tsk vaniljessens
    3,75 dl vetemjöl
    0,5 tsk bakpulver

    Lägg de urkärnade och skalade plommonen i en matberedare, kör till puré och ställ åt sidan. Lägg smör och socker i en skål och vispa pösigt. Tillsätt ägg och vispa kraftigt.
    Rör ner plommon, malda hasselnötter (alt. mandlar), vaniljessens, mjöl och bakpulver i äggblandningen och häll i en smord 20 cm bred sockerkaksform. Grädda i 175 grader i 45-55 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan stå 5 minuter. Servera varm med vispgrädde och skivade plommon

  • AnnaK

    Plommonfromage

    Ingredienser 4 portioner:

    3/4 msk gelatinpulver
    4 msk vatten
    250 g färska plommon
    2 1/2 dl strösocker
    2 ägg
    1 1/2 dl vispgrädde, vispad

    Dekoration:
    ca 1/2 dl hackad pistagemandel eller sötmandel
    Så här gör du:
    Blanda gelatinpulvret med 2 msk av vattnet. Koka plommonen med resten av vattnet och 1 1/2 dl socker i cirka 15 minuter. Mosa plommon med vätska genom en sil. Låt kallna. Vispa äggen med resten av sockret. Smält gelatinklumpen på svag värme och rör ner den i plommonvätskan. Tillsätt äggen och grädden. Fördela i glas eller skålar.
    Ställ att stelna i kylskåpet. Dekorera med mandel.

  • AnnaK

    Mangokaka
    8-10 bit
    Ugnstemperatur 225 - 200º

    ca 1¢ timme

    Ingredienser
    2 djupfrysta smördegsplattor
    1 mango, mogen
    2 ägg
    250 g keso
    2 msk potatismjöl
    4 msk florsocker
    ½ citron, rivet skal
    1 tsk vaniljsocker eller vanillinsocker eller ½ tsk Vanila
    2 msk rom
    ½ dl socker

    Till siktningen:
    florsocker

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
    Tillagning
    Tag fram smördegsplattorna och låt dem ligga i rumstemperatur ca 15 min. Lägg långsidorna bredvid varandra, fukta ena kanten och tryck ihop dem så att det blir en stor platta. Kavla ut den så tunt att det räcker att klä botten och kanter i en pajform.

    Ställ formen kallt ca 15 min. Sätt ugnen på 255°C. Nagga bottnen och grädda i mitten av ugnen 10-15 min. Sänk värmen till 200°C.

    Skala och skär mangon i skivor. Skilj på äggulor och vitor. Blanda Keso, äggulor, potatismjöl, florsocker, rivet citronskal, vaniljsocker och ev rom. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och vispa tills marängen blir blank. Blanda den med Kesoblandningen. Bred ut fyllningen i pajskalet. Lägg på mangoskivorna. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Sikta över lite florsocker. Servera kakan ljum eller kall.

    Mangon kan bytas ut mot t ex persikor, nektariner, plommon, körsbär.

  • AnnaK

    Plommonkaka
    10 bitar
    Ugnstemperatur 175º

    ca 1 timme och 10 minuter

    Ingredienser
    75 g smör
    1 dl strösocker
    1 msk vaniljsocker
    2 ägg
    2 dl vetemjöl, knappt
    1 tsk bakpulver
    12-15 plommon
    socker

    Fyllning:
    1 ägg
    ½ dl strösocker
    1 dl vispgrädde
    ½-1 dl grovhackade hasselnötskärnor
    rivet skal av ½ citron

    Tillagning
    Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner äggen och sist vetemjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i en smord och bröad form.

    Skölj och halvera plommonen. Peta bort kärnan och doppa snittytan i strösocker. Fördela plommonhalvorna i kaksmeten med skalet uppåt. Förgrädda kakan 10-12 minuter. Rör ihop ägg och socker till fyllningen. Vispa grädden och blanda med äggsmeten, nötter och citronskal. Häll smeten på den förgräddade kakan. Grädda ytterligare ca 20 minuter tills kakan fått fin färg.

  • AnnaK

    Plommonpaj

    Passa på att göra denna goda och vackra paj nu när plommonen är mogna och fina

    Ingredienser
    portioner Uppdatera
    1 förgräddad pajbotten
    1/2 kg plommon
    200 g riven mandelmassa
    2 ägg
    2 msk vetemjöl
    1/2 citron, rivet skal
    1 dl vispad grädde
    farin eller råsocker

    Gör så här:
    Vispa ihop mandelmassa och ägg. Tillsätt mjöl och citronskal. Vänd ner den vispade grädden och slå smeten i pajbotten.
    Dela och kärna ur plommonen. Lägg dem på smeten med skalsidan upp, så att det täcker.
    Grädda i 150 grader i ca 20 minuter.
    Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde.

  • AnnaK

    Plommonkaka med vaniljgrädde

    Ingredienser ca 6 port.:

    100 g smör
    1/2 dl strösocker
    2 1/2 dl vetemjöl
    ca 20 plommon
    2-3 msk strösocker
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 200 grader.
    Rör samman smör och socker. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda samman till en deg.
    Tryck ut degen tunt i en pajform, 20-22 cm i diameter. Låt degen gå en liten bit upp på kanten.
    Halvera plommonen och pilla ur kärnan. Lägg plommonhalvorna upp och ner tätt på hela bottnen.
    Strö över socker och grädda kakan 20 minuter.
    Avnjutes helst ljummen med lättvispad grädde smaksatt med vanilj.

  • AnnaK

    Plommonsoppa
    4-6 portioner

    Ingredienser
    1 kg plommon
    1 liter vatten
    2 msk potatismjöl
    1 dl socker
    nÕgra droppar pressad citron
    1 dl vispgrädde
    2-3 kryddnejlika
    1 kanelstång

    Tillagning
    1 kg plommon som kärnas ur och kokas mjuka i vattnet tillsammans med 2-3 kryddnejlikor och 1 kanelstång.

    Koka upp på nytt. Rör ut mjölet med lite kallt vatten och häll det i soppan i en fin stråle under omrörning. Låt soppan sedan bara koka upp och ta kastrullen från värmen. Smaka av med socker och några droppar citron. Kyl soppan. Blanda i grädden.

  • AnnaK

    Plommonplättar

    Ingredienser 4 port.:

    50 g smör
    4 dl vetemjöl
    1/2 tsk salt
    1 msk strösocker
    2 tsk malen kanel
    8 dl mjölk
    en aning smör att steka i
    6-8 urkärnade plommon i 1/2-cm-skivor
    Så här gör du:
    Smält smöret, gärna i mikro, och låt det svalna.Blanda mjöl, salt, socker och kanel i en stor skål, vispa i mjölken, hälften i sänder.
    Vispa nu i ett ägg åt gången och blanda slutligen i det svalnade smöret.
    Pensla groparna i en plättlagg med lite fett och lägg en plommonskiva i varje grop. Portionera ut plättsmet ovanpå och grädda som vanligt. Vänd försiktigt och låt plättarna ta färg på undersidan också. Servera gärna kanelblandat strösocker till.

  • AnnaK

    Engelsk plumcake
    Räcker till en medelstor form.
    Ingredienser

    150 g normalsaltat smör
    2 dl strösocker
    1 st ägg
    4 st äggulor
    1 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    rivet skal av 2 citroner
    100 g frukttärningar, plommon, aprikoser o dyl.
    100 g grön sukat
    100 g halva rombigarråer
    100 g russin
    20 g mörk rom
    1 dl vetemjöl

    Gör så här:
    Låt frukttärningar, sukat, bigaråer, russin och rom ligga och dra 1 dygn. Vispa smör och socker pösigt och rör ner äggen. Blanda 1 del av mjölet med frukten och rör ner den andra delen av mjölet blandat med bakpulver i äggmassan och rör slätt. Vänd ner frukt och mjölblandning och blanda väl.
    Smöra och mjöla en 1 liters form. Baka av i ugn i ca 35 minuter på 170 grader mitt i ugnen.
    Låt svalna, skär i skivor och servera med vispad grädde

  • AnnaK

    Saftig plommonkaka
    10 Portioner

    1 1/2 tb Ströbröd
    5 g Margarin; till formen
    4 Ägg
    2 dl Strösötningsmedel; mot- -svarande samma mängd socker
    240 g Kesella gourmet
    12 tb Vetemjöl
    4 ts Bakpulver
    1 ts Vaniljsocker
    20 g Flytande margarin
    625 g Plommon; färska
    2 tb Pärlsocker

    Smörj en form (30x35cm för 10 bitar eller en långpanna för 21 bitar) med den lilla mängden margarin. Bröa formen med ströbrödet. Dela plommonen på mitten och pilla ur kärnan. Vispa äggen lite fluffiga tillsammans med sötningsmedlet. Rör ner kesella, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och det flytande margarinet. Häll smeten i formen. Stick ner plommonhalvorna jämnt fördelade i smeten. Grädda kakan i 175° i ca 25 minuter.

  • AnnaK

    Plommonkaka

    4-5 portioner. Tillagningstid 35 min. Ugnstemperatur 225°C

    2 ägg
    1,5 dl socker
    1,5 dl vetemjöl
    Plommon
    Skivor av margarin ca 50g
    Socker ca ½ dl
    Ägg, socker och vetemjöl röres ihop och slås i en smord och bröad form.
    Klyv plommonen, ta ut kärnan.Lägg dessa på smeten med den skurna sidan upp, skinnsidan ner som båtar, fyll ytan med plommonhalvor
    Skiva margarin över och sockra.
    Baka av i ugnen 225 grader ca 20 - 30 min

    Att ha till:
    Glass eller Vaniljevisp

    Tips:
    Suverän kaka till kaffet under plomontid. Bakas lätt som en plätt...
    Godast att ätas varm

  • AnnaK

    Yvonne Collovin tipsar om plommonkaka från Wien

    24-30 bitar

    200 g smör
    2 dl strösocker
    2 tsk vaniljsocker (eller 1 Päckchen Vanilleezucker)
    4 ägg
    4-6 msk mjölk
    400 g vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Fyllning:
    400 g plommon
    1½-2 dl strösocker
    2 tsk malen kanel
    ½ tsk malen
    kryddnejlika

    Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget, mjölken samt mjölet blandat med bakpulvret. Det ska bli en smidig massa som kan bredas ut i smord, bakpappersklädd långpanna. Halvera och kärna ur plommonen. Täck smeten med frukten. Strö över socker, kanel och kryddnejlika. Grädda i 200 grader ca 30 minuter. Låt kakan svalna något innan den skärs i rutor. Plommonen kan ersättas av äpplen när den tiden kommer.

Svar på tråden Snälla hjälp, plommonen svämmar över :-)