Inlägg från: mosterYster |Visa alla inlägg
  • mosterYster

    sås till kyckling?

    Kokt kyckling med citronsås är ju en riktig mormorsklassiker. Och busenkel.

    2 1/2 dl grädde
    2 msk kycklingfond
    1-2 tsk citronsaft

    Vispa ihop grädde, kycklingfond och citronsaft. Hetta upp och smaka av med salt och peppar. Serveras till kokt kyckling.

    annan variant - ännu mer mormor...:


    1 kyckling
    6 mörötter
    1 lök
    2 purjolök
    salt
    pepparkorn
    persiljestjälkar


    Välj en trång gryta så att det inte blir för mycket vatten. Koka upp vatten med 2 tsk salt. Lägg i kycklingen och lägg i morötter, lök och persiljestjälkar. Låt koka sakta i 45 minuter.


    Sås:
    2 msk smör
    3 msk mjöl
    6 dl buljong
    citronsaft
    lite grädde
    Smält smör och fräs smör och mjöl tillsammans. Späd med skyn. Smaksätt med citronsaft, salt och nymalen peppar. Servera kokt potatis, morötter och purjolök i stavar till den uppskurna kycklingen


  • mosterYster

    Om du inte vill göra citronsås går det ju bra att ta lika delar grädde eller crème fraîche och kycklingbuljong, krydda med rosmarin och liiiite vitlök. Koka ihop tills det tjocknar, smaka av med salt och peppar.

    Alternativ: smält 2 msk smör i kastrull, låt 1 mkt finhackad charlottenlök koka mjuk i smöret. Vispa ner lika mkt mjöl, späd med 3 dl kycklingbuljong och 1 dl grädde, tillsätt 1 msk tomatpure, 1 msk dijonsenap och en nypa socker, 2 pressade vitlöksklyfta och lite persilja. Smaka av med peppar och även soja om det inte är tillräckligt salt och koka ihop tills konsistens och smak är lagom.

Svar på tråden sås till kyckling?