• Jennnyn

    Älgfärs, tips på recept?

    Jag och sambon har fått en påse fryst älgfärs av svärmor. Jag äter väldigt sällan vilt och har därför inga ideér på vad man kan tillaga. Någon med förslag?

  • Svar på tråden Älgfärs, tips på recept?
  • Tjej 83

    älgköttbullar rikgit stora är så gott
    men då ska man blanda med fläskfärs elelr blandfärs eller nåt
    minns ine rikgit men gott är det.

  • strålöga

    Jag tillreder älgfärs likadant som nötfärs. Till köttfärssås, biffar, köttbullar. Är uppvuxen med mest älgfärs då min farsa jagar älg.

  • Jennnyn

    larki: Använder du älgfärsen som den är eller blandar du den med fläskfärs då? Tror inte att jag ätit älg överhuvudtaget vad jag kan minnas....

  • Miew

    Jag brukar göra pannbiffar och riva i antingen parmesan eller västerbottenost. Mums...


    Viggo & Grys mamma
  • Tess76
    Miew skrev 2007-11-15 22:41:19 följande:
    Jag brukar göra pannbiffar och riva i antingen parmesan eller västerbottenost. Mums...
    Det lät gott, det måste jag testa!
    //Kalla fötter, varmt hjärta.
  • The Bumblebee

    Vi äter nästan bara älgfärs (blir lätt så med älgjägare i familjen ) och jag gör alla vanliga köttfärssrätter. Biffar, köttbullar, köttfärslimpa, köttfärssås osv.

    Riktigt smarrigt är det dock med Ädelostbiffar Mums! Blir så mycket godare med älgfärs än med nöt!

    500g älgfärs
    1 tsk salt
    3 krm peppar
    1 msk potatismjöl
    1 ägg
    1 dl vispgrädde
    100 g grönmögelost/ädelost


    Blanda ihop alla ingredienser förutom osten. Forma biffar, gör en fördjupning i varje biff och stoppa in en bit ädelost, nyp ihop färsen så osten täcks. Stek i smör.

    Sås:
    Vispa ihop stekspad (1dl vatten i stekpannan) 2 dl creme fraiche, 1 msk soya och 100 g ädelost. Smaksätt med rosépeppar (½ tsk) och eventuellt lite salt. Häll såsen över biffarna.

    Så otroligt gott!

  • Jennnyn
    Miew skrev 2007-11-15 22:41:19 följande:
    Jag brukar göra pannbiffar och riva i antingen parmesan eller västerbottenost. Mums...
    Det lät också gott! Är ost-älskare nämligen
  • Jennnyn

    The Bumblebee: Tack för receptet! Det lät också supergott...

    Vad bra, då har jag lite förslag till middagen i morgon Men kom gärna med fler tips!

  • strålöga
    Jennnyn skrev 2007-11-15 22:41:02 följande:
    larki: Använder du älgfärsen som den är eller blandar du den med fläskfärs då? Tror inte att jag ätit älg överhuvudtaget vad jag kan minnas....
    Jag använder älgfärsen som den är, godast så, tycker jag!
  • The Bumblebee
    strålöga skrev 2007-11-15 22:51:39 följande:
    Jag använder älgfärsen som den är, godast så, tycker jag!
    Håller med!
  • fairyfloss

    Och era lyllosar som får äta älgfärs hela tiden! Här har vi kängrufärs men det är inge vidare . Eller jo det är okej som köttfärssås men inte till nått annat!

  • Erika

    Jag brukar blanda i lite fläskfärs ca 30% fläskfärs o 70% älg

  • Tjorvelina

    Jag blandade alltid ut det med lite fläskfärs förut. Men inte nu mertar grädde till havregrynen/ströbrödet o kryddar som vanligt hur gott som helst..


    Glad att´jag fick Springsteen biljetter!!!
  • FruMansour
    strålöga skrev 2007-11-15 22:36:22 följande:
    Jag tillreder älgfärs likadant som nötfärs. Till köttfärssås, biffar, köttbullar. Är uppvuxen med mest älgfärs då min farsa jagar älg.
    Samma här... Jag tycker inte ens att det är nån skillnad på smaken faktist...... Om man nu inte får köttfärs från "fel" älg... Minns inte hur det var..men den får ju inte vara brunstig eller så...(har jag rätt?) För då smakar det skit....fy fan...!! Den gången hade jag fått färs av pappa men kund einte äta upp det och gav allt till hunden. Hunden blev glad men pappa vansinnig! Haha

    Vi köpte en halv älgkalv för ett tag sen och när jag lagar mat med den färsen så känner jag i alla fall ingen skillnad.
  • FruMansour
    Tjorvelina skrev 2007-11-15 23:58:38 följande:
    Jag blandade alltid ut det med lite fläskfärs förut. Men inte nu mertar grädde till havregrynen/ströbrödet o kryddar som vanligt hur gott som helst..
    Jättegott att byta ut ströbrödet mot rivna morötter. Då tycker jag inte att smaken blandas ut lika mkt och dessutom får man ju i sig grönsaker + att biffarna får fin färg.

    Färs+grädde+rivna morötter+kryddor.. :)
    INGA ägg eller ströbröd!!!
  • Jennnyn

    Jag är så himla tråkig, men känner att jag har ont om tid idag så det får bli köttfärssås av färsen istället för smarriga biffar! Men sambons morbror jagar, så vi lär säkert få mer älgfärs om vi vill och i såfall måste jag testa att göra biffar eller något annat mumsigt. Har ju fått en del tips nu iallafall!

    Får hoppas på att jag lyckas få till en god köttfärssås av den nu Tänkte ha i rivna morötter, champinjoner m.m. så blir det inte så tråkigt Eller har någon nåt tips på en god köttfärssås på älgfärs?

  • LindaTosa

    Vi har alltid vår frys full med älgkött och jag tillreder det precis somom det vore nötkött; rullader, stekar, lasagne, köttbullar, pastasåser etc! Behöver inte lagas till på något särskilt sätt bara för att det är viltkött!


    Robbie Williams is The King of Pop!
Svar på tråden Älgfärs, tips på recept?