Hjälp mig reda ut...buljongtärning, redning, maizena mm???
Hemkunskapens ABC Grundredning används till flera såser och baseras på mjöl och smör -används för att göra såsen tjock.
Andra varinter är toppredning och pastredning.
Lätt att använda om man är ovan är maizena snabbredning som lata kocken Johanna skriver. Den finns som både ljus och mörkt pulver
Reda med vetemjöl
Bottenredning - mjölet rörs ut med kall vätska eller smält fett på botten av kastrullen
Toppredning - mjölet blandas med kall vätska till en klimpfri redning som hälls i
Pastaredning - mjölet blandas med fett till en pasta och läggs i vätska
Torredning - mjölet strös över torrt
Bottenredning med mjöl och mält fett
Rör eller vispa ut mjölet med lite kall vätska till en klimpfri redning, direkt i kastrullen. Häll i vätskan, som kan vara kall eller varm , och lägg i lite margarin eller smör för smakens skull.
Sätt kastrullen på värme. Rör mot botten med lugna tag tills det kokar up. Sänk värmen och koka 3-5 minuter. Rör då och då.
Denna redning misslyckas sällan, men passar bäst till mindre satser (5-6 dl vätska) så att uppkokningstiden inte blir för lång
Bottenredning med mjöl och smält fett
Smält fettet i en kastrull. Tag den från värmen och rör ner mjölet. Med kall eller ljum vätska: Tillsätt all vätska och rör tills det kokar upp. Men varm eller kokhet vätska: Späd lite i sänder, rör om och koka upp efter varje spädning.
Denna metod fordrar mer fett, minst hälften mot vetemjölet. Lämplig till sås eller stuvning med tex curry, som först ska fräsas i fett. Även till brun sås, då fettet bryns innan mjölet rörs ned.
Toppredning: Vispa ut mjölet med en del av den kalla vätskan till en klimpfri redning. Eller använd en redningsbägaree. Tag dubbelt så mycket vätska som mjöl. Koka upp resten av vätskan, gärna med lite margarin eller smör för smakens skull. Rör ner redningen. Koka 3-5 min. Rör då och då.
Enklaste metoden till större satser. Också bra när man vill göra en färdig rätt lite tjockare, tex soppor oh gryträtter. Mer fettesnål än pastaredning
Pastaredning: Blanda med en gaffel lika delar margarin eller sör och mjöl till en slät pasta. Lägg ner den i färdigkokta rätten och rör försikigt tills pastan "smält". Koka 3-5 minuter. Rör då och då.
Passar särskilt bra till soppor och gryträtter
Torredning: Strö mjölet över det frästa. Rör om så att mjölet fuktas och blandas. Späd med kall eller varm vätska under omrörning. Koka 3-5 minuter. Rör då och då.
Passar bra när man ska göra stuvning, eller såg av något fräst, tex svamp i bitar, hackad lök.