Brun sås till köttfärsrätter
2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl vätska (steksky, grönsaksspad, vatten)
1/2 kött- eller buljontärning
2-3 msk grädde
1-2 tsk soja eller tomatpuré
salt och peppar
Bryn fettet i en kastrull, tag den från värmen och rör ner mjölet. Om vätskan är kall eller ljum, tillsätt allt på en gång och rör tills det kokar upp. Är vätskan varm, späd lite i sänder, rör om och koka upp mellan varje spädning. Koka såsen 3-5 minuter. Smaksätt med grädde, soja eller tomatpuré och ev lite salt och peppar.
------------------------
Ljus sås: grundrecept
1 -1 1/2 msk margarin eller smör
2 msk vetemjöl
4 dl ljus buljong eller grönsaksspad
2-3 msk grädde
salt och peppar
Ljus fisk eller köttbuljong eller grönsaksspad används som spädvätska. Grädden gör såsen len och rund i smaken.
Smält fettet i en kastrull rör ner mjölet. Med kall eller ljum vätska, tillsätt allt på en gång och rör tills såsen kokar upp.
Med varm vätska, späd lite i tget, rör om och koka upp mellan varje spädning. Koka såsen i 3-5 minuet, Tillsätt grädden och smaksätt med salt och peppar.
Persilje- eller gräslökssås:
Smaksätt såsen med 1/2 - 1 dl hackad persilja eller klippt gräslök. Serveras till kokt fisk
Ägg- och persiljesås
Tillsätt 2-3 msk hackad persilja och 1-2 hackade hårdkokta ägg när såsen är färdig. Serveras till: kokt fisk av olika slag, kokta grönsaker
Pepparrotssås:
Byt gärna ut 1 dl av spädvätskan mot mjölk. Smaksätt med 1-2 msk riven pepparrot. Serveras till: kokta kött- och korvrätter, kokt fisk.
Dillsås:
Smaksätt såsen med 1/2 - 1 dl hackad dill och 1-2 msk pressad citron eller 1 tsk ättiksprit och 1 kryddmått socker. Såsen kan ev. redan med en äggula och 2-3 msk grädde.
Citronsås:
Gör såsen, red den med en äggula och 2-3 msk grädde och smaka av med pressad citrin. Serveras till: kokt fisk, kok höns och kyckling, kalv- eller lammkött, kokta grönsaker.
Med avocado: Byt ut äggulan mot 1/2 mogen avocado. Tryck fruktköttet genom en sil och rör genast ner det i såsen tillsammans med grädden. Avocadon ger såsen vacker grön färg, och fin konsistens.
----------------------------
Vit sås - grundrecept
2 1/2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1-2 m,sk margarin eller smör
1/2 tsk salt
(1 kryddmått vit- eller svartpeppar)
(2-3 msk grädde)
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i kastrullen. Häll i resten av mjölken. Lägg i fettet och koka upp under omrörning. Koka på svag värme i 3-5 minuter. Smaka av med salt, ev. peppar och lite grädde
Till: lutfisk och paltbröd
Blanda i ost, ca 2 dl, till ostsås. Till tex kokta grönsaker, tex broccoli
Blanda i senap: Till tex lutfisk eller kokt torsk
Blanda i 150-200 gram hackad rökt skinka eller kassler (+ ev hackad persilja), + peppar. Till: kokta ägg, kokta grönsaker eller pasta.