• xanni

    Ivf när man fyllt 40

    Lyckokatt skrev 2007-12-16 13:20:47 följande:
    Tack för era svar, alla! Undrar om någon vet vilka faktorer (förutom ålder - sägs det inte att fler kvinnor runt 40 får bättre resultat med det korta?)som spelar in när klinikerna väjer det korta resp det långa programmet för en viss kvinna.
    ÅsaStina, vi gjorde vårt första IVF-försök via Falun i år vilket lyckades och nu är jag i v 31. Skrattande
    Jag konstaterades på fertilitetsutredningen ha PCO med sporadisk och sparsam egen ägglossning och rekommenderades IVF. Min ålder (41) i det sammanhanget har en stor betydelse - PCO-äggstockar anses ofta vara mer välbevarade än "vanliga", då de ej avgett så många ägg under årens lopp. Därav brukar IVF kunna utföras längre upp i åldern för kvinnor med PCO. Jag behandlades med långa perioden, Gonal-F och fick ut 10 ägg. 9 ägg befruktades varav 6 gick till långtidsodling. 2 blastocyster fick jag tillbaka och 2 blastocyster ligger i frysen.
  • xanni
    Primrose skrev 2007-12-17 13:37:11 följande:
    xanni: Det är intressant det du skriver. Jag har själv ett microadenom på hypofysen (vilket orsakar förhöjda prolaktinvärden) vilket gjorde att jag under flera år hade väldigt oregelbunden mens och ÄL. Jag har själv tänkt att då borde jag ju ha flera ägg kvar, men ingen har någonsin bekräftat det. Ja, visserligen gjorde jag ett äggreservstest genom FC i Stockholm men andra läkare har sedan vifta bort det resultatet som "ointressant".
    Primrose, intressant! Jag har själv blivit diagnostiserad ett mikroadenom på hypofysen och medicinerat detta under 15 års tid. Denna medicinering reglerade min mens, men jag tog aldrig reda på om jag hade ägglossning eller inte under den tiden då det aldrig var aktuellt för mig att skaffa barn. Denna prognos på ett hyperprolaktinom sköts i stort sett i sank vid fertilitetsutredningen i våras då det konstaterades att jag hade ett flertal av de "typiska" PCO-symptomen, vilket sedan bekräftades av ett UL av mina äggstockar - fulla av omogna äggblåsor. 
    Jag kontaktade min endokrinolog som sa att mikroadenomet aldrig har vuxit till sig eller stört - han sa att det vid röngentillfällena "nog hade funnits något där, men man visste inte säkert..." Han tillade att det var mycket möjligt att det aldrig varit ett mikroadenom som varit orsak till ett högt prolaktinvärde och glesa menstruationer utan mycket tänkbart kan just PCO-syndromet vara orsaken till störningarna.

    Vet du om du "kvalificerar" dig till några fler PCO-symptom än ett högt prolaktinvärde?
  • xanni
    Primrose skrev 2007-12-17 18:26:22 följande:
    xanni: Tänk vad de håller på och "klantar sig" - läkarna! Jag fick själv mitt adenom diagnostiserat våren 2004 i Storbritannien. De magnetröntgade och konstaterade en 4mm "stor" tumör ( som jag har sett på bild!). Redan c:a 1999 var jag hos en gynekolog på Sophiahemmet pga min oregelbundna mens och blodprov togs - men tydligen inte Prolaktin för hon sa att hon inte kunde förklara min oregelbundenhet.... Äter du inte längre Bromokriptin då ( ex. Pravidel)?Jag vet inte så mycket om PCO - men jag vet att jag inte har många omogna blåsor.A propos Pravidel - nu när jag gör IVF utomlands har läkaren sagt att jag absolut inte ska sluta med medicininen förrän i vecka 15 (det är enligt henne först då som prolaktinnivån höjs hos "vanliga" gravid). Hon tror att mina MF kan ha berott på att jag slutat med Pravidel så fort jag vetat att jag blivit gravid och värdena har skjutit i höjden för tidigt. Ja, inte vet jag....Både i Storbritannien och i Sverige säger de att man ska sluta så fort man blir gravid. Vad har de sagt till dig?
    Primrose, jag har ätit både Norprolac och Pravidel i omgångar, men de har inte funkat 100 %. Det var antingen mycket illamående eller att prolaktinet inte lät sig regleras ordentligt (faktum är att jag tror jag blev snudd på översexuell av någon av dem också...inte så kul som det låter när man är singel ). Jag har under senare år ätit Dostinex som håller prolaktinet på en jämn och bra nivå.
    När jag pratade med min endokrinolog om medicinering under graviditet sa han att man som endokrinolog vet för lite om kopplingarna mellan prolaktinreglerande medicin och gravidhormoner. Han trodde nog inte att det var skadligt, men rekommenderade ändå att jag inte skulle fortsätta med medicinen.

    Så du gör IVF utomlands, hoppas det går bra för dig!! I vilken fas befinner du dig?
Svar på tråden Ivf när man fyllt 40