• SeTa

    Omelett och cheesecake, hur??

    Ugnsomelett med svampstuvning är ju hejdlöst gott. Men hur gör man?

    Dessutom ska jag göra cheesecake till nyår, men hur gör man det?

  • Svar på tråden Omelett och cheesecake, hur??
  • TheMilky

    Ett ägg per deciliter vätska ger omlett/äggstanning. Väljom du vill ha ägg och vatten, eller ägg och mjölk. Sen gräddar du den i smord form i ugn, 150 grader, tills den stannat i mitten. Glr under tiden en svampstuvning.

  • TheMilky

    Oj, lite snabb att dra iväg så jag
    Stuvningen har jag inget recept på, jag höftar jämt. Men sök på nätet ska du se Och den häller du på omeletten, och gratinerar lite i ugn.

  • SeTa

    Tackar! Stuvningen blir nog inga problem.

    Du är möjligtvisvis inte en hejjare på cheesecake också?

  • Rosana

    Det finns en uppsjö av cheesecakerecept i alla olika varianter, bara att googla. Själv gjorde jag i helgen en väldigt "basic" och lättgjord cheesecake, receptet hittade jag på coop.se. Den blev helt ok men en annan god variant som jag brukar göra är "Aladdins drömkaka". Googla på det så hittar du receptet

  • SeTa

    Ingredienser
    8-12 bitar
    10 st digestive, fullkorn
    75 g smör

    FYLLNING:
    500 g Arla Köket Kesella kvarg
    2 ägg
    3/4 dl strösocker

    TOPPING:
    4 dl Arla Köket crème fraiche
    1 dl florsocker
    1 msk vaniljsocker
    250 g jordgubbar
    1 granatäpple
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Vispa ihop kvarg, ägg och socker till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i ytterligare 25-30 min. Låt kakan svalna minst 15 min. Blanda ihop crème fraiche, florsocker och vaniljsocker. Bred ut det på kakan och grädda i ytterligare ca 15-20 min. Låt kakan kallna. Lägg på jordgubbar och granatäpple-kärnor. Servera.

  • SeTa

    Hur vet man vad som är lagom till en viss form? Dvs hur mycket omeletten reser sej?

  • TheMilky
    SeTa skrev 2007-12-18 12:32:15 följande:
    Hur vet man vad som är lagom till en viss form? Dvs hur mycket omeletten reser sej?
    Jadu Säg att en omelett rester sig ca dubbelt upp ifrån "smetmåttet" Är så dålig på att beskriva, är kock och har allt i ryggmärgen liksom Men till en vanlig gratängform så brukar jag göra en smet på ca 1 liter.
  • SeTa

    Tack! Jag provade att göra en omelett igår. Den smakade jättegott, men blev inte så fluffig som jag hade hoppats på. Ska man vispa med elvisp kanske?

  • isisisis

    Tag 3 ägg.
    Häll i en skål.
    Salt och peppra.
    Häll en liten skvätt vatten i.Typ en msk eller nåt.
    Rör om med gaffel.Några varv.

    Häll smeten i het panna med margarin i.
    Den får inta vara FÖR het och inte för ljum.

    Sen när den stelnat lite,så föser du undan stanningen lite hit och dit i pannan så den blir fluffigare.

    När den stelnat lägger du på stuvningen

    Vik den dubbel och servera på fat!

  • Mamsingen

    Frusen Daim cheesecake

    1 dl socker
    4 äggulor
    200g Philadelphia original
    3 Daim dubbel
    4 äggvitor
    1 tsk socker
    3 dl vispgrädde
    100g digestivekex

    1. Vispa socker, philadelphiaost och äggulor pösigt.
    2. Hacka Daim och blanda ner i smeten.
    3. Vispa äggvitorna och 1 tsk socker till hårt skum, vänd ner detta i smeten.
    4. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i smeten.
    5. Häll smeten i en rund form, gärna med löstagbar botten.
    6. Smula digestivekex på toppen (kan uteslutas).
    7. Frys i ca 4 timmar.

    New york blueberry cheese cake
    1 kaka
    Ingredienser
    300 g digestivekex
    150 g smör

    600 g philadephiaost
    2 1/2 dl kesella 10%
    1 dl strösocker
    1 dl majsstärkelse
    2 tsk vaniljsocker
    3 ekologiska ägg
    1 dl vispgrädde
    200 g vit choklad
    1 1/2 dl frysta blåbär

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
    2. Krossa kexen i mixer och blanda med smält smör.
    3. Packa kexblandningen hårt en form med löstagbara kanter.
    4. Grädda botten i cirka 10 minuter och låt svalna.
    5. Vispa Philadelphiaost och Kesella krämigt i en skäl.
    6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
    7. Rör i ägg och sist grädde.
    8. Smält choklad i ett vattenbad och blanda ner i smeten.
    9. Häll den över kexbotten och strö över frysta blåbär.
    10. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
    11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen, cirka 30 minuter.

    Leilas tips!
    Om cheese caken får bli kylskåpskall innan servering så är det lättare att skära den i snygga bitar.

    Pepparkakscheesecake

    2 dl socker
    3 ägg
    3 dl grädde
    200 g philadelphiaost
    2 tsk vaniljsocker
    20 pepparkakor (eller efter behag)

    Dela äggen. Vispa socker o äggulorna pösigt. Rör ner vaniljsockret o blanda i philadelphiaosten.

    Vispa grädden i en egen bunke o rör ihop med det andra.

    Vispa äggvitorna en bunke (hårda o vita) och vänd ner i det andra.

    Krossa pepparkakorna o lägg 2/3 i botten på en form m löstagbara kanter. Häll på smeten o lägg resten av pepparkakorna ovanpå.

    Frys i 7-8 timmar. Tag ut kakan 15-30 min innan servering.

    Lycka till.

    (räcker till ca 8 pers)

    SyD's Cheesecake

    Lager 1:
    1 litet paket Dígestivekex
    125 g smält smör

    Platta till i en form med löstagbar kant.

    Lager 2:
    2 st 60 g Philadelphia ost
    2,5 dl florsocker
    1 msk vaniljsocker
    3 dl vispad grädde

    Lager 3:
    1 påse Ekströms hallonkräm
    3 dl vatten

    Bred över kakan. Låt stå i kylen.

Svar på tråden Omelett och cheesecake, hur??