Äggröra
Jag gör äggröra som det står i Vår Kokbok, gör om mängderna i recepten så att det blir för en person
Jag har för mig att jag tycker bättre om äggröran med mjöl, och att jag tycker den är enklare att göra.
Äggröra utan ägg blir gulare och sägs bli mer krämig än äggröra med mjöl (enkel äggröra)
För fyra portioner
Äggröra utan mjöl (även kallad fin äggröra)
2 msk margarin eller smör
8 ägg
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
(peppar, örtkrydda)
Till mindre eller större sats:
Beräkna 2 ägg och 1 msk mjölk per portion
Smält fettet i en vid kastrull. Lyft kastrullen från värmen. Knäck ett ägg i taget i en kopp, häll dem och mjölken i kastrullen, tillsätt saltet. Rör sönder äggen med trägaffel så att de blandar sig med mjölken.
Sätt kastrullen på _svag_ värme och rör försiktigt mot botten tills äggsmeten blivit mjukt krämig. Mal ev över lite peppar eller smaksätt med smulad örtkrydda, t ex basilika eller oregano
Äggröra med mjöl (även kallad enkel äggröra)
4 portioner
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt
1 msk margarin eller smör
Vispa först ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt, vispa samman till en smet.
Smält fettet i en kastrull på svag värme. Häll i äggsmeten och rör med en trägaffel mot botten tills äggröran blivit tjock och krämig. Smaksätt som ovan.