Inlägg från: Atamon |Visa alla inlägg
  • Atamon

    Äggröra

    Jag gör äggröra som det står i Vår Kokbok, gör om mängderna i recepten så att det blir för en person
    Jag har för mig att jag tycker bättre om äggröran med mjöl, och att jag tycker den är enklare att göra.
    Äggröra utan ägg blir gulare och sägs bli mer krämig än äggröra med mjöl (enkel äggröra)

    För fyra portioner
    Äggröra utan mjöl (även kallad fin äggröra)
    2 msk margarin eller smör
    8 ägg
    4 msk mjölk
    1/2 tsk salt
    (peppar, örtkrydda)

    Till mindre eller större sats:
    Beräkna 2 ägg och 1 msk mjölk per portion

    Smält fettet i en vid kastrull. Lyft kastrullen från värmen. Knäck ett ägg i taget i en kopp, häll dem och mjölken i kastrullen, tillsätt saltet. Rör sönder äggen med trägaffel så att de blandar sig med mjölken.
    Sätt kastrullen på _svag_ värme och rör försiktigt mot botten tills äggsmeten blivit mjukt krämig. Mal ev över lite peppar eller smaksätt med smulad örtkrydda, t ex basilika eller oregano

    Äggröra med mjöl (även kallad enkel äggröra)
    4 portioner

    1 1/2 msk vetemjöl
    3 dl mjölk
    4 ägg
    1/2 tsk salt
    1 msk margarin eller smör

    Vispa först ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt, vispa samman till en smet.
    Smält fettet i en kastrull på svag värme. Häll i äggsmeten och rör med en trägaffel mot botten tills äggröran blivit tjock och krämig. Smaksätt som ovan.

Svar på tråden Äggröra