Äggröra
Ja, jag vet. Äggröra är en av de lättaste rätterna man kan göra men jag tycker inte att min äggröra blir så bra. Kanske har jag för hög värme? Hur gör ni för att det ska bli bra och krämigt?
Ja, jag vet. Äggröra är en av de lättaste rätterna man kan göra men jag tycker inte att min äggröra blir så bra. Kanske har jag för hög värme? Hur gör ni för att det ska bli bra och krämigt?
Jag lägger en klick smör i stekpannan, häller på lite mjölk och knäcker sedan i ägg. Sen är det bara att röra i botten tills det är lagomkrämigt. Jag brukar krydda med salt och vitpeppar.
Jag gör äggröra som det står i Vår Kokbok, gör om mängderna i recepten så att det blir för en person
Jag har för mig att jag tycker bättre om äggröran med mjöl, och att jag tycker den är enklare att göra.
Äggröra utan ägg blir gulare och sägs bli mer krämig än äggröra med mjöl (enkel äggröra)
För fyra portioner
Äggröra utan mjöl (även kallad fin äggröra)
2 msk margarin eller smör
8 ägg
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
(peppar, örtkrydda)
Till mindre eller större sats:
Beräkna 2 ägg och 1 msk mjölk per portion
Smält fettet i en vid kastrull. Lyft kastrullen från värmen. Knäck ett ägg i taget i en kopp, häll dem och mjölken i kastrullen, tillsätt saltet. Rör sönder äggen med trägaffel så att de blandar sig med mjölken.
Sätt kastrullen på _svag_ värme och rör försiktigt mot botten tills äggsmeten blivit mjukt krämig. Mal ev över lite peppar eller smaksätt med smulad örtkrydda, t ex basilika eller oregano
Äggröra med mjöl (även kallad enkel äggröra)
4 portioner
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
4 ägg
1/2 tsk salt
1 msk margarin eller smör
Vispa först ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt, vispa samman till en smet.
Smält fettet i en kastrull på svag värme. Häll i äggsmeten och rör med en trägaffel mot botten tills äggröran blivit tjock och krämig. Smaksätt som ovan.
Jag brukar aldrig ha mjölk eller mjöl i äggröran, utan rena ägg som rörs i teflonpannan.
Däremot brukar jag ibland ha lite riven ost och finskuren skinka i, samt hackad gräslök, persilja eller liknande, ibland även finhackad lök och tomat, beroende på vilken smak jag är ute efter. Men det är kanske inte så här man gör äggröra på svenskt vis...
Den blir krämigare med lite mjölk i, definitivt godare än utan - tycker jag i alla fall...
Tack för alla tips!
Väldigt god och krämig äggröra:
Smält ett par msk smör i en tjockbottnad kastrull.
Ha värmen på medel.
Knäck i äggen, vi brukar ha 4 ägg till två port.
Rör i 3-4 msk grädde! Viktigt att det är grädde, inte mjölk. Funkar dock bra med matlagningsgrädde.
Rör hela tiden!
Du ser själv när du tycker konsistensen ser bra ut.
Tag då GENAST kastrullen från värmen.
Smaka av med salt och peppar.
Varför blir min äggröra vattning? Det är som att när den är klart, så blir det som ett vatten och sen själva äggröran då. Jag använder ägg, mjölk/grädde salt och peppar. Och sen smör till stekning då.
Brukar det bli så för nån annan?
Jag brukar ha grädde i, då blir den som hotelläggröra.