• Angelica77

    Vad äter ni till efterrätt på Julafton?

    Tips på nån smarrig efterrätt på Julafton önskas!!!

    *Lätt att göra
    *Ej för "stabbig" då man oftast är proppmätt efter all god mat.
  • Svar på tråden Vad äter ni till efterrätt på Julafton?
  • lia76

    hmmm Ris a la Malta är gott
    Lite tårta, frukt


    Nu har min prinsessa fyllt 1 år (23/9)
  • Angelica77

    Åh, kom på en jättegod efterrätt själv nu som jag gjort nån nyår.

    Mildas vaniljvisp som man vispar hårt.
    Hälls i en form
    I med hallon/dajmbitar eller annat gott och så in i frysen.

    Nån som gjort nåt liknande nån gång??? Var det nåt mer man hade i?

    Antingen fryser man in det i typ pajform med avtagbar kant eller portionsglas.

  • TrailerTrash

    Vi äter semifreddo


    Avstängd har snygga boobisar
  • Kaya

    Konfekttårta med mandelbotten och chilitryffel. Den är mäktig, men väldigt MÖRK, så den känns absolut inte sliskig.

  • italienskamamma

    Vi äter Ris a la malta

  • hella82

    jag vet inte riktigt vad vi brukar ha till efterrätt, men iår ska jag baka en cheesecake med smulade pepparkakor på. åt det på ett julbord för nån vecka sen och det var gudomligt gott! jag tänkte bara göra en vanlig fryst cheesecake och så smular jag en massa pepparkakor ovanpå. mums!


    lilla bus bf 25/12
  • mirakelmamma

    vi äter ingen efterrätt på julafton men min pappa brukar göra brylépudding (creme brylé) till juldagen. Mummms!

  • Mamsingen

    Vi ska äta pepparkakscheesecake, men här kommer lite blandade "juliga" recept.

    Kardemumma och kanelpannacotta

    med glöggelé

    ca 10 pers

    5 dl grädde

    5 dl matlagnings yoghurt

    2 kanelstänger

    Kardemummakärnor (½-1 påse)

    200g Socker

    4 gelatinblad

    Värm upp allt (nästan till kokpunkt) utom gelatinet som läggs i kallt vatten.

    Smält gelatinet i den varma blandningen, låt stå och dra med lock i ca. 1h. Sila sedan av och häll upp i glas.

    Låt stelna i kylskåp.

    Glöggelé

    3 dl glögg

    3 gelatinblad

    Lägg gelatin i blöt och värm på glöggen.

    smält ner gelatinet i glöggen och häll på den stelnade pannacottan.

    Ska bara vara en liten rand överst på pannacottan. Knappt en halv cm.

    Super smidigt och kan göras dagen innan utan problem!

    Cheesecake med pepparkaka (6 port):

    Botten:

    20 pepparkakor, ca 100 g

    30 g smör

    Smält smöret och mixa med pepparkakorna. Tryck ner i portionsformar.

    Fyllning:

    150 g vit choklad

    50 g mörk choklad

    1 ask philadelphiaost

    1 dl kesella

    1/4 dl socker

    Smält den vita chokladen. Grovhacka den mörka. Blanda philadelphiaost, kesella och socker. Tillsätt den smälta vita chokladen långsamt under omrörning. Blanda ner den hackade chokladen. Fyll upp glasen och ställ svalt till servering. Garnera gärna med bär.

    Kanelpaj

    Ingredienser

    8 bitar

    100 g smör

    2 1/2 dl vetemjöl

    1/2 tsk bakpulver

    1/2 dl strösocker

    Fyllning:

    2 dl Arla vispgrädde

    2 msk strösocker

    2 tsk malen kanel

    1 msk vetemjöl

    Gör så här

    Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner mjöl, bakpulver och socker och rör ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Vispa ihop grädde, socker, kanel och mjöl. Häll fyllningen i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna och servera pajen kall.

    Pepparkaksglass med varm kardemummafudge

    Antal portioner: 6

    Ingredienser

    2 dl vispgrädde

    0.5 tsk kardemummakärnor

    200 g mörk kvalitetschoklad eller mjölkchoklad

    1.5 l mjuk vaniljglass

    150 g pepparkakor

    Frukt eller färska bär till servering

    Gör så här:

    1. Krossa kardemumman och koka upp den med grädden. Hacka chokladen grovt och smält den i grädden.

    2. Varva glassen med krossade pepparkakor och fyll i glas, toppa med den varma såsen och garnera med frukt eller bär.

    PEPPARKAKSMOUSSE

    Ingredienser

    12 port

    4 dl vispgrädde

    2-3 tsk pepparkakskrydda

    300 g ljus blockchoklad

    2 ägg

    2 dl Kesella

    Gör så här

    Vispa grädden med pepparkakskrydda. Smält chokladen i bitar på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner Kesella och sist grädden. Häll upp moussen i glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 timme. Servera med en liten kick vispad grädde.

    Saffranspannacotta med pepparkakssmul

    5-6 portioner

    En fantastiskt god Italiensk gräddpudding som blir lite smalare med en lättare grädde

    1 vaniljstång

    5 dl Mellangrädde

    2 kuvert saffran

    1/2 dl strösocker

    2 gelatinblad

    1 dl pepparkakor, krossade

    Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda i 15 minuter. Tag upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden. Låt under tiden gelantinbladen ligga i blöt. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma vaniljgrädden. Häll upp pannacottan i vattensköljda koppar. Låt stelna i kyl ett par timmar. Dekorera med pepparkakssmul

    Hoppas du hittar nåt du gillar.

Svar på tråden Vad äter ni till efterrätt på Julafton?