Kall matpaj
Hej!
Jag har lite recept som jag har hittat i en bok som heter 100 läckra pajer. Jag har tyvärr inte hunnit smaka själv men du har ju en vecka på dig att provsmaka
Scharlottenpaj med bacon, 4 port
Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 tsk timjan eller dragon
125 g margarin eller smör, kylskåpskallt
1-2 msk vatten
Fyllning:
10-12 jämnstora scharlottenlökar, ca 250 gram
1 paket, 140 g tärnad bacon eller skivad bacon i strimlor
1 msk margarin eller smör
1-2 tsk strösocker
4-3 dl riven lagrad ost
½ dl hackad persilja
3 ägg
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1. Mät upp mjölet i en skål och finfördela matfettet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt till en deg. Undvik att knåda pajdegen, som då lätt blir seg och inte så spröd efter gräddningen. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel och sätt in i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet 10-12 minuter i mitten av ugnen. Sänk sedan värmen till 175 grader.
2. Koka löken oskalad ca 3 minuter i vatten. Skala löken. Lägg i bacontärningarna i en kall stekpanna och stek dom knapriga.
3. Fräs löken någon minut i margarin. Strö på lite socker. Halvera lökarna på längden.
4. Lägg bacon och lökhalvor i pajskalet. Strö på riven ost och hackad persilja. Vispa samman ägg, mjölk och salt. Häll smeten i formen.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter tills äggstanningen hag stelnat. Servera pajen varm eller avsvalnad med sallad.
Skinkpaj med spenat och ädelost, 4-6 portioner (Som jag smakat på och tyckte den var god)
Pajdeg:
Samma deg som till förra pajen.
Fyllning
1 paket, ca 250 g djupfryst hel spenat
ca 3 purjolökar i strimlor
1 msk margarin eller smör
ca 100 g ädelost
150-200 g rökt skinka i strimlor
3 ägg
2½ dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
½ tsk riven muskotnöt
1. Låt spenaten tina. Klä en pajform med degen, nagga i botten, ställ in i kylen 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda i 10-12 minuter och sänk sedan värmen i ugnen till 175 grader.
2. Fräs purjon tills den mjuknar. Hacka spenaten grovt.
3. Fördela purjo, skinka och spenat i pajskalet. Smula över osten.
4. Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och muskot. Häll i äggsmeten i formen.
5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen c:a 30 miuter eller tills äggsmeten har stelnat.
Provencalsk kycklingpaj, 4-6 portioner
Pajdeg:
Samma pajdeg som till de andra
Fyllning:
2-3 kycklingfileér, ca 300 g
2 msk margarin eller smör
2-3 dl strimlad purjo
2 finhackade vitlöksklyftor
1 röd och 1 gul paprika i strimlor
10-12 svarta eller gröna oliver
1 msk finhackad färsk rosmarin eller en tsk torkad
1 msk finhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2-3 dl riven ost
3 ägg
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1. Gör pajdegen på samma vis som till de andra. Förgrädda på 225 grader, sänk sen till 175 grader.
2. Skär kycklingen i tärningar. Stek dem några minuter i margarin. Tillsätt purjo, vitlök och paprikastrimlor. Fräs ytterligare några minuter.
3. Lägg över blandningen i pajskalet. Strö över oliver, örter och avsluta med riven ost.
4. Vispa samman ägg, mjölk och salt. Häll smeten i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-40 minuter, tills äggsmeten har stelnat i mitten. Servera pajen varm, avsvalnad eller kall med sallad.
Jag återkommer med lite fisk och skaldjurspajer också, men nu hinner jag inte sitta här mera
Hoppas det är nåt som kommer till smak.