• JCA

    Kall matpaj

    Hej!
    Jag har lite recept som jag har hittat i en bok som heter 100 läckra pajer. Jag har tyvärr inte hunnit smaka själv men du har ju en vecka på dig att provsmaka

    Scharlottenpaj med bacon, 4 port

    Pajdeg:
    1½ dl vetemjöl
    1½ dl grahamsmjöl
    1 tsk timjan eller dragon
    125 g margarin eller smör, kylskåpskallt
    1-2 msk vatten

    Fyllning:
    10-12 jämnstora scharlottenlökar, ca 250 gram
    1 paket, 140 g tärnad bacon eller skivad bacon i strimlor
    1 msk margarin eller smör
    1-2 tsk strösocker
    4-3 dl riven lagrad ost
    ½ dl hackad persilja
    3 ägg
    2½ dl mjölk
    ½ tsk salt

    1. Mät upp mjölet i en skål och finfördela matfettet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt till en deg. Undvik att knåda pajdegen, som då lätt blir seg och inte så spröd efter gräddningen. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel och sätt in i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet 10-12 minuter i mitten av ugnen. Sänk sedan värmen till 175 grader.

    2. Koka löken oskalad ca 3 minuter i vatten. Skala löken. Lägg i bacontärningarna i en kall stekpanna och stek dom knapriga.

    3. Fräs löken någon minut i margarin. Strö på lite socker. Halvera lökarna på längden.

    4. Lägg bacon och lökhalvor i pajskalet. Strö på riven ost och hackad persilja. Vispa samman ägg, mjölk och salt. Häll smeten i formen.

    5. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter tills äggstanningen hag stelnat. Servera pajen varm eller avsvalnad med sallad.

    Skinkpaj med spenat och ädelost, 4-6 portioner (Som jag smakat på och tyckte den var god)

    Pajdeg:
    Samma deg som till förra pajen.

    Fyllning
    1 paket, ca 250 g djupfryst hel spenat
    ca 3 purjolökar i strimlor
    1 msk margarin eller smör
    ca 100 g ädelost
    150-200 g rökt skinka i strimlor
    3 ägg
    2½ dl mjölk
    1 tsk salt
    ½ tsk malen svartpeppar
    ½ tsk riven muskotnöt

    1. Låt spenaten tina. Klä en pajform med degen, nagga i botten, ställ in i kylen 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda i 10-12 minuter och sänk sedan värmen i ugnen till 175 grader.

    2. Fräs purjon tills den mjuknar. Hacka spenaten grovt.

    3. Fördela purjo, skinka och spenat i pajskalet. Smula över osten.

    4. Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och muskot. Häll i äggsmeten i formen.

    5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen c:a 30 miuter eller tills äggsmeten har stelnat.

    Provencalsk kycklingpaj, 4-6 portioner

    Pajdeg:
    Samma pajdeg som till de andra

    Fyllning:
    2-3 kycklingfileér, ca 300 g
    2 msk margarin eller smör
    2-3 dl strimlad purjo
    2 finhackade vitlöksklyftor
    1 röd och 1 gul paprika i strimlor
    10-12 svarta eller gröna oliver
    1 msk finhackad färsk rosmarin eller en tsk torkad
    1 msk finhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
    2-3 dl riven ost
    3 ägg
    2½ dl mjölk
    1 tsk salt

    1. Gör pajdegen på samma vis som till de andra. Förgrädda på 225 grader, sänk sen till 175 grader.

    2. Skär kycklingen i tärningar. Stek dem några minuter i margarin. Tillsätt purjo, vitlök och paprikastrimlor. Fräs ytterligare några minuter.

    3. Lägg över blandningen i pajskalet. Strö över oliver, örter och avsluta med riven ost.

    4. Vispa samman ägg, mjölk och salt. Häll smeten i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-40 minuter, tills äggsmeten har stelnat i mitten. Servera pajen varm, avsvalnad eller kall med sallad.

    Jag återkommer med lite fisk och skaldjurspajer också, men nu hinner jag inte sitta här mera Hoppas det är nåt som kommer till smak.

  • JCA

    Lök- och ansiovispaj

    Pajskal:
    Samma som de andra

    Fyllning:
    4 medelstora skivade gula eller röda lökar
    2 msk margarin eller smör
    1 burk, ca 125 g, ansiovisfilé
    3 dl riven ost, gärna lagrad
    2½ dl matlagningsgrädde
    ½ tsk salt

    1. Gör degen precis som de andra pajerna

    2. Skiva löken, fräs den mjuk i margarin på svag värme. Den ska inte få nån färg. Skär ansiovisen i bitar. Blanda ner dem i löken tillsammans med spadet.

    3. Lägg lökblandningen i pajskalet. Strö över riven ost. Vispa samman ägg, grädde och salt. Häll äggsmeten i formen.

    4. Grädda pajen i mitten av ugnen 35-40 minuter tiills äggsmeten har stelnat. Servera pajen varm eller kall med sallad och knäckebröd.

    Böcklingpaj

    Pajdeg:
    Som de andra pajerna, men byt ut hälften av vetemjölet till grahamsmjöl och smaksätt gärna degen med ½ dl finhackad dill.

    Fyllning:
    6-7 böcklingar, 600-700 g, eller rökt makrill, rökt sik eller någon annan rökt fisk
    1½-2 dl hackad dill
    1-2 dl finstrimlad purjo
    1 röd paprika i tärningar
    3 ägg
    2½ dl matlagningsgrädde
    2-3 msk kaviar

    1. Pajskalet görs som de andra pajerna

    2 Rensa och filea böcklingen, dela dem i bitar och ta bort alla ben. Lägg böcklingen i pajskalet. Täck med hackad dill, strimlad purjo och paprikatärningar.

    3. Vispa samman ägg, grädde och kaviar och häll det i formen. Grädda pajen i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tils äggsmeten stelnat. Servera pajen varm eller kall med tomatsallad.

    Räkpaj med sparris

    Pajdeg:
    1½ dl vetemjöl
    1½ dl grahamsmjöl
    1 tsk timjan eller dragon
    125 g margarin eller smör, kylskåpskallt
    1-2 msk vatten

    Fyllning:
    3 dl finstrimlad purjo
    1 msk smör eller margarin
    1 dl hackad dill
    800 g-1 kg räkor med skal
    1 paket, ca 250 g, djupfryst grön sparris eller 1 burk, ca 175 g.
    1-2 dl fetaost i tärningar
    3 ägg
    2½ dl mjölk eller matlagningsgrädde
    1 tsk salt
    1-2 krm svartpeppar

    1. Klä en pajform med degen, nagga i botten, ställ in i kylen 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda i 10-12 minuter och sänk sedan värmen i ugnen till 175 grader.

    2. Fräs purjon i margarin några minuter. Blanda ner dillen. Lägg blandningen i pajformen. Rensa räkorna och lägg dem över purjon. Koka den frysta sparrisen enligt beskrivning på paketet. Burksparris behöver bara rinna av.

    3. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggsmeten över räkorna. Placera fetaosten runtom i smeten.
    4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-40 minuter eller tills äggsmeten har stelnat. Lägg på sparrisen som ekrar på ett hjul efter ca 25 minuter. Pensla den med lite olja. Servera pajen varm eller kall med en sallad. Lägg gärna i överbliven sparris i bitar.

Svar på tråden Kall matpaj