Inlägg från: Isolde |Visa alla inlägg
  • Isolde

    Kall matpaj

    Jag vet en jättegod laxpaj, som görs med rökt lax… Inte så matig kanske, men smarrig.

  • Isolde

    Oj! Nu läste jag Beloveds recept, efter att ha skrivit mitt här nere. Nästa samma sak!

    Här kommer min i alla fall:

    Laxtårta heter den (Bonniers kokbok).

    6 pers

    Botten:
    200 g mörkt bröd, t.ex. kavring
    50 g smör

    Fyllning:
    5 ägg
    200 g kallrökt lax
    1 dl hackad gräslök
    2 msk senap
    2 dl lätt crème fraiche
    1/2 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    100 g löjrom eller stenbitsrom

    Finfördela brödet i matberedare eller finhacka för hand. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt formen stå i kylen ca 15 minuter.

    Hårdkoka, skala och hacka äggen. Finhacka laxen. Blanda ägg, lax, gräslök och senap. Rör försiktigt ner lätt crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.

    Lägg fyllningen i pajformen och jämna till ytan. Täck med plastfolie.

    Låt formen stå i kylen i minst 2 timmar. Ta bort kanten på formen och lägg tårtan på ett fat. Bred ut ett tug lager rom över ytan strax före serveringen. Dekorera med gräslök.

    ***

    Som sagt, inte så matig men förbaskat god. Och lätt att göra. Jag som inte är så jätteförtjust i rom och serverade pajbitar till förrätt nöjde mig med att klicka ut rommen på bitarna.

  • Isolde

    De som inte gräddas i ugn – hela pajen, inklusive fyllning – skulle jag inte frysa. Andra pajer funkar jättebra för frysning. Ta ut och tina dem i någotsånär god tid på dagen, bara. Det är godare att värma dem i vanlig ugn än i mikro, nämligen.

Svar på tråden Kall matpaj