Inlägg från: Mini 1985 |Visa alla inlägg
  • Mini 1985

    Parmesanost

    Så här står det på livsmedelsverkets sida:

    Hårdostar som Herrgårdsost och Grevé har lägre pH (är surare) och har lägre vattenhalt än de mognadslagrade dessertostarna ovan och är därför inte gynnsamma för listeria. De tillhör därför inte risklivsmedlen.

    Likaså anses en väl lagrad Parmesanost inte utgöra någon risk ur listeriasynpunkt även om den har tillverkats av opastöriserad mjölk. Eventuella bakterier har dött under den långvariga lagringen.

    Hur vet jag att parmesanen jag köper i affären är väl lagrad? Med andra ord! Kan jag köpa parmesan på burk/påse (gul förpackning) i affären och göra lasagne på det utan att det är farligt för mig att äta?

    Tack för svar på dum fråga!

  • Svar på tråden Parmesanost
  • Mini 1985

    Tjing

    Det står att listeriabakterien har försvunnit om den har lagrats länge. ÄVEN om den är tillverkad av opastöriserad mjölk. Men jag ha svårt att tänka mig att de man köper färdiga i små påsar är lagrade speciellt länge, precis som du skriver.

    Det känns nästan lättare att låta bli.

    Vet du hur det funkar de färdigriven ost på påse? De som heter "Tex Mex", "Gratäng", "Pizza" osv.

  • Mini 1985

    Okej! Tack för alla svar!

    ÄNTLIGEN får jag äta min efterlängtade parmesan, är i v. 20 och nu står jag inte ut längre

Svar på tråden Parmesanost