• juzze

    Tomatbaserade maträtter?

    Jag är ute efter tips på just detta, tomatbaserade rätter. Försöker att äta så naturligt som möjligt och skippa lightprodukter med massa tillsatser i (lättgrädde osv), men vill inte heller använda helfeta mejeriprodukter så ofta som det lätt blir. Så, mer tomatbaserat! Passar dessutom på att tipsa om Kung Markattas passerade tomater på glasflaska (och även deras krosssade/hela tomater på burk), de är supergoda!

    Någon som kan ge mig tips?

  • Svar på tråden Tomatbaserade maträtter?
  • Freiya
    detta är görgott!

    KYCKLINGRISOTTO  ca 3 pers
     
    * 2 kycklingfileer
    * 1 gul lök
    * 1-2 röda chilifrukter
    * 1 vitlöksklyfta
    * 2 msk olja
    * 1 burk krossade tomater
    * 2 msk tomatpure
    * 1 tsk salt
    * 1 krm svartpeppar
    * 2 dl ris
    * 4dl grönsaksbuljong
     
    Skala och hacka löken och vitlöken. Dela chilin som vanligt och skär den i strimlor. Fräs lök och vitlök i en stekpanna. Tillsätt tomat, tomatpure och chili. Låt koka i 5 minuter.
    Skär kycklingen i 2 cm stora tärningar och bryn dem i olja i en gryta eller en kastrull. Häll över tomatsåsen och hälften av buljongen.
    Smaksätt med salt och peppar. Koka under lock i 15 minuter.
    Häll i resten av buljongen och blanda ner riset. koka under lock i ca 20 minuter (tills riset är färdigt).
    Späd med mera buljong om det verkar torrt.
    Nu flyger vi, sa räven. Kastade grisen i tryckkokarn.
  • juzze

    Tack Freiya, det lät jättegott! Kanske blir morgondagens lunch till och med!

  • isisisis

    Tomatsås på krossade tomater och kryddor och sambal,lök och vitlök.
    Curry om man vill och sist räkor,eller seafood!

    Serveras med pasta!

  • Minerad

    Äter väldigt mycket tomatbaserad mat och tycker att det är jättegott, mycket godare än mejeriprodukter. Detta är receptet på min tomatbas, som jag ursprungligen lärde mig av en mexikan som grunden till hans fisksoppa. Jag använder denna bas till massor av olika grytor, soppor och woker.

    Tomatbas

    Värm olivolja i en gryta. (Vi använder ganska mycket olja, vilket funkar bra om man har en normal och vettig kosthållning och fysik.)
    Finhacka/mixa en stor gul lök och fräs mjuk. Mixa 3-4 färska tomater och puttra upp med löken. Denna bas blir ljusröd och har en mild sötma och syrlighet.

    Härifrån är variationerna oändliga, så jag ger lite korta tips som inspiration!

    *Tomatsalsa -använd tomatpuré (inte ketchup) för att få den kraftiga tomatsmaken och färgen. Lägg i majs, paprika, färsk chili och stjälkselleri och puttra en kort stund så de inte blir för mjuka. Ät till ris, pasta eller ha som tillbehör till kött.

    *Kyckling och paprikagryta -Utgå från basen. Fräs strimlad kycklingfile och lägg i. Tillsätt strimlad paprika i alla färger.

    *Fräs wokgrönsaker i wokpanna. Slå på nudlar, en tomatbas och soya. Tillsätt räkor och kräftstjärtar på slutet.

  • juzze

    Minerad: Åh, tack så mycket! Har saknat ett recept på en bra bas faktiskt. Ska prova detta!

  • Minerad

    Så lite så!

    Annars är det väldigt bekvämt med färdig krossad tomat. Jag föredrar den i pappförpackning som inte smakar så mycket metall som konserverad. Värm ett paket sådant med riven hårdost och krydda med oregano så har du en snabb och smakrik pastasås.

    Jag använder gärna matlagningsyoghurt istället för vanliga mejeriprodukter. Det är en nyttig relativt mager (fetthalt 10%) mejeriprodukt som man kan göra massor med goda kalla såser på. Funkar kanon blandat med gurka, vitlök, avokado, chili och samtliga gröna örter (kanske inte allt på en gång )

  • juzze

    Ja det är sant, det är smidigt med såna på tetra. Har märkt att det är en himla skillnad på smak på olika märken dock, en del är så sura och tråkiga.

    Ja den turkiska yoghurten är ju väldigt god.
    Alltid kul att lära sig "nya" sätt att variera sin mat på. Har som sagt inte mycket till övers för lightprodukter/halvfabrikat/pulversåser osv utan försöker göra det lite mer naturligt med bra råvaror. Det känns bättre för kroppen på alla sätt. Nog för att det är gott med helfet grädde och creme fraiche också, men inte så nyttigt om det används för ofta..


    Minerad skrev 2008-02-04 18:42:04 följande:
    Så lite så! Annars är det väldigt bekvämt med färdig krossad tomat. Jag föredrar den i pappförpackning som inte smakar så mycket metall som konserverad. Värm ett paket sådant med riven hårdost och krydda med oregano så har du en snabb och smakrik pastasås. Jag använder gärna matlagningsyoghurt istället för vanliga mejeriprodukter. Det är en nyttig relativt mager (fetthalt 10%) mejeriprodukt som man kan göra massor med goda kalla såser på. Funkar kanon blandat med gurka, vitlök, avokado, chili och samtliga gröna örter (kanske inte allt på en gång )
  • Minerad

    Lightprodukter är ju värsta bluffen. Sämre smak, sämre konsistens och ibland till och med högre pris trots att företagen redan har högre vinstmarginal på de produkterna. Nä, lightprodukter är ett enda stort skämt.

    Har du några favoritmärken på tomattetra? Jag brukar köpa icas och gärna deras smaksatta varianter. Men det kanske finns bättre därute?

  • MaddeMamman

    Här är en av mina favoriter
    ca500 g nötfärs
    1 pkt krossade tomater
    svarta och gröna kärnfria oliver
    pressad vitlök
    1 fint hackad lök
    chilipulver
    salt peppar
    oregano basilika

    blanda i hop allt och lägg i en ungsfast form, platta till, 1 tomat i skivor läggs över, och sätt i ugnen ca 20-25 min servera med klyftpotatis och vitlöksås

  • juzze

    Håller med. Tillsatser och vatten, och det betalar vi dyrt för. Tragiskt men sant.

    Jag har börjat köpa Kung Markattas tomater, men de är inte på tetra. Tycker ändå att de har otroligt god smak, och smakar ingen plåt.


    Minerad skrev 2008-02-04 22:26:59 följande:
    Lightprodukter är ju värsta bluffen. Sämre smak, sämre konsistens och ibland till och med högre pris trots att företagen redan har högre vinstmarginal på de produkterna. Nä, lightprodukter är ett enda stort skämt. Har du några favoritmärken på tomattetra? Jag brukar köpa icas och gärna deras smaksatta varianter. Men det kanske finns bättre därute?
Svar på tråden Tomatbaserade maträtter?