Inlägg från: mammatillvictor |Visa alla inlägg
  • mammatillvictor

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Thalis skrev 2008-02-23 13:54:00 följande:
    Carmen: Håller med dig om att vissa regler borde ses över MEN bara om det är för barnens bästa.Som flera redan skrivit så ska adoption ske för barnen skull och inte för föräldrarnas,då barn inte är någon rättighet MEN att ha föräldrar och en familj är en rättighet.Vad jag reagerar på i dina inlägg är det som att du verkar tro att ALLA har rätt till barn, bara för att de önskar sig familj, och adoptionsvärlden funkar inte så(tack och lov).Jag tycker att det är skitbra att du är nyfiken och vill veta lite mer om adoption(det är ju inte lätt att veta allt om något man kanske inte ens tänkt på innan) MEN du måste också förstå att JAG som adoptivmamma kanske reagerar starkt på dina synpunkter,som inte alls är förenliga med vad adoption verkligen handlar om(enligt mig). Förstår du vad jag menar? Ibland så låter det jag skriver bättre i min hjärna som är grötig just nu
    Mycket bra skrivet!
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 14:04:37 följande:
    Håller med och förstår.Jag tycker oxå det ska vara bäst för barnen, men jag menar att det är inget som säger att en människa som begått ett par misstag i livet, har en diagnos inte är värda att titta mer noggrant på för just den saken, noggranhet självklart och bedömningen ska vara för barnets bästa men man kan inte avfärda en hel grupp männskor för som jag skrivit ovan.det barnet kanske går miste om en jättefin uppväxt då och det vore väl dumt tycker jag.Att tycka männsiskor med dessa diagnoser tex inte ska ha adoptivbarn eller barn är för mig ett träigt och okunnigt tänkande.Sen finns det ju grader av allt.Tack för ett nyanserat inlägg!
    Återigen Carmen: Du skriver: Att tycka männsiskor med dessa diagnoser tex inte ska ha adoptivbarn eller barn är för mig ett träigt och okunnigt tänkande.Sen finns det ju grader av allt.Tack för ett nyanserat inlägg!

    Du envisas med att tycka att det gäller ALLA barn, även adoptivbarn, du säger samtidigt att du förstår?! Det ÄR skillnad på att få biologiska barn som inte varit med av den typen av separationer som adopterade varit med om och därför ställs det krav när det gäller att få medgivande för att få adoptera! Adoption handlar ENBART om barns rätt till föräldrar, inte föräldrars rätt till barn!
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 15:22:53 följande:
    För det första hoppas jag inte att det är bara BMI dessa itgår ifrån?För vissa har en större, tyngre benstomme än andra och det är vetenskapligt att BMI är väldigt missledande.Så jag hoppas ju att man gör en lite mer ingående utredning på det isf, annars tycker jag det är märkligt.Det är skillnad på att adoptera och få biobarn, det blir inye mer skillnad för att vi säger det fler gånger.Klart att det är en stor skillnad, det förnerkar jag verkligen inte!Vad jag däremot säger är att man måste titta mer ingående på individen, för att de kan tom vara lämpligare än familjen Larsson utan en fläck i sitt livÄr det så märkligt att jag tycker att de borde bedömas individuellt?Tycker man det ska vara en generell bedömning så är man enligt mig, lite träig, ja!
    Jo, det är faktiskt så att flera blir nekade att ens komma dit och påbörja en utredning, det räcker alltså med att de ser den överviktiga och nekas utan att känna till denna person. Men du hakar upp dig på att man ska ha ett fläckfritt förflutet, det har INGEN kan jag påstå av de som blir godkända för adoption. Tro mig, jag vet! Man gör många individuella förfrågningar i rättsliga rådet som tar det slutgiltiga beslutet om man får adoptera, även om utredaren är tveksam, just för att se om ev sjukdomar/diagnoser, livssituationer etc. De flesta människor har gått igenom jobbig period i livet, varit sjuk själv eller haft närstående som dött och man kanske har gått igenom en kris iom det och kanske varit långtidssjukskriven av olika anledningar, haft cancer tidigare, anorexia, har en ekonomi som varit urusel men den har blivit bättre, gått igenom skilsmässa, förlorat barn, gått igenom många missfall som gjort att man mått dåligt, varit utbränd osv, osv, jag tror ingen av de som har adopterat levt ett problemfritt liv helt igenom, snarare tvärtom. Det är trots allt rätt ovanligt att man faktiskt får avslag men kriterierna och reglerna har hårdnat de senare åren. Så att de som blir godkända för att få adoptera är långt ifrån problemfria, vad du fått det ifrån att vi adoptanter är supermänniskor vet jag inte men det är långt ifrån sant.
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 15:47:05 följande:
    är det en likadan utredning då, lika stor?
    Nej, själva utredningen är ju klar, man går igenom om det hänt något särskilt sedan man fick det första medgivandet, te x att man flyttat, bytt jobb, att man fortfarande är frisk och att man en stabil ekonomi som tidigare etc. Sedan går det upp i nämnden igen och man får då förlängt medgivande. De flesta får idag ansöka om förnyat medgivande då det tar flera år i de flesta fall att få hem sitt barn innan första medgivandet gått ut.
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:02:32 följande:
    Nä, supermänniskor varken tror jag eller har jag trott att ni är, faktiskt.Men det är nu bra att det gör helt individuelle bedömingar, det jag svarade på var mest er inställnig till att man inte ska få adoptera när man har en diagnos.Är det inte så i själva processen är det ju bra, då har jag missuppfattat.Då förstår jg inte varför ni skrev att ni tyckte det var bra att de inte fick, om så nu inte alls är fallet..Men men..
    Alltså, du har i flera inlägg uttryckt dig som att ni som adopterar har en fläckfri bakgrund etc, vilket jag syftade på i det jag skrev, men jag har väl missuppfattat dig i vad du menar med fläckfri bakgrund då....

    Jag står fast vid att jag tycker det är bra att vissa diagnoser anses vara för riskabla ja. Av skälen i alla inlägg som jag skrivit tidigare och även andra som uttalaat sig kring just Asperberger särskilt. Tex om man lider av MS så är det ju olika hur illa man är drabbad av sjukdomen men den blir man väl inte bättre i heller så tyvärr så är det ju vissa sjukdomar som man säger nej till direkt, och jag förstår att om man lider av någon av dessa sjukdomar och inte får chansen att bli utredda och godkända så känns det orättvist. Men återigen, man utgår ENDAST ifrån barnets rätt till friska föräldrar, inte föräldrars rätt att få barn. Och DET är det rätta.
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:04:03 följande:
    Hur lång tid brukar det ta, är det inte jobbigt att vänta?Vilka länder är vanligast?
    Det är fruktansvärt jobbigt att vänta, när vi började adoptionsprocessen -04 var väntetiden från det man skickade sin ansökan och medgivande till Vietnam som vi adopterade ifrån till slut tills det att man var hemma med barnet ett år. Vi skickade vår ansökan i maj-05 och kom hem med sonen i nov -07. Det började bli långa köer precis när vi började vår process, och nu är det ännu längre väntan. Anledningen till att vi fick barnbeskedet om sonen när vi fick var för att han var ett sk SN-barn, ett barn med särskilda behov, och han var inte i den vanliga "kön" så att säga pga SN. Hade vi stått i den vanliga kön för Vietnam hade vi inte kunnat få barnbesked förrän i april-08 ungefär så det gick snabbt när vi väl fick skicka vår ansökan till Vietnam. Till Kina är det idag också väldigt långa köer, likaså Colombia. Det är långa väntetider för de flesta länderna här i Sverige för vissa länder, Vietnam tillhör dessa länder medan till Kina så kan man skicka ansökan omgående men sedan är det flera års väntan i Kina innan man får sitt barnbesked. Så det är väldigt olika. Vanligaste landet har varit Kina tidigare då det var ett "snabbt" land. Nu är det inte så längre och de har också ställt hårdare och fler krav på adoptivföräldrarna så många faller bort pga det. Det är inte många som uppfyller alla länders krav utan för många är man hänvisad till endast ett fåtal länder och det gör att till de länder som inte har så många eller hårda krav hur man nu ser på det så blir det också långa köer eftersom det är väldigt många som vill adoptera.
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:18:17 följande:
    Och nej, jag tycker att det finns massa med adhd som inte borde uteslutas pga deras diagnos, i vissa fall vad det gäller aspergers med....Adhd med rätt hjälp kan leva så bra som du eller någon annan adoptivförälder..
    Ok, vi lämnar detta nu, känns meningslöst att komma någonstans, här faktiskt.
  • mammatillvictor
    Raspberry81 skrev 2008-02-23 16:08:31 följande:
    HejTack för boktipset! Det här med adoption är inget man bestämmer över en natt. Vissa dagar är vi tvärsäkra, andra tvekar man lite eftersom det är ett annorlunda föräldraskap (inte sämre, men annorlunda). Jag har läst en hel del redan.Det som skrämde mig var den här kvinnan i en känd dagstidning som skrev om hur det inte alls blev som hon hade tänkt. Hon har även skrivit en bok, tror att det var "reklam" för den i tidningen. Den där kärleken till adoptivsönerna infann sig inte. Hemska tanke! Men det finns väl undantag överallt, och att inte kunna älska ett adoptivbarn är nog ett undantag.
    ja, det är ju så även med de som föder barn, att det inte alls blev som man tänkt sig. Det kan hända oavsett menar jag. Det tar ju tid att lära känna sitt barn i magen precis som det tar en stund att lära känna sitt adoptivbarn Att bli förälder till vår son som vi adopterade var en enorm upplevelse, vi knöt an väldigt fort men det är klart att jag älskar honom mer nu när vi haft varandra ett tag. Han kände ju inte oss heller och första dygnet var det lite avvaktande, han visste ju inte vilka vi var men förtroendet kom väldigt fort från båda håll så att säga och nu är han så lycklig över sin mamma och pappa och vi att just han blev vårt barn
  • mammatillvictor
    Sally skrev 2008-02-23 16:29:53 följande:
    Kanske det. Om det finns någon som t.ex., inte kunde ha älskat vår son, har de DEFINIVT en störning! Han är oemotståndlig...
    hahaha, kan bara skriva under det, fast när det gäller VÅR son
  • mammatillvictor
    Sally skrev 2008-02-23 16:32:16 följande:
    Mer allvarligt, kan det helt enkelt inte ha fungerat med anknytning. Men jag hoppas att man som adoptivförälder söker hjälp för anknytningsproblem. Att ha anknytningsproblem i sig är inte den största 'synden', men att låta bli söka hjälp är snarare oförlåtlig. Hjälp finns det gott om.
    bra skrivet
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:28:38 följande:
    Så det är de andra länderna som är "svårare" att bli godkänd av?Måste vara tufft att gå och vänta år ut och år in...Vilka länder är svåra då?Vilka länder har stora behov av adoptivföräldrar?Vet att jag är helt ot, ska sluta fråga nu.
    Man måste ju först få godkännande att få lov att adoptera över huvudtaget, det vi diskuterade tidigare och sedan har länderna sina krav, te x så ska homosexuella par få lov att prövas på samma sätt som heterosexuella par i Sverige men det finns inga länder idag som godkänner att homosexuella adopterar. Så visst kan det krocka, att myndigheterna i Sverige anser att man är lämpad utifrån våra mått mätt men så finns det inga länder som accepterar det. Tex så har Korea krav på BMI 29, att man ska ha varit gifta i flera år, och de har krav på minst 11 års studier (det har de ju flesta i Sverige). Det är många andra länder också som har BMI-krav 29, Kina har krav på BMI 40 tror jag. VIetnam som vi adopterade ifrån har i dagsläget inga direkta krav mer än att man ska vara gifta, även ensamstående får adoptera (Kina accepterar inte ensamstående längre) och Vietnam godkänner i princip alla typer av sjukdomar som Sverige accepterat och gett medgivande till men de kommer att skärpa sina krav även i Vietnam längre fram. Som det ser ut nu så är det fler adoptivföräldrar än barn som är tillgängliga för adoption, detta är en anledning till de långa köerna....
  • mammatillvictor
    Carmen80 skrev 2008-02-23 16:50:42 följande:
    Tack för alla svar.Nu är inte adoption aktuellt för oss av naturliga skäl, men tycker det är intressant och kan säga att det är härligt att höra de som adopterat att de har sån obeskrivligt stor kärlek till sina barn.Underbart, det är så dessa barn ska ha det.Ja, alla barn.Kan säga att jag är lärt mig lite mer och fått lite insikt hur utbrett detta är.Är glad att även länderna ställer krav, vissa är lite dumma men ändå.Tror det är viktigt att man ser det som en förmån att få adoptera istället för en sista utväg även om det egentligen, från början varit det kanske?För jag tror att det är ett sistahandsval för många, men då ska man nog tänka om lite innan man gör det för efter attha pratat med er så är faktiskt det så jag ser det! Lycka till alla som går i dessa funderingar.
    Ja, det är ju så individuellt när man bestämmer sig för adoption och om man då har provat "allt" innan beslutet att adoptera för att få biologiska barn, vissa kämpar på med egna försök i sängkammaren länge och sedan försöker få barn genom IVF eller andra medicinska hjälpmedel innan de bestämmer sig för att adoption är ett bra sätt att bli föräldrar på men jag brukar säga att oavsett hur mycket/lite man försökt för att få biologiska barn innan man beslutar sig för att man vill bli förälder genom adoption så när man väl tagit beslutet, och skickat papper till ett land så är det ju just genom adoption som man vill bli en familj på, och då är det ju inte ett sistahandsval längre utan då är det ju barnet långt borta man längtar och trånar efter
  • mammatillvictor
    Cerdrica skrev 2008-02-24 10:01:25 följande:
    Det kan verka orättvist att han om han inte får adoptera nu om det var tio år sedan men jag vidhåller att om jag tvingades lämna bort mitt barn och hade att välja mellan en person som inte stod i brottsregistret och en som fällts för narkotikabrott så hade jag INTE valt den senare. Inte en chans i helvetet. Sorry men droger är så otänktbart för mig, liksom att göra något brottsligt och att någon som fällts för något liknande skulle ta hand om och uppfostra mitt barn... Nä, inte en chans. Och det är ju så man tänker i länderna! Skit samma om man får göra hemutredning här, du ska hitta ett land som tar emot din ansökan också. När det gäller ålder på barnen i Kina så är det INTE så att de vanligen är under ett år. Det varierar massor och det förekommer även att man ger bb på ett barn över två år till föräldrar som har 0-24 månader eller lägre. CCAA har tydligt uttryckt att de utser föräldrar till barn och inte tvärtom och kan man inte acceptera att barnet är kring två år så får man adoptera från annat land. Vår son är född i Kina och var fyllde tre precis när vi fått honom men det var ett medvetet val från vår sida.
    Det är ju det här vi pratat om i denna tråden HELA TIDEN!

    ADOPTION HANDLAR ENBART OM BARNS RÄTT TILL FÖRÄLDRAR, INTE FÖRÄLDRARS RÄTT TILL BARN!

    Precis som Cerdrica skriver, det spelar ingen roll vad Sverige säger, det är ländernas krav som i slutänden ställer krav på adoptivföräldrarna! Vad vi tycker och tänker är liksom inte relevant! Och jag hade heller inte om jag fått välja, valt att adoptera bort mitt barn till någon som har ett brottsligt förflutet, eller som haft problem med alkohol, lider av en sjukdom som kan innebära att det kan bli problem med att förstå barnets behov och känna empati för barnet, no way!
  • mammatillvictor
    Herr Johansson skrev 2008-02-25 21:07:27 följande:
    Ett skäl (det vanligaste?) är väl att det sitter djupt nedärvt att föra sina gener vidare och se likheter mellan sig själv och sina barn.Du, jag och alla andra här på jorden är ju resultatet av tusentals generationers gökande.Det kan inte vara samma sak att bara betala och få ett slumpvist barn tilldelat sig.Antar jag.Hoppas att du inte tar illa vid dig, men daet var du som ställde frågan och jag är ganska övertygad om att anledningen här ovan är vanlig.
    Fast det är långt ifrån alla som känner så, vill bara påpeka att man BETALAR inte bara och får ett barn, man betalar INTE för barnet! Det är ju svårt att uttala sig om om man inte upplevt det om det är samma sak eller inte.....
  • mammatillvictor
    Cerdrica skrev 2008-02-25 22:49:49 följande:
    Fast du, om någon hade stått bredvid dig och din treåring och sagt att han inte var ditt "riktiga" barn eller inte ditt "egna" barn, skulle du bara tigit då? Eller om någon påstått att du KÖPT ditt barn för att du betalt dina IVF privat? Det är våra barn ni pratar om! Jag är intresserad av folks anledningar till att inte adoptera, absolut, men vill samtidigt sprida lite mer kunskap om adoption för tro mig, folk vet i allmänhet INGET men har ändå en massa åsikter. Tex om att man inte borde ha sådana utredningar, om vilka som ska få adoptera och om att man köper barn. Så länge det handlar om min son och jag har orken kvar kommer jag fortsätta berätta och upplysa. Sedan är det upp till mottagaren om det sjunker in eller inte. Ibland är det som att slå huvudet i en stenmur gång på gång på gång....
    PRECIS! Och jag anser att det är viktigt att klargöra klara fel som te x i Herr Johanssons inlägg ovan: Det kan inte vara samma sak att bara betala och få ett slumpvist barn tilldelat sig.

    Det är FELAKTIGT! Man köper inte barn när man adopterar! Och om du är här för att få veta mer om adoption vill du väl ha korrekt information eller?! Jag tycker det är helt ok och jag förstår att adoption inte är rätt för alla, hallå, IVF var inget för oss!!!! och jag har nära vänner som kämpar på med IVF och jag stöttar dem till 100%. Så jag kommer självklart liksom Cerdrica att fortsätta och berätta hur en adoption faktiskt går till för att de "förstå sig påare" som uttrycker sina "sanningar" kring vad en adoption innebär inte ska få ge ut felaktig information. För jag vill inte att min son ska komma hem från dagis/skolan och säga att folk säger att ni köpt mig, för det är FEL!
  • mammatillvictor
    Fru hemlig skrev 2008-02-26 08:52:32 följande:
    Som singel kan du adoptera. Vet inte om de skriver att du är homosexuell i utredningen om ngt land godkänner iofs, men om du är alvarligt intresserad kan du kontakta ex adpotionscentrum eller ngn annan organisation och höra hur deras länder ställer sig till detta.
    Självklart skriver de att man är homosexuell om man är det! Det är liksom en ganska viktig del av vem man är. Utredaren kan inte neka någon att göra en hemutredning men det finns inga länder som accepterar att man är homosexuell. Det är svårt över huvudtaget för ensamstående idag att adoptera, svårare än det var tidigare, från Vietnam kommer det att gå att adoptera som ensamstående även efter de nya ändringarna som kommer längre fram men det är lååååång kö.
  • mammatillvictor
    Cianna skrev 2008-05-08 09:06:54 följande:
    CedricaMotivet till att man adopterar ett barn är väldigt olika för olika personer och varierar över tid. Det tror jag man måste vara ödmjuk för.När vi var inne i adoptionssvängen första gången (i början av 2000 talet) betonades det starkt att det var det viktigt att man ville göra en insats för ett barn. Det var inte ett tillräckligt motiv att "bara" vilja ha ett barn. Det har nu svängt - tack och lov. Jag hade då svårt att ställa upp på det för jag tror att om man "bara" vill hjälpa ett barn så är det bättre att satsa på SOS barnbyar. För mig är motivet att jag vill ha ett barn, men samtidigt vill jag göra en insats för ett barn. Och vill jag göra en insats för ett barn har jag en respekt för dess ursprung. Det innebär bland annat att vi kommer att intressera mig för landets kultur och tillgängligöra den för barnet i den mån det är intresserat. Den delen är lite lättare om man känner att man kan relatera till kulturen på ett positivt sätt. Så tänker jag
    Nej, man blir inte godkänd om man bara adopterar ett barn för att man vill rädda världen! Det är fakta!
  • mammatillvictor
    Cianna skrev 2008-05-07 14:04:59 följande:
    Jag tycker det finns en logik i den marina 81 säger. När man väljer land funderar man på med vilket man kan tänka sig att identifiera sig med. Jag känner invandrare som adopterat och de har valt sitt eget hemland eller sin egen kontinent. Är man rom tycker jag därför att det inte är så konstigt att man vill hjälpa ett romskt barn (familj).
    Cianna skrev 2008-05-08 15:16:31 följande:
    mammatillvictor: Det skulle förvåna mig med. Och det har jag inte sett någon som påstått, kanske har jag missat något inlägg?
    I ditt inlägg överst som jag markerat skriver du ju just det, att man vill HJÄLPA ett barn, man adopterar inte för att hjälpa ett barn, om det är ens motiv till att man vill adoptera så blir man inte godkänd.
  • mammatillvictor
    Cianna skrev 2008-05-09 09:04:52 följande:
    mammatillvictor:I det inlägget var naturligtvis utgångspunkten att man går in i adoptionsprocessen för att man vill ha ett barn. Det uppfattar jag också i det marina81 skrev. Var mitt inlägg otydligt på den punkten ber jag om ursäkt.Jag är samtidigt förvånad över att det verkar vara känsligt för en del att ha solidaritetstanken och att vilja hjälpa ett barn som del i ett adoptionsmotiv. I alla fall uppfattar jag det som så i en del av de inlägg som skrivs. Varför är det i såfall det? Vore intressant med några reflektioner! (Särskilt intressant eftersom jag i en tidigare hemutredning blev i frågasatt när jag "bara" hade att "vilja ha barn" som motiv.)
    PRecis som cerdrica skriver så handlar det om att inte känna tacksamhetsskuld för att man blivit adopterad. Som jag ser det och många med mig så är det enbart en BONUS att det barn man adopterar (av anledningen att man vill ha barn och inget annat) antagligen får det bättre i sitt nya hem och nya familj än om barnet fått vara föräldralöst i födelselandet. Vi kände väl att när vi fick veta att det KAN bli svårt att få biologiska barn på egen hand utan medicinsk hjälp så avstod vi från IVF för att vi inte tyckte det var viktigt att föda, vara gravid och föra gener vidare osv utan varför gå så hårt inför att göra nya barn när det går att adoptera ett barn som redan finns och som behöver föräldrar. Så såg mina föräldrar på adoption och vi har väl samma tänk men det viktigaste är att man adopterar av EGOISTISKA skäl, att man helt enkelt vill bli en familj och att man vill ha BARN. Och att var barnet kommer ifrån, om det är min eller någon annans mage barnet kommit ut ifrån spelar mindre roll. Kanske är det så TS och du menar, jag är väl kanske lite trög som tvekar inför det i alla fall när det gäller TS men visst kan jag ha fel!
  • mammatillvictor
    Cianna skrev 2008-05-09 10:16:01 följande:
    mammatillvictorJag uppfattar att du är väldigt orolig för att adoptivbarn ska behöva känna tacksamhetsskuld till sina adoptivföräldrar. Jag tycker också det är viktigt att inte adoptivbarn ska behöva känna tacksamhetsskuld. Men jag förstår inte varför adoptionsmotivet att vilja hjälpa ett barn (som ett av flera motiv!) måste leda till att barnet ska behöva känna tacksamhetsskuld. Att hjälpa är en sak, men att förvänta sig något tilbaka är en annan sak. För mig handlar det om att hjälpa utan att förvänta sig något tillbaka.
    Ja, du har uppfattat det korrekt, jag tycker det är JÄTTEVIKTIGT att adoptivbarn INTE ska behöva känna tacksamhetsskuld. Det grundar sig i att jag själv är adopterad och har adopterat och jag har sett på mycket nära håll hur fruktansvärt det är att leva med denna tacksamhetsskuld. För mig är det viktigt att man inte ser det som att man hjälper ett barn och gör en god gärning för att man adopterar, det blir ju så i och med adoptionen och det är en bonus inget annat. Jag vill aldrig att min son någonsin ska behöva höra från någon att vi har hjälpt honom till ett bättre liv! Han kom till oss för att vi ville ha BARN, inte av någon annan anledning.
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?