• H2O

    *Hej.

    Jag har inget svar, men puffar för frågan

    Var tvungen att gå och kolla paketet med frysta filéer från Torsåsen och jojo, salt är det minsann däri. Och flera andra spännande saker (dextros samt Karragenen E 407 som är en algprodukt som tydligen används som förtjockningsmedel, vad man nu vill ha det i kycklingen till?). En annan trodde ju i sin enfald att bara det är svenskt så är det inga onödiga tillsatser, men oj vad man bedrog sig... Det står ju inte hur mycket de har stoppat i av saltet tex heller.

    Undrar hur det är med färska filéer? Kan det vara ngn skillnad?

    Vi undrar vidare...

  • H2O

    Jag mailade Torsåsen för att fråga om varför de har dessa tillsatser (se ovan) och hur mycket salt kycklingen innehåller. Se svaret lite längre ner (det gick fort att få svar!)

    Som jag spånade på finns det troligen färsk filé utan salt, men saltmängden i de frysta är ju ändå ganska låg. Men man kan ju också tänka sig låta bli de frysta mörade filéerna av principskäl (tillsatser i ngn form är ju sällan ngt vidare egentligen).

    "Torsåsens kycklingfiléer är mörade för att de ska bli en saftigare produkt. De kylförvaras över natten och sedan tillsätts några procent av en marinad som består av vatten, salt, Dextros och karragenan. Mängden salt i kycklingfiléerna är ca 0,001 % av kycklingfiléerna. Det innebär att det är 0,01 g i 1000g kycklingfilé. Vill du vara säker på att din baby inte får i sig något salt alls så får du leta efter kycklingfilé där det garanterat inte finns några tillsatser. Det brukar inte finnas i den färska kycklingfilén.

    Vill passa på att varna dig för att det ibland kan finnas rester av nyckelbenet i kycklingfiléer. Eftersom nyckelbenet på kycklingen sitter rakt in i den tjockaste delen av bröstfilén kan man ej garantera att filéerna är helt benfria. "

  • H2O

    Lite OT, sorry Humlan79 (men det rör ju kycklingen)

    Villebusen - menar du att även nästan allt av den svenska kycklingen är salmonellasmittad? För det är välan monsternoga tester på det? Och jag har för mig att även det som importeras testas ofta och noga för att vi inte skall få salmonellasjuka. Nu när jag tänker efter lite så har det ju ändå lite nyhetsvärde när man hör rapporter om ett eller annat parti salmonellasmittat kött (kyckling eller annat). Så sådär väldans vanligt trodde inte jag att det var. VET du verkligen att "större delen" av all kyckling som säljs är salmonellasmittad eller tror du det "bara"?
    /Undrande

Svar på tråden *Hej.