• falken

    Sojaallergi - HJÄLP!

    Har en 1½-åring som är mjölk- och ägg allergisk. Våra sjukvårdskontakter är under all kritik, ett riktigt Moment 22 mellan privatläkare, barn-mottagning som inte har tider, och avsaknad av dietistkontakt.

    Jag har hittills skött hela utredningen själv, och det är ju tur att man är envis och slug/lätt paranoid! Nu har lill-tösen slutat äta igen i veckan, och inte orkat vara på dagis. Ej sjuk, men med vatten/senaps-diarré. Jag misstänker såklart ännu en allergi, men VAD?? Dagis nekar bestämt att hon fått i sig ägg (vilket hon fick förra veckan av en nyanställd fröken)
    Eftersom hon reagerat med magont och diarré när jag gav henne sojamjölk i julas, samt att jag börjat se ett mönster med ärtor o sockerärtor, så tänker jag prova att utesluta soja och ärtor. Det är ju också det vanligaste, eller hur?

    Soja verkar ju vara ett enda virr-varr som finns i allt möjligt. Så snälla, ni som kan det här med soja - har ni några tips?

    Såg tex att det var guarkärnmjöl som stabiliseringsmedel i Provova Jordgubb som jag gav henne idag, och som var det enda hon tyckt om på hela dagen. Probiotika ska ju va väldigt bra för såna här små allergiker har jag läst, så det vore ju jättesynd.

  • Svar på tråden Sojaallergi - HJÄLP!
  • meic

    jag har soja allergi, och allergi mot alla baljväxter. Vad är det du vill ha tips om? barnmat äter jag ju inte... men om det är nått annat jag kan hjäpa dig med så gör jag det gärna!

  • falken

    JA tack! Jag har fått en lapp från mattanten på dagis - hittills den enda infokälla jag fått tag i. Där står om alla ämnen som är släkt med varann, ärt o bönväxter, även lakrits och alla E-ämnen, tex gummi arabicum och jordnöt.

    Måste du utesluta alla dessa produkter, eller finns det vissa som du tål?

    Jag gav henne proviva igår ju, det var guarkärnmjöl i det. Idag rinner fortfarande diarrén, men hon äter ok och verkar åtminstone halvpigg. Kan det funka, eller ska vi sluta med proviva också tror du?

  • meic

    Jag hade slutat med det, bättre att ta bort allt, och sedan introducera en sak i taget i så fall och testa. Tarmen blir ju irriterad också så då reagerar hon säkert på saker som hon kanske inte skulle reagera på annars. Så det är säkert bättre om magen får lugna sig lite och sen testa efter hand vad som går bra och inte.

    Jag utesluter ALLT detta ur min kost, jag vet att det går bra att äta lite ärtor tex, men jag låter bli då man vissa dagar är känsligare än andra.
    Det finns ju mycket tips på www.allergimat.com också.

    Det är ganska ovanligt att ha denna allergin i vuxen ålder, så förhoppningsvis växer det ju bort för henne!

    Nu vet jag inte vart i landet ni bor, men försök att få en remiss! Du har rätt att söka dig till andra sjukhus. Jag hade mycket problem när jag var yngre att få hjälp, men lyckades få en kontakt på lasarettet i Lund och det är guld värt! De "vanliga" dietisterna i landet missar så mycket tyvärr, har dåliga erfarenheter av detta då jag på flera sjukhus blivit rekommenderad kost man inte tål... Det är absolut värt att sitta i bilen ett par timmar för att komma till en specialist.


    falken skrev 2008-03-02 11:04:24 följande:
    JA tack! Jag har fått en lapp från mattanten på dagis - hittills den enda infokälla jag fått tag i. Där står om alla ämnen som är släkt med varann, ärt o bönväxter, även lakrits och alla E-ämnen, tex gummi arabicum och jordnöt. Måste du utesluta alla dessa produkter, eller finns det vissa som du tål?Jag gav henne proviva igår ju, det var guarkärnmjöl i det. Idag rinner fortfarande diarrén, men hon äter ok och verkar åtminstone halvpigg. Kan det funka, eller ska vi sluta med proviva också tror du?
  • falken

    Jag har tidigare tyckt att hon blivit dålig i magen efter att hon ätit ärtor. I torsdags fick hon sockerärtor (som vi älskar...) och det är det enda jag kan komma på som konstigt. Så jag tror ganska starkt på ärtväxter.

    Har du fler allergier, ägg o mjölk kanske Vad brukar du äta, vilka märken på korv, kött i fisk?

    Finns det några bra nät-siter om sojaallergi? Det vimlar ju om tips på mjölk och även ägg, men soja som är vrålsvårt hittar jag inte så mycket på.

  • meic

    allergisidan.com
    allergi.nu har du också.

    Inte ägg och mjölk... men laktos och alla sädeslag.

    Jag äter nästan bara ren mat, alltså inga halvfabrikat. Det är ju mer jobb att alltid laga allting, men nyttigt
    Men Dennisvarmkorv är bra, den innehåller varken ägg, mjölk, soja eller gluten! Så den är toppen när man vill göra nånting snabbt, går ju att göra rätt mycket med korv. (Finns i lite olika kryddvarianter också har jag för mig.)

    Det som är det "farliga" är ju just halvfabrikaten, det är ju säkert svårare för dig när det är en sån liten tjej med att fixa mat!
    Vet också att en del av konsums egna varor ska vara fria från sånt här.

    På allergihyllorna på de lite större affärerna finns ju väldigt mycket substitut både för ägg och mjölk, tex olika bakmixer och färdiga kex etc.

    Till frukost brukar jag ha risgrynsgröt (Pama-minutris och använder rismjölk där de tillsatt kalcium) Jättegott!
    Och gör då även egen saftsås till eftersom de gärna stoppar guarkärnmjöl i sylter och annat.
    Om man vill få den lite nyttigare och matigare så brukar jag stoppa i sockerbetsfibrer.

    Vad äter en sån liten? Så kanske det är lättare för mig att komma på mat jag brukar äta som kan passa...

    Ett annat tips är att handla på Lidl och Netto, de utländska produkterna är många gånger mycket renare än våra. Jag handlar tex marmelad, oljor, snacks där då de inte brukar använda lika mycket tillsatser och inte heller rapsolja. (Även saft, juice etc.)
    Även Eldorado och Willys produkter brukar vara bra. Så ju billigare desto bättre ofta!

  • falken

    Dina kunskaper är guld!! Jag vill bara höra mer och mer...

    Hon älskar kött, och kyckling, potatis och pasta. Och broccoli. Till frukost har det gått bra med kaviarsmörgås. Fast när det inte är bra i magen, då äter hon ingenting, och hennes vikt står still. BVC ger mig tips om att inte torka runt munnen så ofta... men JAG vet ju att mitt barn inte är sig själv, det säger dagis också.

    Blev också lite ställd av allt guarkärnmjöl som finns överallt. Men nu ska jag genast bege mig till Lidl och Netto då. Vore bra att hitta nån korv om man behöver nåt snabbt. Tror att det finns en allergi-anpassad falukorv också.

    Vad är det som inte funkar med rapsolja?? Det har vi i allt nämnligen. Är det ett av dina sädesslag?

    Vi bor i Göteborg, så det borde inte va så svårt. Men det är lögn i h****e att få komma till på Drottning Silvias barnsjukhus, jag stod i fredags och grät i desperation på två olika akutmottagningar och BAD om en remiss dit, men de hänvisar bara till barnmottagningar som ska göra en första utredning. Och de har väntetid på 3 månader. Så vi får väl komma till dietist om ett halvår eller så... JAg blir så förbannad så jag kokar, ska en 1½ bli skinn o ben innan de hinner ta emot???
    Men på måndag, när alla inblandade är på jobbet, tänker jag lägga en del energi på att få komma till allergimottagningen med duktiga dietister.

  • meic

    Rapsolja är förbjudet!! Det är en baljväxt... så det måste du byta ut! Även i kaviaren måste du se upp! Den innehåller nämligen rapsolja... det ska finnas utan, men jag minns inte nu vilket märke det är.

    Till matlagning använder jag olivolja, bakning är det bästa att ha majsolja då den ju är smakfri. Det finns även en mix med majsolja/palmolja som är super att baka med. Även här är de utlänska produkterna bättre eftersom de kör med mycket palmolja.

    Ja jag har för mig att konsums falukorv är allergianpassad.

    Försök att dra ner lite på broccoli med då det kan vara tufft för magen om hon redan är känslig.

    Usch vad hemskt att ni inte får hjälp! Helt otroligt! När jag fick tid så gjorde vi som som att jag kontaktade läkaren själv och bad på mina bara knän om att få komma, så då gjorde hon själv en remiss åt mig så jag fick tid till henne en månad senare, då alla andra ville att man skulle gå den vanliga vägen, men hon insåg att det inte fanns tid till det. Jag går hos dr Sonja Werner på LUnds lasarett som även arbetar vissa dagar i Göteborg. Visst, det är bra att vården är gratis... men vissa gånger hade man hellre betalat och fått en tid.

  • falken

    VA!? Det står inget om i mina - ändå rättså detaljerade - papper här från mattanten på dagis. Jösses, det har vi i allt! Och även i vällingen, som hon inte velat ha nåt av senaste dagarna... *suck...* man blir så ledsen
    Och det är rapsolja i kaviaren, som du säger.

    Vad säger du om betakaroten då? Och E401?

  • meic

    Ja det är inte lätt att veta! Usch vad jobbigt för er...
    Jag ska ta och rota lite här hemma och se om jag inte kan hitta mina papper så kan jag scanna in det till dig ikväll så kan du ju jämföra och lägga till sedan.

    Betakaroten äter jag, och e401 också

    410-418 är de jag undviker mest, de andra känner jag inget av.

    Här är en bra länk med om du inte redan har det:
    www.shenet.se/referens/enummer.html

    Har dom det i välling? Det hade jag ingen aning om... hoppas att det finns utan!


    falken skrev 2008-03-02 13:04:37 följande:
    VA!? Det står inget om i mina - ändå rättså detaljerade - papper här från mattanten på dagis. Jösses, det har vi i allt! Och även i vällingen, som hon inte velat ha nåt av senaste dagarna... *suck...* man blir så ledsen Och det är rapsolja i kaviaren, som du säger. Vad säger du om betakaroten då? Och E401?
  • falken

    Du är en ängel!! Nä, men det finns en mjölkfri välling som heter EnaGo, som även är sojafri tack och lov. Men den innehåller inget fett, så det får man tillsätta själv. Lätta att byta ut alltså mot majsolja tex.

    Men hur är det med oljor eg. AD-dropparna är ju baserade på jordnötsolja, och det ska ju vara garanterat allergisäkert även för svåra allergiker. Köpte nyss jordnötsolja, för att det är så himla gott i mat. Men den har jag glömt att använda på ett par veckor, så den är nog inte boven i dramat här. Men man undrar ju hur mycket av själva proteinet som finns kvar i oljan?

Svar på tråden Sojaallergi - HJÄLP!