• Ottilia06

    60 tals fest i sommar?

    Min man fyller 40år i sommar och vi funderar på om vi ska ha en fest a'la 60 tal.
    Men jag har ingen aning om vad man ska bjuda på för mat.
    Vad är typisk "60 talsmat"? 
    Vad drack man?
    Fanns det några speciella drinkar el dyl som var självklara på festerna?

    Själv så har jag ingen aning. (Kom inte till världen förrrän 1976!

    Alla tips om vad som behövs för att ta gästerna tillbaka till 1968 mottages.

    Familjelivs medlemmar brukar ju kunna fixa det mesta så snälla hjälp mig!

  • Svar på tråden 60 tals fest i sommar?
  • 75majasmamma

    Tänker så det knakar men snittar och dry martini eller?

  • Ottilia06

    Ja men är lite mer intresserad av "riktig mat", om du förstår vad jag menar.
    Men snittar kan man ju ha lite senare på kvällen.

    Ingen annan som har något tips? 

  • Dålig fantasi

    "På 60-talet åkte allt fler på chartersemester och det satte förstås sina spår även i Vår Kokbok. Nu fanns det recept på både paella, pizza och hamburgare. Broiler var en mycket populär råvara. Mjölken såldes i pappförpackningar och det första bredbara margarinet, Flora, såg dagens ljus. Framför tv:n drack man kaffe som var bryggt i Melitta och hällt upp i en tv-kanna och till det åt man smörgås från tv-bricka."

    hittade det på tasteline.

  • Dålig fantasi

    Landgång (med t ex lax, rostbiff och ädelost med lite grönt)
    Coq au vin (Tupp i vin)
    Ost- och skinkpaj

    var tydligen populärt på 60- talet oxå...

  • Mallyx

    Min far fyller 50 i vår, och vi ska ha en 60- tals fest för honom, skoj att fler tänker så.... men vi var snarare inne på att ta ett årtal som han kommer ihåg.... då han var i tioårsåldern iställer för tiden han är född... kanske smygläser din tråd för tips om det är OK

  • Ottilia06
    Dålig fantasi skrev 2008-03-13 16:28:30 följande:
    Landgång (med t ex lax, rostbiff och ädelost med lite grönt)Coq au vin (Tupp i vin)Ost- och skinkpajvar tydligen populärt på 60- talet oxå...
    Tack för tipset!
    Mallyx skrev 2008-03-13 16:31:53 följande:
    Min far fyller 50 i vår, och vi ska ha en 60- tals fest för honom, skoj att fler tänker så.... men vi var snarare inne på att ta ett årtal som han kommer ihåg.... då han var i tioårsåldern iställer för tiden han är född... kanske smygläser din tråd för tips om det är OK
    Ja smygläs du, det är helt ok.

    Ingen annan som har några tips?
  • tottalisa

    Jag har "Husmoderns Köksalmanack 1964" i min ägo. Den är full av recept som var populära det året.

    Men jag vet ju inte vad jag ska leta efter...


    Man ska inte ha tråkigare än man kan stå ut med.
  • Ottilia06

    Oj vad bra.Skrattande

    Har funderat på antingen en trerätters eller buffe'.
    Vad tror du? Det enda jag vet är att det inte får vara fisk. 
    Så kom med något mumsigt förslag.Flört 
     

  • tottalisa
    Ottilia06 skrev 2008-03-16 14:10:21 följande:
    Oj vad bra.Har funderat på antingen en trerätters eller buffe'.Vad tror du? Det enda jag vet är att det inte får vara fisk. Så kom med något mumsigt förslag.  
    Trerätters tror jag då. Ska det vara "lyxig" eller enkel mat?
    Man ska inte ha tråkigare än man kan stå ut med.
  • Ottilia06

    Lite lyxigare tror jag.
    Men samtidigt så vill jag inte stå hela kvällen
    i köket om du förstår vad jag menar...

  • tottalisa
    Ottilia06 skrev 2008-03-16 14:35:29 följande:
    Lite lyxigare tror jag.Men samtidigt så vill jag inte stå hela kvällen i köket om du förstår vad jag menar...
    Förrättsförslag.  Skriver rakt av som det står i boken.

    Ananas med ostkräm:

    6-8 skivor ananas
    75 g ädelost
    1,5 dl tjock grädde
    40 g nötter

       Vispa grädden och blanda den med osten. Rör i de grovt hackade nötterna och lägg en stor hög av ostkrämen på varje ananasskiva.   (6-8 pers)

    Champinjonfyllda tomater m ostkrutonger

    Beräkna 1 tomat per person. Skär ett lock av tomaterna. Tag ur inkråmet och låt tomaterna rinna av. Salta och peppra och fyll med hela små konserverade champinjoner.
    Lägg en klick vitlöks-persiljesmör på varje tomat, och gratinera i ugn.

    Ostkrutonger

    6 skivor vitt formbröd
    6 msk riven ost
    1 msk smör el margarin
    2 äggvitor

      Kanterna skärs bort från brödet, som sedan skivas. Bred smör på skivorna och jämna dem till fyrkanter. Vitorna vispas upp och riven ost blandas i.
      Ostmassan breds över brödet, som läggs på plåt. Gratinera i stark ugnsvärme 250 gr tills de fått färg.
      Servera genast.

    Annars verkar rökt skinka med mimosasallad varit poppis 1964!
    Man ska inte ha tråkigare än man kan stå ut med.
  • tottalisa

    Huvudrätter finns här ju massor! Du skulle ju bläddrat själv egentligen, jag har ju inte en aning om vad du föredrar...

    Lite förslag i alla fall:
    Kalvstek m ostbakad potatis
    Festlig fläskfile
    Sparrisgratinerad fläskfile
    Slottsstek
    Gratinerad kasseler (det gratinerades mycket då märker jag)
    Svampfyllda kalvrullader
    Fin kalvragu
    Gourmetskinka i potatismoskrans
    Kalasgryta
    Finsmakargryta
    Kokt oxbringa m pepparrotssås
    Biffsauté
    Biff Lindström
    Stekt fylld kalkon
    Kyckling Marengo
    Kyckling i Champinjonssås
    Kalops m grönsaker


    Man ska inte ha tråkigare än man kan stå ut med.
Svar på tråden 60 tals fest i sommar?