Inlägg från: ArneAnka |Visa alla inlägg
  • ArneAnka

    bergvärme

    Det var ett konstigt hus med både bergvärme och oljepanna kvar. Normalt så tar man bort oljepannan från pannrummet och ersätter den med en bergvärmepump. Finns ju ingen anledning att ha olja kvar.
    Eller... du skrev att huset SKA värmas med bergvärme. Är inte bergvärmen installerad än? I så fall vill nog hyresvärden höja hyran när det är gjort för att få betalt för den dyra investeringen som ger er betydligt lägre uppvärmingskostnad.

  • ArneAnka

    Det kostar ungefär mellan 130000-160000 kr beroende på hur djupt hålet ska vara och hur djupt det är tills man träffar på berg. Då får de lägga insatsrör tills berget kommer och det är dyrt. Man kan grovt säga att en installation kostar 1000 kr/m. Borrar man 140 m, kostar det runt 140000 kr.

  • ArneAnka

    En liten notis som inte många tänker på. Värmen som tas från berget kommer inte från jordens innanmäte utan från solen som värmt upp berget uppifrån. När man borrar så får man en enormt effektiv anläggning de första 4-5 åren. Därefter avtar effekten årsvis eftersom berget urlakas på värme i snabbare takt än solen kan värma. Det går ännu snabbare om man har många grannar runt omkring som också kör bergvärme. Till slut har balansen med uppvärmning av berget och uttaget värmen stabiliserats och då har man inte en riktigt lika effektiv anläggning längre. Men eftersom anläggningen betalar sig på 6-7 år så är det inget bekymmer. Det är fortfarande betydligt billigare än olja/el.

    Idag finns det enormt effektiva luft-vatten-värmepumpar som klarar sig ner till -20 grader. De drar totalt lite mer ström per år än bergvärme, men det blir billigare installation eftersom man inte behöver borra.

  • ArneAnka
    Anonym skrev 2008-04-09 13:11:31 följande:
    ArneAnka Kan man ha en värmepump om man har ett hus på 160 kvm? Vad kostar en sådan och vad ska man isf ha?
    Klart att man kan ha en värmepump. Det beror dock på vilken sorts värmepump du kan ha.

    Har du direktverkande el som uppvärmning så är det enklaste att installera en luft-luft-värmepump. De är de billigaste värmepumparna och en sådan installation går på ca 20-30000 kr. Det är fördel med öppen planlösning eftersom värmen sprids genom luften och man får komplettera med el-elementen på toaletter och när det blir riktigt kallt ute.

    Har du vattenburen värme i huset så kan man välja fritt, antingen luft-vatten-pump eller bergvärme. Luft-vatten har jag ingen vidare koll på pris, men jag tror det ligger på 80-100000 kr. Väljer du bergvärme så borde det räcka med 130-140 meters djup. Det vet installatören, men har du många grannar runt omkring som också har bergvärme idag ska du se till att borra djupare än de om du har råd.

    Om du idag har en fräsch oljepanna kan pellets vara ett alternativ. En pelletsbrännare kostar ca 25000 kr med installation och veckoförråd. Då får man sota ur pannan en gång i veckan och samtidigt fylla på pelletsförrådet. Detta alternativet kör vi och vi köper pellets för 16000 kr/år och värmer ca 180 kvm.

    Om pannan är gammal och man vill ha pellets så kan man installera en pelletspanna. En sådan installation kostar ca 70000 kr men då har man en effektiv panna som förbrukar mindre pellets än den gamla oljepannan skulle gjort. Vill man inte ha veckoförråd så kan man köpa eller bygga ett bulkförråd som fylls på 2 ggr/år med pellets på liknande sätt som oljebilen gjorde. Nya pannor behöver dessutom bara sotas ur var 6:e månad.

    Det är nästan bara uppvärmningen som man själv kan påverka för att få billigare boendekostnad. Banker är sällan gnälliga till att låna ut på huset för en värmepumps-installation eftersom det ökar värdet på huset.
  • ArneAnka

    Just det... har man direktverkande el så kan man även installera en pelletskamin. Den ser ut som en braskamin men eldas med pellets som räcker i 2-4 dagar. Då har man en automatisk braskamin i vardagsrummet som klarar av att värma upp nästan hela huset. En sådan installation har jag för mig kostar runt 40000 kr med skorsten. Den får man sota ur en gång i veckan.

Svar på tråden bergvärme