• PerG

    ugnspannkaka

    Tråkigt måttande?

    Med mix:
    X dl vatten
    Y dl mix
    Z ägg

    På "riktigt" sätt:
    X dl mjölk
    Y dl mjöl
    Z ägg
    + ev. salt

    Vad är skillnaden förutom att det blir dyrare? ;)


    tuzzla skrev 2008-04-15 21:19:19 följande:
    Pannkaksmix från Kungsörnen!!!!!!!!!! För ugnspannkaka rekommenderas att man tillsätter två ägg (till halva förpackningen), och nån dl mer vatten än vad tillagningsanvisningen säger...Slipper allt tråkigt måttande, och den blir jättefluffig och fin!Kostar runt 25 kr. Räcker till att göra ugnspannkaka (el vanlig pannkaka) två gånger hos oss.
  • PerG

    Ah, jag gjorde en uträkning men har inte kvar den. Det visar sig att mix-pannkakorna (utan ägg) landar på c:a 63 öre/st medan "hemmagjorda" på c:a 70 öre/st

    Men att heläggspulver, skummjölkspulver och emulgeringsmedel (se innehållet: www.kungsornen.se/Kungsornen/produkter/produkt/) skulle på något sätt bli bättre än med riktiga ägg och mjölk är lika dumt som att säga att mamma scans köttbullar är goda... ;)... det är klart det blir billigare med "fusk" istället för färska produkter....

    Det är iallafall inte svårare att göra smeten själv jämfört med mixen (lika många moment)... och mjöl, ägg och mjölk trodde jag faktiskt var standardutrusning i alla kök?...


    tuzzla skrev 2008-04-16 12:00:18 följande:
    Blir dt verkligen särskilt mkt dyrare?Gör på minst en liter mjölk om jag gör dt själv = ca 7 kr.Mjöl har jag noll koll på vad dt kostar, har sällan det hemma.Men nån krona bör det väl bli per smet.Ägg har jag heller sällan hemma, och om man gör vanliga pannkakor av mixen tillsätts inga ägg...En smet av mix = 12,50För den som alltid har allt hemma kan jag ju förstå att det _kanske_ inte lönar sig...
  • PerG

    Mjöl har man till massor även om man inte bakar bröd!..

    Paneringar (fisk, schnitzel, m.m.)
    Pizzadeg
    Omelett
    Pannkakor (okej, cirkelresonemang med pannkakor då kanske ;)
    Pajdeg
    Stuvningar (kanske finns nån sorts maizena som funkar iofs)

    Dessutom är hållbarheten på mjöl väldigt lång så även om man inte gör något av ovanstående så ofta, så blir det inte dåligt..

    Och nej, mamma scans köttbullar är inte goda!!.... ;) De har någon äcklig bismak som får det att smaka konstgjort och så är strukturen alldeles för kompakt och svampig... Bluärgh.. hemmagjorda är bäst.. ;)


    tuzzla skrev 2008-04-17 15:14:30 följande:
    Tja.... Den som bakar o så har säkert mjöl hemma...Det gör inte jag (förutom när jag är gravid, och det är jag inte nu).Kanske borde tänka ett par varv extra innan jag gör bort mig helt nu, men vad annars behöver man mjöl till?Reder såser med majzena. Ägg finns hemma ibland, men köper oftast bara det jag vet kommer att gå åt inom en vecka eller så. Mjölk finns ALLTID, men jag bor ihop med tre kalvar, så att förlita sig på att det finns minst en liter kvar tills när jag behöver det är inte så säkert...Nåja. Alla är vi olika.Det är säkert, som du säger, inte fullt så nyttigt med alla tillsatser, men mamma scans köttbullar ÄR goda.
  • PerG

    (OT, förlåt).. Jo, det finns massor av produkter idag som förenklar i massor.

    Är själv dock lite motståndare till en del hel- och halvfabrikat som jag ser som lite onödiga, som t.ex. våffelmix och pannkaksmix...;). däremot finns det andra som är nästintill nödvändiga (blodpudding, smördeg, filodeg, m.m. som kräver råvaror man inte kan köpa eller mycket arbete/kunskap)...

    Oftast är det något "lurt" med de flesta hel- och halvfabrikaten. Nånstans ska ju tillverkaren tjäna igen pengarna på att bereda produkten och det är då man ex. tummar på kvalitén (smakförstärkare som E621 eller andra "genvägar") eller så tar ut ett överpris på produkten..

    Sen känns det som vi är på väg mot ett samhälle där kökets "grunder", dvs de gamla "husmorsknepen", har blivit industraliserade och ingen längre vet hur man gör saker...

Svar på tråden ugnspannkaka