• magasin

    Matchningssajter för donatorbarn

    Jag tycker det är bra att länkar som dessa läggs ut. Man vet aldrig om det barn man har kanske intresserar sig för sina "genetiska" syskon.

    Jag läste om en förtvivlad mamma i Danmark (www.donorbarn.dk) som hade en tonårsdotter som ville ha kontakt med sin släkt på donatorns sida.
    Man vet aldrig hur ens eget barn kommer att fundera då det börjar bli större.

    Men alla har rätt till SIN åsikt...

  • magasin

    Det kanske beror på att de flesta heterosexuella mörkar för barnet att det finns en donator med i bilden.....

    Jag kallar inte mina barn för plastsyskon - de är storasyster o lillebror MEN jag känner mig inte hotad om min son någon gång vill ha reda på mer om sin donator eller om denne har egna barn respektive fler donatorbarn. Det tillhör säkert en bit av identitetssökandet då man växer upp.

    Naturligtvis gör det inte dem till familj, de är sonens genetiska släkt. En helt annan sak.

    Skulle ni inte hjälpa era barn om de fick grubblerier om sitt ursprung i tonåren? Skulle ni kaxigt svara att VI/JAG är din familj? Eller skulle ni leta upp denna gamla tråd om 10 år?

    Jag har faktiskt funderat på varför vi flator verkar känna oss mer hotade av donatorn än singeltjejer....en högst egen fundering.
    Jag känner tacksamhet över vår donators gåva till oss som gett oss en fantastisk son. Därmed idealiserar jag inte honom eller gör honom till något annat än en donator.

  • magasin

    och min egen fundering är också följande;
    Om donatorns gener är så ointressanta så undrar jag varför 100 % av flatvänner o bekanta lägger undan "syskonsperma" med samma donator.....

  • magasin

    Hej!
    Nej, jag pratade 100 % i min bekantskapskrets (åtminstone 10 par med DI). Man kanske påverkar varandra inom olika föräldragrupper.

    Amerikanska kvinnor VÄLJER donator aktivt innan insemination. De har foton, vet donornummer etc. Detta är på väg till oss genom www.europeanspermbank.com som Stork o Vitanova köper sperma från.
    Det är skillnaden mellan oss skandinaviska kvinnor som främst åkt till Stork. Stork har valt åt oss och det kan ju vara ett tombola då hur det blir. De flesta av oss är nog lyckliga och nöjda med sina barn oavsett donator.
    Det finns dock kvinnor som fått hälsoproblem med sina barn där modern inte är bärare av sjukdomsgenen. Då kan det vara bra att se om det finns en diagnos på andra barn med samma donator.
    Både www.donoroffspringhealth.com och www.donorsiblingregistry.com har medicinsk info om donatorn (donatorn kan också lägga in info om detta).
    Sedan har t ex Cryos haft en mördare med i sitt donatorprogram. Inte så trevligt, om man inte vet detta så är man ju lyckligt ovetande iofs.

  • magasin

    Hej på er!
    De flesta av oss som skaffade barn för några år sedan hade inte valet att använda öppen donator. Jag var nog lite puckad iofs som inte visste att man kunde köpa id-release från USA då...

    Jag kan som exempel ur mitt eget liv göra några paralleller som inte blir exakta eftersom jag inte är ett donatorbarn heller
    * Jag har en halvbror på pappas sida som jag träffat. Han är ganska ointressant i mitt liv. När jag talar om hur många syskon jag har så brukar jag inte räkna in honom, ibland gör jag det.
    * Jag har en biologisk morfar som varken jag eller min mamma träffat. Här känner jag nyfikenhet på hans utseende men det är ingen förlamande känsla. Jag, mamma o min dotter är lika varandra och utseendet kommer inte från mormor. Min mamma är helt ointresserad av honom. Vi har haft en "social" morfar som jag betraktar som min riktiga morfar.

  • magasin

    Hej!
    Viktiga frågor som stöts och blöts här...om än lite OT nu.
    Här kommer lite mer OT;
    OM man varit och inseminerat på Stork o Vitanova de senaste åren så har man troligen fått en donator från NordicCryoBank/www.europeanspermbank (syns på att donatornumret är 4-siffrigt och börjar på en 7:a)
    Deras policy är följande
    angående sina "nordic donors". (har saxat från CaliforniaCryoBanks hemsida)

    Are CCB Nordic donors anonymous or open?
    At this time, all of the CCB Nordic Cryobank donors are anonymous donors. All Nordic donors do agree to our Openness Policy, which states that upon turning age 18, offspring may contact CCB to find out if the donor is willing to provide additional information.

    Med andra ord så är det inte kört för barnet att försöka kontakta donatorn om barnet så önskar.
    För att förtydliga så kan jag säga att i USA har man bara sålt Europeanspermbank:s anonyma donatorer medan man i Danmark även sålt öppna (men då är ju barnet välkommet iallafall)

  • magasin

    Hej!
    Är ditt barn 4 år (som min son) sä är er donator med all säkerhet från Cryos. Då finns ingen skrivning som ovan och donatorn är alltså anonym. Det finns ändå ett 60-tal donatorer från Cryos med extended profiles och då har donatorn skrivit ett litet brev till sin framtida donatorbarn och/eller deras föräldrar. Det finns dessutom lite info om allergier, höger- vänsterhänthet, intressen etc. Ett fåtal finns det även babyfoto på.
    Om barnet är 3 år eller yngre (ca) så har Storkkliniken bytt leverantör av sperma och då gäller det som står i tidigare inlägg.
    Det är väl däremot inte så troligt att donatorn går med på en träff ändå MEN möjligheten finns.
    På ESB finns babyfoto, ljudintervjuer, extended profiles på de flesta donatorer ALLTSÅ även anonyma. Ett bar med anonym donator kanske nöjer sig med att se ett foto och lyssna på donatorns röst även om barnet aldrig kommer att ha möjligheten att träffa sin donator.

  • magasin

    "Jag funderar ibland över varför man alltid, när man talar om donatorbarns "rätt att få veta sitt biologiska ursprung", talar om barn som har kommit till genom spermadonation. Jag har i alla fall aldrig läst en artikel som har handlat om barn som har kommit till med hjälp av äggdonation."

    Jag mötte en gammal klasskompis på en utländsk klinik (vi var där för spermadonation och hon för äggdonation)
    Hon hade inte varit öppen mot vare sig sin familj eller sitt barn om att de behövt äggdonation för att få barn. Så vad vet vi om heterosexuellas förhållningssätt till att berätta? Jag skulle för egen del må jättedåligt att mörka en sådan viktig sak gentemot barnet. Lögnen blir ju viktigare inom familjen än att mannen hade 0 simmare/kvinnan kommit i för tidigt klimakterium. Jag känner mig fortfarande chockad av min gamla väns hantering.

  • magasin

    ???? Förstod inte vad du menar med ditt inlägg.
    Det är ju lika illa att ljuga för sitt barn oavsett vilken donation det handlar om.

  • magasin
    GulTiger skrev 2008-08-02 22:03:07 följande:
    Jag har precis varit på ett evenemnag i USA arranngerat av den största organisationen för HBT-föräldrar: Family Equality Council. På ett seminarium kom ämnet Donor Sibling Registry upp och det visar sig att deras verksamhet är kontroversiell även i USA.
    HBT-organisationerna i USA har nog detta problem PRECIS pga av oss lesbiskas olika syn på detta i DENNA tråd.
    Nämligen att en del lesbiska känner sig hotade av en tredje okänd faktor, en del tycker generna är ointressanta etc.....
    medan andra vill låta barnet välja om det vill ha kontakt eller inte men vill "kratta manegen" lite för barnet och se till att veta var infon finns att hämta när och om behövs.
Svar på tråden Matchningssajter för donatorbarn