Inlägg från: Valentinius |Visa alla inlägg
  • Valentinius

    Matchningssajter för donatorbarn

    Hej !

    Om man är nyfiken på om ens donatorbarn har halvsyskon någonstans ute i världen kan man lista sig på någon av dessa sajter som finns här :

    www.donoroffspring.com

    Har inseminationen ägt rum på Storkkliniken i Köpenhamn lämnar dem numera ut donatornumret även retroaktivt. Om man tex bara vill titta vilka donatornummer som finns listad går det också bra . På www.donorsiblingregistry.com så klickar man på "Browse by clinic" och hittar tex där spermabankerna Cryos international och European spermbank/Nordic Cryobank under Danmark . Under California Cryobank finns också en del donatornummer från European spermbank/ Nordic Cryobank listade.

  • Svar på tråden Matchningssajter för donatorbarn
  • Valentinius

    Man kan tycka vad man vill om benæmningen men barn som har samma donator ær halvsyskon hur man æn vrider och vænder på det.
    De har en gemensam genetisk bakgrund med samma donator som de delar.Sedan kan man son førælder lægga mer eller mindre vikt vid det och till syvende och sist ør det barnet nær det væxer upp som har sista ordet, eller ? Om jag sjælv vore ett vuxet donatorbarn så skull jag iallafall tycka det vore intressant att kænna till andra mænniskor med samma donator.

  • Valentinius

    Jag tror att "USA" ligger något årtionde före oss i utveckligen rörande kontakter med barn från samma donator ( även äggdonatorer finns med ) eftersom det där varit mycket vanligare med DI barn än i Skandinavien. Matchningssajten Donor sibling registry har vuxit med säkert närmare 100 % på bara ett år.

    Ingen reagerar på om ett adoptivbarn visar intresse för sina biologiska familj/ släkt fast de kanske blivit bortlämnad som nyfött osv. Förstår faktiskt inte varför det skulle vara så kontroversiellt om man som förälder till ett donatorbarn tycker det vore intressant med att känna till andra barn med samma donator.Att man kallar barnen "halvsyskon" gör ju inte dem till en familj . Alla känner förmodligen till " halvsyskon" som inte har kontakt osv så jag förstår inte vad som är så kontroversiellt med att använda begreppet halvsyskon.Här är det desutom ingen som haft något fuffens för sig bakom ryggen på sin partner eller bildat familj senare med någon ny partner.

    Ofta är DI barnen dessutom i samma ålder.Vidare så känner jag till flera barn som har samma donator och vet också att föräldrar som använt sig av samma donator umgås och har kontakt. Finns ju inga regler för hur kontakten ska se ut heller för den delen. Många utbyter bara bilder på barnen och har sporadisk kontakt på en gemensam mailimglista och låter barnen bestämma hur relationen ska utvecklas när de blir äldre.

  • Valentinius

    Hej !

    Genetiskt släktskap mellan halvsyskon kan inte konstateras med ett enkelt blodprov. För pojkar som är halvsyskon och har samma manliga donator är det enklare då pojkar alltid ärver ett visst DNA ( gen ? ) från sin pappa så man behöver bara jämföra bara den genen- DNA strukturen . För flickor finns det fler komponeneter som måste jämföras för att säkerställa att de är halvsyskon.

    Finns ett företag i USA som gör dessa tester och den som är ägare / delägare brukar skriva på The Donor sibling registry om just svårigheter att kolla upp om personer är halvsyskon.

  • Valentinius

    På den tiden ( ca 5 år sedan ) när det var aktuellt med att välja donator för mig fanns inte " öppna" donatorer i Danmark. Att välja en öppen donator från USA kändes inte ok pga av att donatorer i USA används nästan obegränsat dvs de kan ha mer än hundra barn .....
    Kände att jag vill inte utsätta mitt barn för att vara en i raden av barn som tar kontakt med en donator som kan vara ganska " feed up" på att bli kontaktad av sin avkomma oavsett hur tankarna gått ca 20 år tidigare. Tänkte också på att donatorn i USA skulle leva i en annan kultur ( amerikaner kan i gemen lite om världen utanför USA ) eller tom vara död när barnet är 18 år eller tom sitta i fängelse. Sedan tog det mer tid att importera donatorsäd från USA och kostade mer än en anonym dansk donator.
    Om det skulle bli en anonym donator idag också för mig kan jag inte ens sia om då branschen inte ser likadan ut som för 5 år sedan och jag även besitter en helt annan kumskap än då.

    Däremot så säger de vuxna DI barnen på tex DSR att donatorer inte ska få vara anonyma.

    Våra DI barn kommer med all säkerhet att organisera sig och skapa sina egna intresseföreningar . Min tanke är hur kommer de att reagera på saker som att andra DI barn tex har utökade profiler om donatorn men inte dem själva. Hur kommer de att reagera på att vissa får reda på vem donatorn är ( id-realease ) men andra inte då donatorn är anonym. Kommer fler( idag finns det bara en sådan person ) anonyma danska donatorer söka kontakt genom sajter som DSR ?

    Hur kommer tekniken att spåra människor utvecklas ? Idag hittar man ju donatorer i USA tex genom deras släktingars DNA.

  • Valentinius

    Ett blodprov kan naturligtvis säkerställa genetiskt släktskap men utifrån vilkas DNA man ska jämföra så måste man tex kolla fler parametrar för om 2 flickor är halvsyskon och har samma donator än om 2 pojkar har samma donator.

    Det krävs helt enkelt mer arbete och är därmed mer kostsamt i vissa sammanhang. Nuförtiden så räcker det med ett salivprov för att kolla upp DNA.

  • Valentinius

    På The donor sibling registry finns flera äggdonatorer registerade liksom barn till äggdonatorer.

    Bla läste jag för ett tag sedan om en kvinna i USA vars dotter hade dött i cancer i relativt unga år. Dottern hade varit äggdonator.
    Kvinnan fick inte lämna över information om att dottern dött i cancer till föräldrarna till dem eventuella barnen.

    På din sista fråga är svaret nog så att längtan efter att barn kan vara oerhört starkt. Kan även tillägga att många som skaffat barn med någon de träffat/ känner kan efter den värsta förälskelsen är över fundera över hur de kunde bli så förälskade och skaffa barn tillsammans med personen ifråga.

  • Valentinius

    Det finns ca 160 äggdonatorer/ barn till äggdonatorer listade på The donor sibling registry.
    Det finns ca 15 barn som tillkommit genom embryodonation listade på DSR.

    Sedan kan jag tilägga att om genetik vore avgörande så skulle u alla skaffa barn med donator. Finns nog inga andra män som är så kollade för än det ena och det andra som donatorer. Utbildningsnivån bland donatorer är också ganska hög.

  • Valentinius

    I en tråd här på Familjeliv så skrev någon att svenska DI barn som fyllt 18 år inte brydde sig om att söka kontakt med donatorn. Att det är relativt få som söker kontakt. Nu är dem här barnen födda i heterosexuella familjer och det kan ha betydelse i sammanhanget. Nu vet ju inte jag hur det fungerar i praktiken för alla Di barn till heterosexiella svenska föräldrar. Har föräldrarna ens informationsskyldighet att tala om för barnet att det är ett DI barn.

    Vad avser ett barn till öppna donatorer så är jag tveksam till att man till ett litet barn säger att nät du blir vuxen får du veta vem donatorn är. Donatorn kan vara död när barnet är 18 år och då kan barnet inte få veta vem det var

    Man måste vara 18 år för att registrera sig på The donor sibling registry. Dessutom av det som jag läst på DSR så handlar kontakten mellan donator och föräldrar ofta bara om informationsutbyte . Många föräldrar vill att barnet ska komma upp i en ålder där det själv ska kunna avgöra om den tex vill träffa donatorn/ halvsyskon eller inte. Det finns också föräldrar som förbjuder sina barn att kontakta någon via DSR. Grundaren för DSR har råkat ut för att minderåriga barn tagit kontakt med henne ( bla barn som haft samma donator som hennes son ) . När hon då hänvisat till föräldern har de framkommit att föräldern motsätter sig kontakt. Hon har även råkat ut för föräldrar som använt sig av samma donator som hon men där barnen inte ens vet att de är DI barn för att en av föräldrarna inte vill att barnen ska få veta det. Det finns heterosexuella föräldrar som inte vill ha kontakt med eventuella halvsyskonoch deras föräldrar om deras föräldrar är homosexuella.

    Speciellt bland spermabanker är DSR verksamhet kontroversiell. Spermabankerna hade ett konvent i USA i våras och inte ett enda DI barn var inbjudet för att få framföra sin mening osv. Det säger en del om dem och hur rädda de är att deras verksamhet granskas.Spermabankerna i USA har kanske som bekant är haft en hel del fuffens för sig som kommit fram bla när föräldrar / barn och donatorer fått kontakt genom bla DSR.

  • Valentinius

    Finns ca 300 donatorer listade hos DSR. Många av dem donatorer som listat sig har inte fått någon match/svar så vitt jag kan se. Bla finns det en dansk donator från Cryos International listad. Jag känner till 2 andra donatorer från danska spermabanker som överväger ( 1 har sagt att han ska göra det ) om de ska lista sig på någon av kontaktsajterna som finns och som är på väg att starta upp. Även donatorer kan vara nyfikna och intresserade av sin avkomma.Nånga donatorer tänker kanske inte på saken när de donerar men när de blir äldre och får egna barn kommer funderingarna.
    Av spermabankerna så är det bara en ( Fairfax tror jag det var ) som sagt sig vara villig att informera donatorer om DSR.

  • Valentinius

    Spermabanker kan i smyg förbättra profiler för donatorer dvs göra dem mer atraktiva.
    De håller inte koll på hur många barn som föds efter en donator dvs registerar inte information som kliniker/föräldrar lämnar.
    Lämnar felaktig information om än det ena och det andra när någon ska välja donator.
    De struntar i att registrera information om att en förälder anmält hälsoproblem hos barnet.
    Finns en artikel om donator 1084 från Fairfax hos

    www.donorsiblingregistry.com

    klicka på länken articles@issues

Svar på tråden Matchningssajter för donatorbarn