Det du gör är att gå tillbaka till gynekologen, förklara att det inte gått bort och be dem föreslå en annan behandling. Det är det ojämförligt snabbaste och effektivaste sättet att få rätt vård på.
Från sjukvårdsrådgivningens hemsida:
Behandlingen tar bort vårtorna – inte infektionen
Det finns flera olika sätt att behandla kondylom. Gemensamt för alla behandlingar är att de är inriktade på att ta bort vårtorna. De behandlar egentligen inte den virusinfektion som gör att vårtorna uppkommer, även om mängden viruspartiklar brukar minska efter behandling. Därför är det vanligt att man får nya vårtor. Ungefär en tredjedel får nya vårtor efter behandling. Man riskerar också att föra smittan vidare, trots behandlingen. Så småningom tar kroppens eget immunsystem i allmänhet hand om virusinfektionen, men det är inte säkert att det går fortare för att man har blivit behandlad.
Olika typer av behandling
Den vanligaste behandlingen är med läkemedel som innehåller podofyllotoxin, som Wartec och Condyline. De består av en lösning som man stryker på vårtorna med hjälp av en liten spatel. Wartec finns också som en kräm som kan vara lättare att använda, framför allt för kvinnor. Behandlingen pågår i allmänhet i tre dagar. Sedan gör man ett uppehåll i ungefär fyra dagar. Därefter upprepas behandlingen en eller flera gånger. Det är vanligt att man blir röd och får sveda. Om reaktionerna blir kraftiga ska man avbryta. Efter behandlingen blir de flesta helt bra eller betydligt bättre inom någon månad.
Imiquimod som finns i form av en kräm, Aldara, stimulerar kroppens immunförsvar att ta hand om både virusinfektionen och vårtorna. Behandlingen tar längre tid, i genomsnitt ungefär två månader, och kostar mer än behandling med podofyllotoxin. Även med imiquimod är rodnad, klåda och sveda vanliga biverkningar. Medlet är framför allt bra vid svårare fall och ger lägre förekomst av återfall än andra metoder.
Medicinerna är receptbelagda och måste ordineras av läkare.
Det finns också kirurgiska behandlingsmetoder. De är
nedfrysning, så kallad kryobehandling
diatermi, det vill säga stark upphettning med elektricitet
laser
borttagning med sax eller kniv.
Med undantag för vissa kryometoder görs kirurgiska behandlingar med bedövning eller ibland under narkos.
Vilken behandling som bör användas avgörs i samråd med läkare.