• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • HimlaMilla

    Moirae, nu blev jag lite nyfiken. Har en läkare sagt till dig att du inte ska äta imodium och dylikt när du är gravid?
    Till mig sa dem att det gick bra men inte för ofta...1 varannan dag gjorde inget enligt mina läkare. Fast jag försökte ändå att inte ta så mycket piller.
    Förstår att du inte vill äta sådana piller när du får ont av dem..

  • Vroooooom
    HimlaMilla skrev 2008-07-04 07:42:58 följande:
    Moirae, nu blev jag lite nyfiken. Har en läkare sagt till dig att du inte ska äta imodium och dylikt när du är gravid?Till mig sa dem att det gick bra men inte för ofta...1 varannan dag gjorde inget enligt mina läkare. Fast jag försökte ändå att inte ta så mycket piller.Förstår att du inte vill äta sådana piller när du får ont av dem..
    Ja, läkarna har sagt att jag inte bör äta Imodium under graviditeten för att man upptäckt att det finns en ökad risk för missbildningar. Kollade upp det på janusinfo och det verkade stämma fast om jag tolkar informationen där rätt så är det under de tre första månaderna man ska undvika Imodiumet.
    Cheer up, the worst is yet to come
  • HimlaMilla

    Moirae, oj. Det visste jag inte. Bäst att undvika det nästa gång då...

  • Vroooooom

    Idag har jag varit hos MVC-läkaren för att prata om förlossningen. Jag är väldigt rädd för hur mina tarmar kommer påverka den nämligen. Läkaren skulle skicka iväg en remiss så jag får komma till sjukhuset och prata om rädslan och försöka planera hur vi ska göra för att underlätta för mig.
    Det känns rätt bra och jag är inte lika hysterisk när jag tänker på förlossningen längre.

    Mina tarmar mår fortfarande dåligt och jag fortfarande inte äta något mer än lite ris. Dessutom svider det en del i tarmarna, som det brukar göra efter en period med kramper.

    Hoppas ni andra mår bättre


    Cheer up, the worst is yet to come
  • S0YA

    Har haft en krampperiod nu och har märkt att jag får svid i magen när jag dricker kaffe. Har inte haft problem med det sen jag hade magkatarr för en 7 år sen eller så. Nån som känner igen det?

  • scharlotta
    S0YA skrev 2008-07-09 11:46:56 följande:
    Har haft en krampperiod nu och har märkt att jag får svid i magen när jag dricker kaffe. Har inte haft problem med det sen jag hade magkatarr för en 7 år sen eller så. Nån som känner igen det?
    Oh ja! Kaffe är rena mardrömmen för mig! Inte bara för att det svider, men jag vet att inom 20 minuter efter jag druckit kaffe så måste jag springa till en toalett.. Speciellt om jag har druckit kaffe latte (Kaffe+mjölk = Katastrof (men väldigt gott))
  • Anonym (vinter)

    Hittade hit efter många om och men.

    Jag har mått bra under en längre period nu. Sista besöket hos läkaren pratade vi om att jag skulle börja med anti dep, men jag avböjde och fick börja med inolaxol (stavning osäker). Det har funkar ganska bra faktiskt, är mycket jämnare i magen än jag var innan. Det är bara kramperna jag inte fått hjälp emot, har dem inte så ofta, men papaverin hjälper inte så jag måste fråga om jag kan få något annat.

  • 68an

    Anonym (sara) skrev 2008-07-03 14:50:23 följande:


    Jisses, tjocktarmen.. Det leder mig direkt till cancer. Hua. Men ja, jag ska ta tag i det. Tack! Miss Pinky skrev 2008-07-03 13:53:45 följande:
    Det ska mycket till innan nån får cancer i tarmen Jag har ulcerös colit och ibs och har problem med tjock- och ändtarm ¨så redan där har du två saker som inte är cancer. Får du inet hjälp så ge dig inte fast de är jobbigt. Privata läkarhus kan vara ett bra alternativ, dom brukar i regel vara anslutna till Fk och då är det samma kostnad att gå till dom som till landstingets sjukhus, v-c.
    Lycka till!
  • 68an
    S0YA skrev 2008-07-09 11:46:56 följande:
    Har haft en krampperiod nu och har märkt att jag får svid i magen när jag dricker kaffe. Har inte haft problem med det sen jag hade magkatarr för en 7 år sen eller så. Nån som känner igen det?
    Kaffe kan funka en gång men gå åt hvete nästa gång och skulle jag dricka regelbundet så blir det problem av alla koppar så jag undviker kaffe. Blir illamående och får kramper och diarré.
  • 68an

    Anonym (sara) skrev 2008-07-03 10:59:54 följande:


    Hej allihopa!Jag måste få fråga en sak. När jag har mina kramper så sitter de långt ner till höger. De på vc sa till mig att man bara har ont i mitten vid magen när man har IBS. Och alltid när det gör nt så måste man springa på toa. JAg har ont långt nertill höger, och jag måste inte alls springa på toa varje gång. Är det min vc som är knäpp, eller har jag missat något?
    Din vc är knäpp enligt min erfarenhet. Under dom 20 åren jag haft denna diagnos och under 1-10 besök/år hos gastroentrolog i 20 år så har jag aldrig hört nåt liknande och jag anser mig vara mycket kunnig på min mage/tarm så det dom sa på din vc kan jag absolut inte skriva under på.

    Man har inet bara ont i mitten av magen vid ibs och man behöver inte alls springa på toa varje gång. Blir trött då okunniga uttalar sig då dom tom arbetar inom vården. Ibs kan vara så individuellt.

    Bor du i västernorrland? Tänkte på resursbristen för att göra en rekto- eller coloskopi. Här är det rätt illa men självklart ska dom kunna göra det. Får du en specialist så gör dom en rektoskopi på 60 sek. Enkelt och snabbt överstökat.
Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7