• Ylo
  Äldre 28 Jun 01:26
  3789 visningar
  10 svar
  10
  3789

  Graviditet efter operation?

  Opererade för snart 4 veckor sedan bort en stor cysta samt en äggstock genom en bukoperation. Vid denna operation upptäcktes att jag lider av endometrios...

  Läkaren gav mig två val - antingen börjar jag äta starka minipiller, eller så blir jag gravid (då dessa två lösningar låter endometrioshärdarna läka ut lite...)
  Då jag och min sambo ändå var i barntagen var valet enkelt. NU till min fråga - hur nära efter en operation kan vi försöka skaffa barn?
  Någon som pratat med läkare om detta???

  Då jag förstått att endometriosen bara blir värre (iaf inte bättre) vid varje mens så vill vi ju starta barnproduktion så snart vi bara kan /får...

  HJÄLP.

 • Svar på tråden Graviditet efter operation?
 • Äldre 30 Jun 20:01
  #1

  hejsan.
  Jag opererades oxå för några veckor sedan...De trodde de skulle få ta bort bägge äggledarna o en äggstock pga inflamation, men när de öppna mej såg de att ena äggledaren hade vuxit fast i tarmsystemet, magsäcken mm...så de tog endast bort denna, alltså har jag 2 äggstockar o 1 äggledare kvar. Te mej sa de att d kan ta tid o bli gravid (vi har ändå försökt i 1,5 år) o troligvis kanske vi behöver ivf..vi ska dock söka utredning nu ändå..Men te mej sa de på återkontrollen, att vi skulle börja försöka direkt. Så snart som vi kännde oss bekväma. Så jag invänta första mensen efter operationen, vilket va underbart att inte ha magkramper som jag hade innan...o sen körde vi på. Lycka te!


  ur form
 • Ylo
  Äldre 30 Jun 20:49
  #2
  Svar på #1
  Hej aqua84.

  Opererades du med anlednig av endometrios eller bara "inflammation" som du skriver?

  Innan operationen har jag och min sambo inte försökt bli gravida, men då jag nu förstått att mina chanser att bli gravid på egen hand inte direkt är på topp ( på grund av endometriosen) så tycker vi att det är dags att börja... sen får vi se hur det slutar.

  4 veckor sedan operation, och jag hoppas bara att min kropp klarar av sex och ev. graviditet så snart... men, det var ju doktorn själv som ordinerade en graviditet då han brännt bort en del endometrioshärdar och det skulle således vara enklare att bli med barn tidigt efter operationen.

  Jag önskar dig all lycka till!!!!
 • Äldre 1 Jul 10:08
  #3
  Ylo skrev 2008-06-30 20:49:58 följande:
  Svar på #1Hej aqua84.Opererades du med anlednig av endometrios eller bara "inflammation" som du skriver?Innan operationen har jag och min sambo inte försökt bli gravida, men då jag nu förstått att mina chanser att bli gravid på egen hand inte direkt är på topp ( på grund av endometriosen) så tycker vi att det är dags att börja... sen får vi se hur det slutar.4 veckor sedan operation, och jag hoppas bara att min kropp klarar av sex och ev. graviditet så snart... men, det var ju doktorn själv som ordinerade en graviditet då han brännt bort en del endometrioshärdar och det skulle således vara enklare att bli med barn tidigt efter operationen.Jag önskar dig all lycka till!!!!
  Jag opererades för den sk "inflamationen" men när de öppna mej så insåg de att d va endomenterios jag hade. Alltså, jag tror d är väldigt induviduellt i regel om man kan bli gravid lr inte själv med diagnosen endo..hör många som säger, tro inte läkarna d kan gå snabbt ändå, lr ni lyckas aldrig själva måste få hjälp...d varierar endel. En sa till mig, "nu har du ju bara 50% chans, du kommer bara ha ägglossning (äl) varannan månad"..men sen läste jag att den andra äggstocken kompenseraro släpper ägg varje månad istället, o jag har haft äl 2 ggr nu efter operationen....Som sagt d är nog väldigt varierande. Men om du tycker d känns olustigt, vänta gärna nån månad. Men te mej sa de på återkontrollen 2 veckor efter operatonen "har ni haft samlag än", "inte d?", "då ska ni ha d när du kommer hem, o försöka bli gravida direkt"..
  All lycka te er oxå!
  Vill du hålla kontakt är d bara o säga te! Alltid kul att prata med nån i samma sits, även om man inte önskar att nån va i samma sits....
  ur form
 • Äldre 1 Jul 11:19
  #4

  Hej Ylo!
  Till oss sa dem att det var bara att försöka vid nästa äl..
  Jag hade äl nån dag efter op så det var inte aktuellt att ens prova då men läkaren sa att det är bara att försöka så snart man känner att man mår bra, dvs bara nån vecka eller ngra dar efter operationen!
  Lycka till!

 • Ylo
  Äldre 2 Jul 21:47
  #5
  Svar på #4
  Härligt att höra! Då behöver jag med andra ord inte vara orolig!

  Vi skippade också första äl, men sedan nu har vi satt igång verksta'n. Inte så där frenetiskt och pedantiskt, men blire barn så blire.

  Ska försöka boka ett återbesök snarast - bara för att kolla så allt står ok till. Var nämligen själv tvungen o fixa detta då de här är lite slöa på semestern :)

  Lycka till tjejer.
 • Ylo
  Äldre 12 Sep 13:27
  #6

  Och barn bidde det ;)

 • Äldre 12 Sep 13:34
  #7

  ... klampar in o säger Grattis! :) (fast jag inte varit med i tråden).

  //solkatta

 • Ylo
  Äldre 12 Sep 13:41
  #8

  tack :) Nu är det bara att hålla tummarna :)

 • Mon 13 Feb 18:42
  #9

  Hej! 


  Såg att detta är ett tag sedan men chansar och hoppas på svar. Jag har för tre veckor sedan också opererat bort en stor cysta + en äggledare och en äggstock. Cystan upptäcktes efter mitt missed abortion i höstas. Dom opererade mig med ett snitt, typ som ett kejsarsnitt och alltså inte titthål. Hade dom några riktlinjer om hur länge man behövde vänta för att bli gravid igen? Eller var det bara köra direkt för er? Skrattande

 • Mon 13 Mar 16:17
  #10
  Bellalinnea skrev 2023-02-13 18:42:39 följande:

  Hej! 


  Såg att detta är ett tag sedan men chansar och hoppas på svar. Jag har för tre veckor sedan också opererat bort en stor cysta + en äggledare och en äggstock. Cystan upptäcktes efter mitt missed abortion i höstas. Dom opererade mig med ett snitt, typ som ett kejsarsnitt och alltså inte titthål. Hade dom några riktlinjer om hur länge man behövde vänta för att bli gravid igen? Eller var det bara köra direkt för er?  // Skrattande


  Det är nog ingen fara att bli gravid, eftersom du inte opererat själva livmodern. Jag har gyn-opererats flera gånger, och det var bara efter livmoderoperation (tog bort myom) som de sa att jag skulle vänta 6 mån med att bli gravid, pga risk för att livmodern skulle spricka annars. När jag opererat äggstock osv har de inte nämnt att det skulle vara några problem. 
Svar på tråden Graviditet efter operation?
Logga in
Bli medlem