• Lena

    vad sjutton är det för bröd??

    som detta kanske?

    Finskt surbröd

    1 st

    50 g jäst
    5 dl lättfil
    1.5 l grovt matbrödsmjöl
    1.25 dl mörk sirap
    1 msk blandade brödkryddor
    0.5 tsk salt

    Sätt gärna degen på kvällen. Rör ut jästen i lite av den rumsvarma filen. Häll på tre deciliter fil till. Blanda i hälften av mjölet och rör ihop till en deg. Strö över resten av mjölet och låt stå över natten, gärna i 18 h.

    Blanda resten av filen med sirapen, kryddorna och saltet. Rör ner i den jästa surdegen och arbeta degen en god stund. Forma och lägg den att jäsa i en smord och bröad långpanna. Låt brödet jäsa i ca 1h.

    Grädda brödet i ca 2h i 150 grader. Låt svalna inlindat i bakduk.

Svar på tråden vad sjutton är det för bröd??