vad sjutton är det för bröd??
som detta kanske?
Finskt surbröd
1 st
50 g jäst
5 dl lättfil
1.5 l grovt matbrödsmjöl
1.25 dl mörk sirap
1 msk blandade brödkryddor
0.5 tsk salt
Sätt gärna degen på kvällen. Rör ut jästen i lite av den rumsvarma filen. Häll på tre deciliter fil till. Blanda i hälften av mjölet och rör ihop till en deg. Strö över resten av mjölet och låt stå över natten, gärna i 18 h.
Blanda resten av filen med sirapen, kryddorna och saltet. Rör ner i den jästa surdegen och arbeta degen en god stund. Forma och lägg den att jäsa i en smord och bröad långpanna. Låt brödet jäsa i ca 1h.
Grädda brödet i ca 2h i 150 grader. Låt svalna inlindat i bakduk.