• scrapparlotta

    Kall sås till grillad lax?

    Jag vill ha ett tips på god kall sås som vi kan göra till grillad lax. Nån som har ett bra recept?

  • Svar på tråden Kall sås till grillad lax?
  • Linda365

    Blanda gräddfil med majonäs,lite röd kaviar.Krydda med dill,salt,citronpeppar.Enkelt och gott.

  • Heavenlyfaith

    1:
    Creme fraiche
    Rödlök
    Dill
    Rom
    Citronpeppar
    Flingsalt
    (gärna lite hackade kräftstjärtar)

    2:
    Majonäs
    Pamesan
    Vitlök
    Flingsalt

  • Sencha

    "Bara" aioli?


    Son född 2004; son född 2008
  • Rulle06

    Vi har en kall sås som är super till lax.
    Min sambo tyckte inte om lax, förrän jag gjorde denna sås till.

    2 dl cremefraiche alt gräddfil
    1 ganska stor vitlöksklyfta
    klippt gräslök
    salt & citronpeppar.

    Blanda allt, ställ kallt ca 30 min(inte nödvändigt, men ger mer smak)

    Vi har denna sås även till grillat kött, är supergott o enkelt

  • Heavenlyfaith

    3:
    Avokado
    Pressad citron
    Flingsalt
    Svartpeppar

    4:
    0,5 dl majonnäs
    2 dl creme fraiche
    3 msk mjölk
    4 msk finhackad dill
    Flingsaltalt
    dekorera med rivet skal från ½ citron

    5:
    1 dl majonnäs
    3 dl gräddfil
    2 dl krossad ananas
    2 finhackade äpplen
    2 msk Bostongurka
    4 msk finhackad dill
    salt och svartpeppar

    6:
    0,5 dl majonnäs
    2 dl creme fraiche
    3 msk mjölk
    0,5 paket saffran
    salt

    7:
    1,5 dl gräddfil
    0,5 matsked Dijon senap
    2 stycken avocados
    1 pressad vitlöksklyfta

    8:
    Sedan kan Du ju alltid slänga ihop en Sauce Verte.

    Ingredienser:

    1 äggula
    1/5 tsk dijonsenap
    2 tsk rödvinsvinäger
    1 krm salt
    1/2 krm vitpeppar
    2 dl matolja (ej oliv)
    2-3 msk hackad spenat
    ca 1 dl frysta örter (dill, gräslök, persilja i en lagom blandning)

    Rör ihop äggula, senap, vinäger, salt och peppar. Vispa ner (med handvisp) oljan droppvis i äggblandningen. Var försiktig, om du vispar för lite alt. häller i oljan för snabbt så kommer röran att skära sig. Men tar du det bara lugnt så är det lätt att ge majonnäsen rätt konsistens.

    Tina spenaten och låt den svalna. Blanda ner den i majonnäsen tillsammans med de frysta örterna. OBS: Örterna behöver ej tinas. Anledningen till att använda frysta ist.f. färska örter är att de frysta ger en mer intensiv smak. Men visst kan man använda färska istället om man vill.

    Mängden spenat och kryddor är egentligen helt enligt tycke och smak. Tänk bara på följande: Har du i mycket så kan det vara värt att smaka av med ytterligare salt. Och såsen bör även få stå några timmar i kylskåp. Då blir smaken mer sammansatt.

  • scrapparlotta

    Heavenlyfaith:

    OJ, vad många goda recept du kom med:)

    Och alla andra åxå, jättegott. Nu får jag ta och fundera lite vilket jag ska använda:)

  • Petra71

    Blanda turkisk yoghurt och thai sweet chili sås.

    Var försiktg bara så du inte tar för mycke chilisås den blir starkare ju längre den står.

    Kramizzzzzzzzzzzzzz Petra


    Mamma till Emil 6år och Indra 4år och våran katt Maja
  • Heavenlyfaith
    scrapparlotta skrev 2008-07-23 18:12:38 följande:
    Heavenlyfaith:OJ, vad många goda recept du kom med:)Och alla andra åxå, jättegott. Nu får jag ta och fundera lite vilket jag ska använda:)
    Ja Det ska va lite o välja mellan!
  • Tess76

    Turkisk yoghurt och lime, både rivet skal och saften. Smaka av lite då och då så det inte blir för mycket lime.


    //Kalla fötter, varmt hjärta.
  • Dålig fantasi

    turkisk yoghurt, sesamfrön, smulad fetaost och pressad vitlök.

  • jenny74

    mosade avocados, smulad fetaost, lite salt o peppar, vitlök, pressad lime och lite creme fraiche = Mumma till lax!!!

  • gustafssons

    Enklaste å godaste såsen jag gjort till lax (å vi äter det mycke)

    2  dl creme fraigh
    1/2 hackad röd lök
    1/2 burk röd rom

    blanda å servera!

    Kanon god!!

  • Heavenlyfaith
    gustafssons skrev 2008-07-27 00:04:39 följande:
    Enklaste å godaste såsen jag gjort till lax (å vi äter det mycke)2  dl creme fraigh1/2 hackad röd lök1/2 burk röd romblanda å servera!Kanon god!!
    vart är dillen, saltet o pepparn?
  • Pollica

    Inte den nyttigaste men helt outstanding den godaste.
    Grädde (lättvispad), majonäs, en nypa socker, lite salt och dill! Helt undervart gott. (lika delar grädde & majonäs).

  • Deej

    turkisk yoghurt blandat med thai sweet chili är jättegott till!
    Annars gillar jag remouladsås utblandad med creme fraiche och lite extra kryddor eller hemmagjord tsatsiki som funkar till allt :)

Svar på tråden Kall sås till grillad lax?