Kall sås till grillad lax?
1:
Creme fraiche
Rödlök
Dill
Rom
Citronpeppar
Flingsalt
(gärna lite hackade kräftstjärtar)
2:
Majonäs
Pamesan
Vitlök
Flingsalt
1:
Creme fraiche
Rödlök
Dill
Rom
Citronpeppar
Flingsalt
(gärna lite hackade kräftstjärtar)
2:
Majonäs
Pamesan
Vitlök
Flingsalt
3:
Avokado
Pressad citron
Flingsalt
Svartpeppar
4:
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
3 msk mjölk
4 msk finhackad dill
Flingsaltalt
dekorera med rivet skal från ½ citron
5:
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
2 dl krossad ananas
2 finhackade äpplen
2 msk Bostongurka
4 msk finhackad dill
salt och svartpeppar
6:
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
3 msk mjölk
0,5 paket saffran
salt
7:
1,5 dl gräddfil
0,5 matsked Dijon senap
2 stycken avocados
1 pressad vitlöksklyfta
8:
Sedan kan Du ju alltid slänga ihop en Sauce Verte.
Ingredienser:
1 äggula
1/5 tsk dijonsenap
2 tsk rödvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
2 dl matolja (ej oliv)
2-3 msk hackad spenat
ca 1 dl frysta örter (dill, gräslök, persilja i en lagom blandning)
Rör ihop äggula, senap, vinäger, salt och peppar. Vispa ner (med handvisp) oljan droppvis i äggblandningen. Var försiktig, om du vispar för lite alt. häller i oljan för snabbt så kommer röran att skära sig. Men tar du det bara lugnt så är det lätt att ge majonnäsen rätt konsistens.
Tina spenaten och låt den svalna. Blanda ner den i majonnäsen tillsammans med de frysta örterna. OBS: Örterna behöver ej tinas. Anledningen till att använda frysta ist.f. färska örter är att de frysta ger en mer intensiv smak. Men visst kan man använda färska istället om man vill.
Mängden spenat och kryddor är egentligen helt enligt tycke och smak. Tänk bara på följande: Har du i mycket så kan det vara värt att smaka av med ytterligare salt. Och såsen bör även få stå några timmar i kylskåp. Då blir smaken mer sammansatt.