Kokt ägg håller hur länge??
Jag skulle säga ett par dygn om de blir nerkylda direkt efter kokning såhär i rötmånadsperioden.
Jag skulle säga ett par dygn om de blir nerkylda direkt efter kokning såhär i rötmånadsperioden.
Nej, de har inte samma hållbarhet om man kokar dom.
Hållbarhet och förvaring: Förvaring i kylskåp. I och med att skalet är så poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och även bakterier från andra livsmedel. Andra starkt luktande livsmedel bör därför helst förvaras i burkar med lock. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur.
Äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, men i kylskåp håller äggen betydligt längre.
Hårdkokta ägg håller sig upp till en vecka i kylskåp om de ej skalas. Skalade kokta ägg bör inte förvaras längre än 2-3 dagar.
Att kokta ägg har sämre hållbarhet än råa lär bl.a. ha att göra med att en skyddande hinna runt ägget förstörs vid kokning. Av samma anledning bör man inte tvätta äggen innan förvaring. (Ägg som säljs som "tvättade ägg", har redan i produktionsledet tvättats på ett skonsamt sätt som inte lär försämra hållbarheten)
Testa hur färskt ägget är:
Lägg ägget i vatten. Ett färskt ägg lägger sig på botten, ett veckogammalt reser sig upp till hälften och ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och ska inte ätas.
När du knäcker ägget ser du att ägget är färskt om det har en hög gula och vitan ligger tätt runt gulan.