• Flytning

    Hur är det att jobba som personlig assistent?

    Jag satte den här tråden i detta rum för att jag verkligen vill vara anonym så att inte min arbetsgivare ser det här.

    Jag kanske ska få jobb som personlig assistent åt en kvinna i min ålder som är förståndshandikappad och jag känner mig lite splittrad om jag ska ta jobbet eller inte.
    Tjänsten är fast och det är väl det som är det positiva. Jag behöver verkligen ett jobb men det finns ju ett alternativ för mig och det är att jobba som timvikarie på ett äldreboende.
    Hur är en människa som är förståndshandikappad?
    Äldreboendet är nog roligare kanske eftersom jag där kommer att få träffa lite andra människor men å andra sidan är det ju inget vidare att bara vara timmis.
    Hjälp mig att välja...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-08-06 16:39
    ops, nu blev jag visst inte anonym ändå...

  • Svar på tråden Hur är det att jobba som personlig assistent?
  • SvanFlikkan

    Jag tycker att jobb som pers ass är lungt och härligt. har jobbat som det i 1½år nu och har älskat det. det är lungt tempo inget stress.
    Hos min ena brukare var man ensam och det var väl lite trist.. Hos min nuvarande brukare är vi 2 st.

    Men mkt beror på kontakten man får med brukaren, om kemin går ihop mellan er. Gör den det kan ni ha hur kul som helst, som två vänner =)

  • Flytning
    SvanFlikkan skrev 2008-08-06 16:42:19 följande:
    Jag tycker att jobb som pers ass är lungt och härligt. har jobbat som det i 1½år nu och har älskat det. det är lungt tempo inget stress.Hos min ena brukare var man ensam och det var väl lite trist.. Hos min nuvarande brukare är vi 2 st.Men mkt beror på kontakten man får med brukaren, om kemin går ihop mellan er. Gör den det kan ni ha hur kul som helst, som två vänner =)
    Okej, tack för svaret... Hon lider även av epilepsi. Tror du att man kanske måste vara två för att ta hand om henne då?
    Jag vet ju så lite och har inte träffat tjejen.
  • SvanFlikkan

    Nja det beror väl på, men jag skulle inte tro att ni är tvugna att vara två.. för får hon ett anfall måste hon väl in på akuten? och då följer du med henne helt enkelt.

  • Anonym (Sten)
    Flytning skrev 2008-08-06 16:46:14 följande:
    Okej, tack för svaret... Hon lider även av epilepsi. Tror du att man kanske måste vara två för att ta hand om henne då?Jag vet ju så lite och har inte träffat tjejen.
    Nej, jag tror inte att ni måste vara två.

    Personlig assistent kan vara världens sämsta eller världens bästa jobb, helt beroende på hur man funkar med brukare/brukarens anhöriga.

    Jag hade provat på personlig assistans, om jag vore du. Tänk bara på att många personliga assistenter jobbar utan kollektivavtal, med skamligt låga löner, oftast jobbar man själv och har tystnadsplikt = ingen att vända sig till när det hänt något på jobbet etc.
  • Flytning
    Anonym (Sten) skrev 2008-08-06 19:20:23 följande:
    Nej, jag tror inte att ni måste vara två.Personlig assistent kan vara världens sämsta eller världens bästa jobb, helt beroende på hur man funkar med brukare/brukarens anhöriga.Jag hade provat på personlig assistans, om jag vore du. Tänk bara på att många personliga assistenter jobbar utan kollektivavtal, med skamligt låga löner, oftast jobbar man själv och har tystnadsplikt = ingen att vända sig till när det hänt något på jobbet etc.
    Ja, jag är rädd för att känna mig ensam. Efter att ha varit mammaledig så länge tänkte jag att det skulle bli kul att komma ut och träffa människor igen.
    Och hur skamligt låg lön tror du det kan vara?
  • Anonym (Sten)
    Flytning skrev 2008-08-06 19:25:08 följande:
    Ja, jag är rädd för att känna mig ensam. Efter att ha varit mammaledig så länge tänkte jag att det skulle bli kul att komma ut och träffa människor igen. Och hur skamligt låg lön tror du det kan vara?
    Eftersom det saknas lägsta löner (gäller även för de PA som är med i Kommunal!) så... Jag har hört om löner på 88kr/h + semesterersättning - men där övertid ingår (dvs jobbar du övertid så får du bara din ordinare timlön, inget extra). Som PA kan du även bli uppsagd och få gå samma dag (brukaren kan t ex säga att personkemin inte stämmer längre = giltigt skäl för uppsägning)! Och är det så att du slutar 16:00 och din kollega inte dyker upp, så måste du stanna kvar (jobbigt när barn ska hämtas på dagis!).

    Men... när jag jobbade som PA, jobbade jag kommunalt med HÖK-avtalet i ryggen och en bra lön. Jag trivdes väldigt bra, man måste bara vara medveten om riskerna!
  • Anonym (Sten)

    Ja, just det: Inom personlig assistans så förekommer sovande jour = du sover på arbetsplatsen och får endast jourersättning för det (alt 0,25-0,5timlön/sovtimme och ingen OB)!

  • Anonym

    jag har kanon jobb...ganska hög lön...bra tider o väldigt fritt

    tycker absolut du ska prova på...förståndshandikapp kan ju va lite jobbigare än "min" dock....men som nån skrev ..
    allt beror nästan på vikken brukare man får.....

  • Anonym

    känner verkligen inte igen mycket av va endel skrivit...

    dom jag känner som harsovande tjänst tjänar ruggit bra...
    kan det vara beroende från kommun till kommun?

  • Anonym

    Jag jobbar som personlig assistent till en kvinna som har MS  hon och jag har skit kul ihoppa trivs kanon bra snackar om allt från väder & sex  gör saker osv osv sen hänger hennes man me på en hörna oxå   och så klart man oxå får jobba men det e bara kul att hjälpa någon som uppskattar hjälpen Kunde inte haft det bättre jobbar bara dagtid oxå

Svar på tråden Hur är det att jobba som personlig assistent?