Inlägg från: Anonym (jjoo) |Visa alla inlägg
  • Anonym (jjoo)

    Hur är det att jobba som personlig assistent?

    Att jobba som PA är nog jobbigare än många tror, men att prova på ska man ju såklart om man vill!

    Sen är det så att MÅNGA som jobbar som PA jobbar fel med sina brukare. Anledningen till de är att dom är vänner med sina brukare, och de ska man INTE vara! Du som PA ska vara där när din brukare behöver hjälp, annars så ska du inte synas. NI ska INTE vara vänner som går på stan tex, du ska hjälpa brukarn att hitta vänner att gå på stan med och PA ska gå två meter bakom. Likaså ska PA INTE äta mat vid samma matbord, de ska brukarn göra sj.

    Inte har du "normalfriksa" människa PA som hjälp i din vardag?
    Nej...

    Nu har jag sj jobbat med olika brukare, och vissa kanske inte kan göra nåt sj, men de är en annan sak då...

  • Anonym (jjoo)

    ja jag skrev de oxå att de inte går att jobba på detta sätt med alla brukare.

    De sorgliga är att måga PA blir vänner med sina brukare..och till slut är ju brukaren beroende av PA på ett sätt som den inte ska vara. Om en PA väljer att sluta sin tjänst kan de vara en stor förlust för brukaren.

    ALLA som jobbar/ska jobba som PA borde verkligen gå kurser hur det är att jobba som PA, mycket är nytt innom arbetet.
    Anonym (Sten) skrev 2008-08-07 10:11:17 följande:


    Anonym (jjoo): Det beror nog på vilken brukare man jobbar med! De situationer du beskriver, går ej att överföra på alla brukare. Det är det som är så luddigt inom assistans: Du ska hjälpa brukaren att leva sitt liv såsom han/hon hade valt att leva det om han/hon inte haft sitt funktionshinder. Och hur vet brukaren vilken sorts liv den hade levat?
  • Anonym (jjoo)

    Ja absolut jag håller med dig totalt. Men de här med brukare och anhöriga, vissa saker ska man som PA inte ta, då får man helt enkelt vända sig till chefen. Annars är de bara att ta emot och hålla tyst, som i många arbeten...tyvärr
    Anonym (Sten) skrev 2008-08-07 10:19:01 följande:


    Anonym (jjoo): Sant att många PA blir vänner med brukare - men det går liksom åt båda hållen. Jag kan tycka att en del brukare/anhöriga borde gå kurser i hur man bemöter PA. Det finns många brister inom PA-området; varför är det t ex så många PA som jobbar utan avtal? Och med villkor som ingen annan yrkeskår skulle gå med på?
  • Anonym (jjoo)
    Flytning skrev 2008-08-07 10:26:29 följande:
    Fast å andra sidan blir det nog allt som allt mycket roligare för brukaren om man blir vänner.
    Du som PA ska inte ens berätta vart du bor, knappt ens vad du heter i efternamn, inte heller om du har barn...brukaren har ingen nytta av att veta nåt om dig! Du ska bara vara där när brukaren behöver din hjälp, om inte ska du gå å "gömma" dig.
  • Anonym (jjoo)
    squipp skrev 2008-08-07 10:35:20 följande:
    Men herregud det är handikappade människor vi pratar om.Som kanske inte har så mycket socialt liv runt omkring.Att som PA finnas tillhands både fysiskt och mentalt är VIKTIGT.Livet är inte svart och vitt ju.En PA som trivs på jobbet trivs med sin brukare och det är fullkomligt naturligt att när kemin funkar så blir det mer vänskapligt.Naturligtvis finns det gränser för ens integritet osv. men det är upp till brukare, PA och förmedling att sätta dom SJÄLVA!
    Om den förmedlingen du jobbar för uppmuntrar det du skriver så är de en dålig fömedling. I allt du skriver hur man ska vara som PA är fel!
  • Anonym (jjoo)

    Anonym (Sten) skrev 2008-08-07 10:37:39 följande:


    Men det är skillnad på att vara privat och personlig! Det är särskilt viktigt när man jobbar med funktionshindrade. Tänk, vilken otjänst du gör din brukare om du blir "bästis" med den, och sedan plöstligt slutar där. Självklart är gränssättningen upp till var och en, men jag har då aldrig blivit "bästis" med mina brukare - men vi har kommit väldigt bra överrens ändå.
    INSTÄMMER!
  • Anonym (jjoo)
    Flytning skrev 2008-08-07 10:41:31 följande:
    Fast jag tycker ändå att resonemanget är lite konstigt... Ungefär som att man inte ska skaffa några kompisar pga att det finns en risk att förlora dom.
    Men du som inte ens har jobbat som PA kan väl inte kan väl inte veta hur man ska jobba som PA, de är nåt som jag hoppas alla får lära sig inför yrket!
  • Anonym (jjoo)

    Anonym (utan utbi.) skrev 2008-08-07 10:42:01 följande:


    jag har en bror med autism och hans assistenter får absolut inte bli bästa vän med honom för då blir det ren katastrof om den personen slutar eller är sjuk eller pappledig eller vad det nu är som händer.. man ska faktiskt tänka på kunden och inte på vad som är bästa arbetsförhållandet du är personens armar och ben och hjälper till med det som behövs
    Alldeles rätt! Lyssa till en som är anhörig och vet istället då!
  • Anonym (jjoo)
    squipp skrev 2008-08-07 11:03:44 följande:
    Anonym (jjoo) skrev 2008-08-07 10:43:37 följande:
    Men du skriver ju att man knappt ska berätta efternamn!Snacka om att kolliförklara brukaren, bara ett paket liksom.Här ska vi inte vara humana, huvva vilka hemska tankar jag får.Om denna förmedlingen uppmuntrar det kan jag inte svara på och du har inte rätt i att det skulle vara en dålig förmedling för att de skulle vilja att brukare och PA kommer bra överens.De placerar om personal därför att det fungerar olika bra och det är ömsesidigt överenskommet!
    Kolliförklara???? neej verkligen inte! LÄS de andras berättelser så kanske du förstår hur de SKA se ut i verkligheten om den är bra....
  • Anonym (jjoo)

    Jag önskar att ni kunde få se en brukare jag känner! Han har PA med sig men vet man de inte så syns de inte! PA håller sig på avstånd, finns där när hon/han behövs.

    Brukaren är väldigt självständig, och destomer han klarar själv desto större självförtroende får han! Men de har inte alltid varit så här...förr gjorde PA som många, var hans vän..

    Jag blir så himla glad in i själen när jag ser hur dom arbetar tillsammans...

  • Anonym (jjoo)

    Anonym (utan utbi.) skrev 2008-08-07 11:15:04 följande:


    Anonym (kommunal) skrev 2008-08-07 11:13:35 följande:
    japp och oftast är det de som slutar som får en tight relation för att det bli ohållbar
    Ja jag känner till alltför många som slutar för att dom blir så tighta, de är olyckligt att de ska behöva gå så lånht.
  • Anonym (jjoo)

    Men ni normalfriska:

    Har ni nån som har betalt och
    *sitter å äter med er?
    *går på stan med er?
    *kramar er när ni är ledsna?
    mm mm mm mm....

    Allt detta och mycket mera ska ni hjälpa era brukare att hitta hos andra, vänner, familj och så... Så domi slutändan blir så självständiga de bara går..

  • Anonym (jjoo)
    squipp skrev 2008-08-07 11:26:12 följande:
    Anonym (jjoo) skrev 2008-08-07 11:21:46 följande:
    Varför jämföra med friska?De brukare jag känner är DÖENDE.Flera har inga nära vänner eller släkt.Men nej nej, PA och brukare ska äta mat i olika rum....Ju fortare de dör ensamma desto bättre eller?
    Men snälla du, du få mig att låta som en hemsk PA, jag vill min brukare de bästa och de får jag om jag jobbar på detta sätt.

    Och många brukare är väl ändå inte döende.
  • Anonym (jjoo)

    Anonym (kommunal) skrev 2008-08-07 11:35:42 följande:


    Men det är ju inte så att jag sitter helt tyst och bara finns till då det behövs ett glas vatten eller dyligt.Men det som man pratar om skall inte handla om en själv och inte heller skall jag ta initiativ till saker och ting.Vill "Agda 60" ut och bada skall hon ju göra det och jag är med i bakgrunden om något behövs och så hon inte drunknar. Men det ska ju inte vara så att "Agda 60" vill ut och bada och med sig tar hon PA vännen som skall aktivera henne med bollekar och annat...
    Så sant!
  • Anonym (jjoo)
    squipp skrev 2008-08-07 11:38:43 följande:
    Anonym (kommunal) skrev 2008-08-07 11:35:42 följande:
    Jadu vi har olika syn på hur man ger brukare vård helt enkelt.Ingen mening att argumentera om sig och kring sig om det.Jag och flera med mig kommer fortsätta att ha en personlig relation till de aktuella brukarna där det är lämpligt.
    Jag vet inte vilka du jobbar åt, men jag jobbar åt kommunen, en medelstor kommun som har tagit efter stockholms kommun!, och vi lär och jobbar efter detta sätt.
  • Anonym (jjoo)
    squipp skrev 2008-08-07 11:50:39 följande:
    Anonym (kommunal) skrev 2008-08-07 11:41:14 följande:
    Men jösses du låter ju nästan avundsjuk?Bara för att någon som inte har vård i hemmet sitter ensam utan anhöriga eller vänner så är det väl inte ett måste att en PA ska göra likadant med brukare????Bara för att dom får betalt eller att staten betalar??En handikappad människa HAR inte samma förutsättningar som en frisk människa att skaffa sig ett socialt liv.Vissa har det och det är bra för dom, vissa har det inte. Att då som brukare välja att vara mer social är mått på större empati och medmänsklighet än att bara tänka på pengar/arbete/kund.
    Men om du har en brukare som KAN skaffa egna kontakter och ha ett soclialt liv percis som du har, med din hjälp skulle du då inte vilja de? så att du i slutändan bara är brukarens armar och ben.
  • Anonym (jjoo)
    Anonym skrev 2008-08-07 20:39:40 följande:
    har läst lite i tråden och heregud att man inte ska säga va man bor heter osv som vissa skriverJag jobbar som Personlig assitent till en kvinna med MS kroppen fungerar inte men hjärnan fungerar som på vem som helst även talet vi pratar om allt mellan himmel & jord  Jag är hennes armar & ben men även en vänÄven vän med hennes man och det fungerar kanon bra jag e inget ytlig människa av mig själv älskar att lyssna på andra & när de lyssnar på mig.Hade aldrig klarat att bara ha en ytligt kontakt då ska man ju inte jobba som PA utan som tex städa trappor i ett höghus utan mänslig kontakt MIN ÅSIKT
    Till dig och flera: ni verkar inte ha förstått detta med att arbeta proffessionelt!

    Har ni fått gått några kurser nyligen? eller blivit informerade om nåt överhuvudtaget??
Svar på tråden Hur är det att jobba som personlig assistent?