• Stor mamma

    Ostbricka

    Vi skall göra en ostbricka. Mysigt värre.

    Gott vin, lite kex, lite frukt och givetvis ost av 10 olika slag. Blandat mjuk och hårdostar.

    Ge mig en lista på goda ostar och frukter samt ett utsökt vitt vin till

  • Svar på tråden Ostbricka
  • Nyfiken gul

    Päron
    vindruvor - röda o gröna
    färsk ananas
    färsk papaya
    (båda skurna i bitar)
    Jordgubbar

    Brie-ost
    Stiltonost
    Grönmögelost
    Blåmögelost
    Chevréost
    Rökt ost

    Färskost - cantadou tex eller Bonjour


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Cassanna

    Cambozola, Brie och brännvinsost är ett måste på min ostbricka. Sen brukar jag fylla upp med Bonjours gräslök, taco och vitlök eller andra sorter...

    Till detta brukar jag ha vindruvor (gröna) och päron som jag skurit i klyftor och kärnat ur.

    Vin varierar väldigt beroende på vad jag är sugen på. Ibland blir det finare och ibland bara en vanlig hederlig black tower
    Vitt vin alltså...

  • Stor mamma

    papaya har jag aldrig haft, det lät exotiskt o spännande att prova.

    Jag kan tillägga att detta får gärna vara lite udda variant av ostbricka då vi inte är rädda att prova nya smaker

  • Äcklingarna

    ha antingen färska eller torkade fikon till, en skål med valnötter brevid brickan , det är tokgott tillsammans med päron o en god mögelost som s:t agur...mums....

  • miss alm

    Lyckost dina gäster!

    Vi brukar ha; aprikoser, päron, selleri, valnötter och vindruvor eller nåt. Och så fäbodknäcke, flatbröd, gärna små knäckis, digestive och salta kex.
    Goda hårdostar; Primadonna (absolut bäst, mmmm...), lagrad västerbotten eller grevé
    De vita favoriterna (i fallande skala); Castello (vit då alltså), Brie, Hong, och Camembert.
    Grönmögel; Cambonzola, Hong, Gorgonzola, Castello, ev Roquefort eller Stilton
    Sen någon naturell fäskost typ Philadelphia och någon god kittost typ Port Salut eller Livarot.

    Jag älskar rödvin, favoriten just nu är Café, men ska man ha vitt vin så är ju Jacobs Creek Chardonnay aldrig fel!

  • vackrastarflow

    Frukt: Physalis, päron, gärna kvittenmarmelad om du kan hitta det. Fikonmarmelad fungerar också bra. Man tar blå- eller grönmögelost och så en klick marmelad på. Underbart gott (mycket vanligt att få till osten i Storbritannien). Vindruvor kanske. Färska fikon.

    Vin: jag älskar portvin till ost!!

    Carr's ostkex är supergoda, bör finnas i välsorterad stormarknad (hittade på Willys och Citygross).

    Ostar: En cheddar, blå- eller grönmögel. Jag gillar en billig sort som heter Bavaria Blue, de är lite mjukare. Shropshire Blue är skitgott, men svårt att få tag på i Sverige.
    En riktigt mogen Brie.
    Får- eller getost.

    Ha gärna med lite lufttorkad skinka också. Scan (tror jag det är) har sådana snackpåsar med små bitar skinka eller nötkött i. De är supergoda och rymmer mer än man tror.

  • miss alm

    miss alm skrev 2008-08-09 20:19:36 följande:


    Lyckost dina gäster!Vi brukar ha; aprikoser, päron, selleri, valnötter och vindruvor eller nåt. Och så fäbodknäcke, flatbröd, gärna små knäckis, digestive och salta kex.Goda hårdostar; Primadonna (absolut bäst, mmmm...), lagrad västerbotten eller grevéDe vita favoriterna (i fallande skala); Castello (vit då alltså), Brie, Hong, och Camembert.Grönmögel; Cambonzola, Hong, Gorgonzola, Castello, ev Roquefort eller StiltonSen någon naturell fäskost typ Philadelphia och någon god kittost typ Port Salut eller Livarot.Jag älskar rödvin, favoriten just nu är Café, men ska man ha vitt vin så är ju Jacobs Creek Chardonnay aldrig fel!
    Jag glömde ju fikonmarmeladen, ett måste!!
  • UmeåElin

    Det finns en fantastiskt spännande ost som heter "Berusad Berola", den lagras indränkt i jästa vindruvor, vilket ger en fantastisk smak, men även ett spännande utseende. Den luktar MASSOR!

    En annan favorit är Brie de Meux, en brie som faktiskt har mycket smak, men ändå är ganska mild och krämig.

    Har fått lära mig att vindruvor absolut INTE skall ätas till ostbricka ihop med vin eftersom syrorona i vinet och frukten inte harmonierar. (Systembolagets ost- och vinprovning)

  • miss alm
    UmeåElin skrev 2008-08-09 20:36:57 följande:
    Det finns en fantastiskt spännande ost som heter "Berusad Berola", den lagras indränkt i jästa vindruvor, vilket ger en fantastisk smak, men även ett spännande utseende. Den luktar MASSOR!En annan favorit är Brie de Meux, en brie som faktiskt har mycket smak, men ändå är ganska mild och krämig.Har fått lära mig att vindruvor absolut INTE skall ätas till ostbricka ihop med vin eftersom syrorona i vinet och frukten inte harmonierar. (Systembolagets ost- och vinprovning)
    Var kan man få tag i fylle-osten;)? Den låter ju superkul!
  • UmeåElin

    Miss Alm: Jag köpte den på Coop konsum city i Umeå...tillhörde deras bemannade charks favoriter.

  • miss alm

    UmeåElin; Tack! Jag bor förvisso i Lund, men jag ska finkamma coops diskar!

  • Stor mamma

    tack, tusen tack. nu har vi massor att gå på. I helgen blir det. mys pys när barnen lagt sig. levande ljus. ostbricka på golvet. För det skall bli lite picknic stämning. hade det varit fint väder hade vi suttit ute på gräsmattan.

  • Tjatte

    Stopp! Ingen har ju nämnt Vacherol - absolut godast osten

  • Stor mamma

    haha vi tog med den osten. tur du skrev innan jag handlade. Vi hade i övrigt en underbar inomhuspicnick

Svar på tråden Ostbricka