Inlägg från: lata kocken Johanna |Visa alla inlägg
  • lata kocken Johanna

    Opastöriserat

    Zazla har helt rätt

    enlig svensk livsmedelslagstiftning (som gäller både importerade och inhemska produkter) så måste det framgå om produkten innehåller opastöriserad mjölk

    dvs står det inget (ex att det bara står mjölk) så är den pastöriserad

    lågpastörisering dödar alla sjukdomsalstrande bakterier med en del icke sjukdomsalstrare kan överleva (tex mjölksyrabakterier) och det påverkar hållbarheten
    vanlig mjölk, keso, fil creme fraiche etc etc är lågpastöriserade

    högpastörisering dödar alla bakterier och ger en låååååång hållbarhet och produkterna klarar ofta rumstemp- men processen kan förändra smaken...
    ex på högpastöriserade produkter är H-mjölk, riddargrädde, de där små tetrorna med kaffegrädde/mjölk

  • lata kocken Johanna

    är man van vid det dvs om man dricker det ofta redan innan ev graviditet så är det ingen som helst fara (dvs de som bott på bondgård och druckit den mjölken hela sitt liv behöver inte byta till pastöriserad mjölk bara för att de råkar bli gravida)

    men om man är "ovan" så är det en förhållandevis stor risk att smitta fostret

  • lata kocken Johanna

    nej men nästan

    listeria är jättevanligt i opastöriserade mjölkprodukter (mellan 60 och 80% av alla gårdar har bakterien)

    och på många mejerier så häller de ju samman från många gårdar så man kan räkna med att det alltid är listeria monocytogenes i opastöriserade mjölkprodukter

    förresten

    lagrade hårdostar är helt OK om de är opastöriserade eftersom listerian inte överlever i den miljön som blir när ost lagras länge

  • lata kocken Johanna

    Bara ett tillägg till Nallis inlägg

    Jag har vid åtskilliga tillfällen rotat mej igenom ostdiskarna i matvaruaffärerna här i göteborg för att hitta Opastöriserade ostar (av ren nyfikenhet)

    Hittills har jag bara hittat TVÅ olika mjuka ostar som var opastöriserade - båda var franska en camembert och en brie

    Har inte hittat ngn färskost eller mozza som varit opastöriserad - inte ens buffelmozzan

    Så att det skulle vara vanligt med opastöriserade ostar håller jag inte med om!
    Visst - i delikatessbutikerna som är specialiserade - men inte ens där är över hälften opastöriserade

    Så jag måste nog påstå att det är ovanligt med opastöriserad ost i Sverige...
    (Kan ju bero på att det är ganska rejält hårda regler kring pastörisering och livsmedelshygien)

  • lata kocken Johanna

    loren - du kan vara lugn

    det är absolut vanligast att mammans immunförsvar tar hand om ev listeria innan det hinner påverka fostret

    du har ju varit inne och läst i min presentation så där har du väl hittat lite fakta iallafall=

Svar på tråden Opastöriserat