• shelale

    Opastöriserat

    Alltså.. jag måste veta allt det här om opastöriserat och pastöriserat... är det alla mjölkprodukter som skall vara pastöriserade? som mjölk, ost, yoghurt, creme fraiche o så? För här om dagen skulle jag köpa ost... och jag tittade på alla ost sorter som fanns och det stod ingenting om ifall det var pastöriserat eller ej... så jag bara tog en ost.. samma med en creme fraiche och nu har jag ätit jättemycket och fått jättedåligt samvete och oroar mig nu för att nåt skall hända med min `lilla`.
    Och vad är det som gör att opastöriserad mat inte är bra?

  • Svar på tråden Opastöriserat
  • Zazla

    står det ingenting så är det pastöriserat- dvs det har blivit upphettat till en viss värme ( vet inte exakt vilken men det finns det säkert folk här som gör) När det gäller vanlig hårdost och creme fraishe så kan du vara helt lugn!

  • Nallis

    Opastöriserad mat är inte bra för att det kan finnas bakterier kavr. Samma sak med tex gravad lax. Orsaken är bakterier.

    Har faktiskt inte tänkt på vanliga ostsorter (hårdost), men jag tror inte det är någon fara. Däremot typ mozarella och brie ost ska du inte äta om de inte är pastöriserade vilket de oftast inte är. Ftea ost brukar gå bra. Frågade barnmorskan om keso. De står lågpastöriserad på den. Hon trodde inte det var någon fara. Sen får du tänka på att om du tillagar mat så försvinner ju bakterier också, om den kokar alltså.

    Tror inte du behöver ha dåligt samvete - men jag vet gud vad nojig man är...

  • lata kocken Johanna

    Zazla har helt rätt

    enlig svensk livsmedelslagstiftning (som gäller både importerade och inhemska produkter) så måste det framgå om produkten innehåller opastöriserad mjölk

    dvs står det inget (ex att det bara står mjölk) så är den pastöriserad

    lågpastörisering dödar alla sjukdomsalstrande bakterier med en del icke sjukdomsalstrare kan överleva (tex mjölksyrabakterier) och det påverkar hållbarheten
    vanlig mjölk, keso, fil creme fraiche etc etc är lågpastöriserade

    högpastörisering dödar alla bakterier och ger en låååååång hållbarhet och produkterna klarar ofta rumstemp- men processen kan förändra smaken...
    ex på högpastöriserade produkter är H-mjölk, riddargrädde, de där små tetrorna med kaffegrädde/mjölk

  • Loren

    Jag undrar egentligen hur stor fara det egentligen ÄR med opasöriserat?? I många länder äter/dricker de ju det - nyfiken bara. Ngn som vet??

  • lata kocken Johanna

    är man van vid det dvs om man dricker det ofta redan innan ev graviditet så är det ingen som helst fara (dvs de som bott på bondgård och druckit den mjölken hela sitt liv behöver inte byta till pastöriserad mjölk bara för att de råkar bli gravida)

    men om man är "ovan" så är det en förhållandevis stor risk att smitta fostret

  • Loren

    Okej...Men är det ALLTID bakterier i sådant som är opastöriserat?

  • lata kocken Johanna

    nej men nästan

    listeria är jättevanligt i opastöriserade mjölkprodukter (mellan 60 och 80% av alla gårdar har bakterien)

    och på många mejerier så häller de ju samman från många gårdar så man kan räkna med att det alltid är listeria monocytogenes i opastöriserade mjölkprodukter

    förresten

    lagrade hårdostar är helt OK om de är opastöriserade eftersom listerian inte överlever i den miljön som blir när ost lagras länge

  • Jojjann

    Vet inte hur det är generellt, men i usa där jag bor är det tydligen knappt tusen gravida kvinnor om året som får listeria. Det är kanske skillnad om man alltid konsumerat stora mängder opastöriserade mjölkprodukter och ev. har ett immunförsvar som bättre bekämpar listeria, men i Sverige pastöriserar vi säkert lika mycket som i usa.

    In the United States, an estimated 2,500 persons become seriously ill with listeriosis each year. Of these, 500 die. At increased risk are: ? Pregnant women - They are about 20 times more likely than other healthy adults to get listeriosis. About one-third of listeriosis cases happen during pregnancy.
    ? Newborns - Newborns rather than the pregnant women themselves suffer the serious effects of infection in pregnancy.
    ? Persons with weakened immune systems
    ? Persons with cancer, diabetes, or kidney disease
    ? Persons with AIDS - They are almost 300 times more likely to get listeriosis than people with normal immune systems.
    ? Persons who take glucocorticosteroid medications
    ? The elderly

    Healthy adults and children occasionally get infected with Listeria, but they rarely become seriously ill.

    www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/listeriosis_g.htm

    Men som Nallis skriver så är ju de flesta produkterna som man köper i en vanlig mataffär pastöriserade. Det man väl framförallt skall se upp med är olika mjukostar.

  • Loren

    Usch....Försöker att inte bli för nojjig men jag kom på NU att när jag var i Brasilien (innan jag visste att jag var gravid, typ runt v 4-6) så åt jag endel av den färskost de har där, och tog även mjölk i kaffe och te. Tänk om det har skadat mitt barn... har bf nu den 7 juli, och försöker hålla mig lugn.

  • lata kocken Johanna

    Bara ett tillägg till Nallis inlägg

    Jag har vid åtskilliga tillfällen rotat mej igenom ostdiskarna i matvaruaffärerna här i göteborg för att hitta Opastöriserade ostar (av ren nyfikenhet)

    Hittills har jag bara hittat TVÅ olika mjuka ostar som var opastöriserade - båda var franska en camembert och en brie

    Har inte hittat ngn färskost eller mozza som varit opastöriserad - inte ens buffelmozzan

    Så att det skulle vara vanligt med opastöriserade ostar håller jag inte med om!
    Visst - i delikatessbutikerna som är specialiserade - men inte ens där är över hälften opastöriserade

    Så jag måste nog påstå att det är ovanligt med opastöriserad ost i Sverige...
    (Kan ju bero på att det är ganska rejält hårda regler kring pastörisering och livsmedelshygien)

  • lata kocken Johanna

    loren - du kan vara lugn

    det är absolut vanligast att mammans immunförsvar tar hand om ev listeria innan det hinner påverka fostret

    du har ju varit inne och läst i min presentation så där har du väl hittat lite fakta iallafall=

  • Loren

    Jadå, Johanna - tack, och såklart har jag läst din presentation Önskar att bebben kunde titta ut snart.... kram

  • Tina2

    Loren, känner igen det där, hur nojjigheten kommer krypande fast man försöker vara lugn.

    Men du, jag fick i mig ogenomstekt fläskkött för ett tag sen. Köttet hade varit fryst ordentligt, så all ev. toxoplasma var död och borta. Men jag blev så klart orolig för listeria!

    Min bm ringde då till en infektionsklinik och kollade. De sa att det var mycket osannolikt att jag skulle få en listeriainfektion över huvud taget och ännu mindre utan att märka det.

    Man får tydligen oftast feber vid utvecklad listerios. Så min slutsats är: om du hade fått listerios skulle du ha märkt det. Och om du hade fått det så tidigt i graviditeten som du beskriver, och smittat din bebis, så hade du (enligt min förra bm) antagligen fått missfall. Så eftersom din bebis är kvar och mår bra så kan du släppa din oro helt!

    Kram från en till som väntar en sommarbebis!

  • Loren

    Tack Tina2! Ja, jag är supernojjig....

  • minna1

    vad kan hända med barnet om man äter gravad lax mm ?
    nån som vet ?

Svar på tråden Opastöriserat