• Zofye

    Rökt lax okej om den är uppvärmd?

    ?
    Jag åt rök/gravad lax på smörgåstårta idag.
    den var inte upphetted, men slv säger såhär:
    "Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning."

  • Zofye

    Från kostråden:
    "Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjord eller nyförpackad produkt. Kontrollera förpackningsdatum.

    Förpackad gravad och rökt fisk är de livsmedel där risken för listeria visat sig vara störst. Om man väljer en nygjord vara är risken att det ska finnas skadliga mängder listeria liten. Risken ökar ju längre tid förpackningen förvaras. I rå fisk, som i sushi, är risken för listeria liten om man väljer nygjord produkt."

  • Zofye

    Jag värmde aldrig upp min utan åt den som den var.
    Det var en smörgåstårta och det var nog mitt livs godaste smörgåstårta


    Barracuda skrev 2008-09-04 11:44:56 följande:
    Men då verkar det ju vara okej om man får tag i hyfsat nyförpackad lax och dessutom värmer upp den rejält. Vad bra, för jag är ruskigt sugen på rökt lax. Tack för ditt snabba svar!
  • Zofye

    Jag har varit och gjort ett vul idag och frågade läkaren om det här med kallrökt lax och även rostbiff (som är röd i mitten osv osv). Han menade att i praktiken är risken att drabbas av listeria nästintill obefintlig. Tex om risken att drabbas är dubbelt så stor när man är gravid måste man ju först och främst ta hänsyn till hur stor risken är om man är en vanlig frisk ogravid människa. Om risken då är 1 prommille. Ja då är ju risken 2 promille om man är gravid.
    Dessutom är ju kanske inte kallrökt lax nått man äter i mängder eller så ofta heller..

    Min mamma tex avråddes ju inte ens från en tredjedel av allt som man själv avråds från nu och det blev ju folk av oss som är födda på åttiotalet också..

  • Zofye

    Jag SKA äta gravad lax till jul
    Kan inte vara utan det är så himla GOTT!!

Svar på tråden Rökt lax okej om den är uppvärmd?