Inlägg från: Krabbolina |Visa alla inlägg
  • Krabbolina

    vad är insulinchock?

    jag är inte diabetiker men vet att vid insulinchock har man för hög insulinnivå. Man har med andra ord för låg blodsockerhalt.

  • Krabbolina
    Stumpan82 skrev 2008-10-01 12:25:37 följande:
    puffar
    vad är det du vill veta? Jag har ju skrivit vad det är!
  • Krabbolina
    Stumpan82 skrev 2008-10-01 12:35:13 följande:
    stör det dig om jag vill ha flera svar
    nej men jag är mest nyfiken på vad det finns för andra svar. Man hamnar i chocktillstånd p g a för låg blodsockerhalt.....
  • Krabbolina

    Syraförgiftning (koma)

    Syraförgiftning (ketoacidos) utvecklas mycket långsammare än en insulinchock och är betydligt ovanligare. Situationen är det motsatta: vid insulinchock är blodsockret för lågt, vid syraförgiftning är blodsockret mycket högt.

    Om en typ 1-daiebtiker är utan insulin i mer än ett dygn fortsätter blodsockret att stiga och det läcker ut socker och ketoner (syror) i urinen. Insulinbristen resulterar först i syraförgiftning och till sist är medvetslöshet, koma, ett faktum. Typiska symtom är syraförgiftning är trötthet, illamående, buksmärta, rödaktig hud, acetonlukt vid utandning, djup och kippande andning, i extrema fall sömnighet och medvetanderubbningar och till sist medvetslöshet, koma, som är ett livshotande tillstånd och alltid kräver akut sjukhusvård. Rean en misstanke om syraförgiftning är orsak nog att ta kontakt med sjukhus eller hälsovårdscentral.

    Också vid typ 2-diabetes kan blodsockret någon gång skjuta ordentligt i höjden, men det läcker ut bara socker, inte syror, i urinen. Den drabbades tillstånd försämras snabbt och det är bäst att uppsöka sjukhusvård så snabbt som möjligt.

    Syraförgiftning tillstöter inte om en diabetiker tar hand om egenvården på rätt sätt. På sjukdagar är det viktigt att göra täta kontroller av blodsockret och syror i urinen. Justera egenvården efter resultaten. Numera förekommer syraförgiftning och koma mycket sällan.

  • Krabbolina

    Insulinkänningar

    Symtomen på fallande blodsocker är individuella, men vanligen förekommer

    matthet
    svettningar
    darrningar
    blekhet
    onormalt beteende: irritabilitet, orolighet
    otydligt tal
    dimsyn och dubbelseende
    raglande gång.

  • Krabbolina

    Om sockerhalten i blodet är för lågt får hjärnan inte tillräckligt med näring och man blir till sist medvetslös, drabbas av chock. Vid diabetes är det en insulinchock. Insulinchock kan bara tillstöta om en diabetiker går på insulinbehandling eller tar tabletter som stimulerar insulininsöndringen i bukspottkörteln.

    Oftast uppträder en rad varningstecken, insulinkänningar, innan en insulinchock tillstöter. Insulinkänningarna betyder att diabetikerna snabbt ska äta eller dricka något för att förhindra ett blodsockerfall. Blodsockerraset kan bero på att en utebliven eller försenad måltid (om dosen basalinsulin är stor), för stor insulindos eller för ansträngande motion(diabetikern har inte garderat sig med lagom mycket mat eller reducerad insulindos) eller på alkoholkonsumtion. Man talar om för lågt blodsocker när blodsockret sjunker under 4 millimol per liter.

    Vanligen rättar diabetikern själv till situationen men ibland kan det behövas utomstående hjälp. Många diabetiker bär ett armband eller ett hänge som visar att de är diabetiker. Dessutom har de kortet Jag är diabetiker i portmonnän. Diabetesförbundet tillhandahåller ett kostnadsfritt faktablad om första hjälpen.

  • Krabbolina
    Stumpan82 skrev 2008-10-01 12:50:01 följande:
    men då är insulinkänning och insulinchock samma sak då?§
    ja
  • Krabbolina

    fast jag tror att vid chock har man kommit ett steg närmre medvetslöshet än vid en känning.

Svar på tråden vad är insulinchock?