Lasagne
Hur gör ni lasagne??
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-10-03 14:03
Jag menade 'hur' som i vilket recept använder ni?
Hur gör ni lasagne??
TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-10-03 14:03
Jag menade 'hur' som i vilket recept använder ni?
Hur? Kan man göra på FLER sätt?
Jag gör en bechamelsås, och köttfärssås med lite extra vätska. I bechamelsåsen lägger jag ett par nävar ost. Sen lägger jag bechamelsås i botten, sen lasagneplattor, sen köttfärssås och så bechamelsås på det. Och så fortsätter jag att varva och sen in i ugnen. När det är 6-7 minuter kvar tar jag ur formen, öser på med massor av riven ost och så in i ungen igen.
olja i botten på långpanna
ett lager plattor
bechamelsås
köttfärssås
plattor
bechamelsås
köttfärssås
osv... tills jag fått önskad höjd.
Översta lagret plattor häller jag bechamelsås + egengjord tomatsås över.
in i ugnen. När 10 min återstår av gräddningen strör jag över riven ost och låter det få färg.
Köttfärssåsen gör jag på tomatkross, köttfärs, hackad lök, oregano, salt, peppar och lite vatten.
bechamelsås enligt förpackningen på lasagneplattorna. Men jag gör alltid en halv sats extra eftersom plattorna suger åt sig mer sås än vad som anges.
Jag brukar göra en spenat- och tomatlasagne som är gudomligt god. Vanlig lasagne gör jag sällan.
Färska lasangplattor. Mycker godare och snabbare än torra.
Köttfässås, gjord på brynt blandfärs (inget annat!), gul lök, vitlök, buljong, krossad tomat och kryddor (oregano, svartpeppar, paprika, lite lite socker).
Färdig ostsås, gärna varvad med ädelostsås.
Färska tomater.
Varva alla komponeneter i en hög ugbnsform. (margarin i botten, plattor, köttfärs, ost, plattor tomater, plattor, köttfärs ost osv. Ostsås överst.)
Gratineras ca 15 min i 225 grader.
Låter jättegott. Skall nog kunna svänga ihop något gott även av det receptet, trots att det är på en höft. Tack!
Brukar varva plattorna med köttfärssås med extra vätska, använder tomatkross med chili i köttfärssåsen. Sedan pulver-ostsås när det ska gå snabbt. Blir jättegott.
Hm.. ok, jag förstår att ni varvar köttfärssås med plattor, det är ju det som är lite av poängen i att göra lasagne... Jag var mer ute efter era RECEPT.
Det viktigaste i en klassisk lasagne tycker jag är vitlök. Mycket vitlök. Och mycket ost i bechamelsåsen. Salt och peppar är ju självklart. Och en nypa cayennepeppar om man vill ha rejäl sting i det hela.
Världens enklaste..
färska lasagneplattor
en burk keso
en förpackning kelsa ostsås
en burk färdig tomatsås
en näve/ett par nävar spenat
Varva och krydda. 20 min i ugnen. Ät
Den här brukar vi göra och den är så god!
500g fryst hackad spenat
300g kallrökt lax,
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 purjolök, skivad
salt och peppar
Fräs allt tillsammans.
Bechamelsåsen:
50g smör
1 dl vetemjöl
2 dl grädde
8 dl mjölk
Smält smöret, blanda i mjölet och sedan rörs mjölken och grädden i och 'kokas' upp innan den används.
Lasagneplattor, färska eller torra.
Häller lite sås i botten på ugnsformen.
Sedan lasagneplattor, spenatröran, lax, riven ost, plattor, sås och förtsätt varva tills indredienserna är slut.
Ricotta varvad mellan lagren är jättegott.