Inlägg från: Fru KM |Visa alla inlägg
  • Fru KM

    Galen i grytor!

    Här kommer 2 recept på goda grytor.
    Boeuf bourguignon
    4 port
    600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
    smör-&rapsolja
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 1/2 msk vetemjöl
    1 msk tomatpuré
    3 lagerblad
    1 tsk timjan
    2 dl rödvin
    2 1/2 dl köttbuljong
    100 g rökt sidfläsk
    8 steklökar
    2 vitlöksklyftor
    200 g färska champinjoner
    Gör så här
    Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.

    God gryta Med kyckling.

    Middagsgryta
    4 st kycklingklubbor delade i 2 delar.
    3 st morötter skurna i tunna skivor.
    3 st gul lök skuren i tärningar.
    1 st röd paprika skuren i tärningar.
    4 st potatisar skurna i 2*2cm.
    3 msk tomatpuré.
    2 msk pulverpaprika.
    10 st pepparkorn(svart).
    3 dl vitt vin.
    3 dl -4 dl vatten.

    Tvätta och dela kycklingen. Salta och peppra. Stek i en stekpanna så att de får färg (ej genomstekta) Ta en kastrull och stek löken mjuk. Tillsätt övriga ingridienser samt de stekta kycklingdelarna. Salta och peppra efter eget smak och tycke. Låt koka i ca 60-70 minuter.

  • Fru KM

    Här kommer en till
    Fransk Köttgryta

    4 personer

    500 g grytbitar, nöt
    1/2 pkt bacon
    2 msk Touch of Taste Oxfond med Rödvin
    1 1/2 dl vatten
    1 röd paprika
    8 schalottenlökar
    10 champinjoner
    2 dl grädde
    timjan, salt och peppar

    Skär lök, bacon och paprika i bitar och fräs tillsammans med champinjonerna i en gryta. Lägg upp på fat och bryn köttet i samma gryta. Häll på vatten och fond, låt koka under lock. Mot slutet av kokningen tillsätt baconfräset, grädde och timjan. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt mer fond. Servera med ris och grönsallad.

Svar på tråden Galen i grytor!