Galen i grytor!
Här kommer 2 recept på goda grytor.
Boeuf bourguignon
4 port
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
Gör så här
Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis.
God gryta Med kyckling.
Middagsgryta
4 st kycklingklubbor delade i 2 delar.
3 st morötter skurna i tunna skivor.
3 st gul lök skuren i tärningar.
1 st röd paprika skuren i tärningar.
4 st potatisar skurna i 2*2cm.
3 msk tomatpuré.
2 msk pulverpaprika.
10 st pepparkorn(svart).
3 dl vitt vin.
3 dl -4 dl vatten.
Tvätta och dela kycklingen. Salta och peppra. Stek i en stekpanna så att de får färg (ej genomstekta) Ta en kastrull och stek löken mjuk. Tillsätt övriga ingridienser samt de stekta kycklingdelarna. Salta och peppra efter eget smak och tycke. Låt koka i ca 60-70 minuter.