• Arne Anka

    Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?

    Hej

    Blev pappa för tre veckor sedan. Efter att min dotter blivit lagd på mammas bröst slutade hon andas. Hon hade lyckats svälja fostervatten med en massa bajs i, och detta hade fastnat i luftvägarna. Trettio sekunder efter förlossningen stod tre läkare, två barnmorskor och en uska som tillsammans sög rent hennes luftvägar, gav henne syrgas med hjälp av en CPAPP (en andningshjälp som gör att hon andas i mottryck för att inte hennes lungor skulle kollapsa), och satte infarter för om de skulle ge henne narkos om de skulle tvingas lägga henne i respirator.

    Hursom, när allt lugnat ned sig och man kom hem kom jag på att mitt ex ville föda hemma. Varför vill man det? Varför utsätta sitt barn för de riskerna? Jag förstår inte, snälla upplys mig.

  • Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?
  • Omorfia

    Skulle vilja kommentera ett par saker.

    Jag är sjuksköterska själv och känner mig inte otrygg på sjukhus på något sätt, det känns faktiskt som hemma Glad men man måste förstå att det verkligen inte är på samma sätt för alla. Det finns mängder med människor som har hiskeliga erfarenheter av sjukvården och dess personal och med några års erfarenhet inom vården så är jag mycket väl medveten om vilka klåpare och rejäla stolpskott som figurerar där. Därmed inte sagt att majoriteten inte är bra, men råkar du ut för idioterna så kan det gå mycket illa!

    Jag tror stenhårt på att det är dåligt för kvinnor att flyttas under pågående värkarbete. Man gör inte så mot djur ens en gång eftersom det allvarligt stör värkarbetet. Jag har inga som helst svårigheter att förstå att man vill föda hemma för att inte störa förlossningsprocessen. Om man inte bor isolerat i skogen ser jag inga stora problem med det. I Stockholmsområdet har du ju ett sjukhus 10 min bort var du än befinner dig.. Om man dessutom har gjort ett sent UL vet du att moderkakan inte är föreliggande eller att barnet är i säte t ex. (sen kan man ju föda ut ett barn i säte även fast man rutinmässigt snittas i Sverige).

    Sen är det lite lätt löjligt att människor idag tror att allt alltid ska funka utan problem och att enda anledningen till att ett barn dör är för att sjukvården har gjort fel. Barn kan dö på sjukhus vid förlossningen trots att alla gör det de ska. Det är något man måste förstå när man ger sig in i något så riskfyllt (jämfört med att inte vara gravid eller ha någon annan sjukdom) som att bli gravid. Att kalla realistiska kvinnor för egoister som inte älskar sina barn lika mycket som de kvinnor som känner sig tryggare på en förlossningsavdelning är inte klokt.

    Känner man sig tryggare på sjukhus är det klart att man ska föda där och är man tryggare hemma och vill föda hemma så ska man göra det om det inte finns uppenbara skäl till att inte göra det.

    Mig sattes värkstimulerande dropp på av rutin eftersom jag fick EDA till slut. Man väntade inte för att se hur värkarna skulle arta sig efter EDAn. Jag hade inte ork att protestera eftersom jag var så trött. Innan EDAn hade jag öppnat mig 2 cm på två timmar vilket jag har förstått är normalt.

  • abuelita

    Omorfia skrev 2008-12-28 09:29:57 följande:


    Ps. min unge avnavlades sent som jag skrivit i mitt förlossningsbrev. Tack Abuelita!
    Varsågod.
    jag blir överlyckligt varje gång jag får rapport om att barn blivit senta avnavlade.
    Då känner jag så här, som Astrid Lindgren sa: " Om jag så bara har förgyllt en enda dyster barndom är jag nöjd".
  • enny signatur

    Efter mycket tankar kring förlossning och graviditet, efter många samtal med de som valt att stanna hemma, barnmorskor och mycket läsning den senaste månaden så har allt blivit rätt klart för mig.
    Jag vill att min graviditet ska vara min. Jag vill att min kropp ska sköta det, precis som den är gjord för.
    Jag vill att förlossningen ska ske naturligt, att den är harmonisk. Jag vill helt enkelt ha ett lugn ikring mig, det tror jag är det absolut bästa för just mig.
    Stressade barnmorskor och sjukhus ligger i en helt annan dimension. Jag litar på min kropp, jag vet att den kan föda barn. Visst behövs det ibland hjälp, men jag finner lugn i att veta hur komplikationer löses utan sjukhus, att veta att det mesta går att klara ut själv.
    Jag är övertygad om att många mår bäst hemma med en barnmorska eller två, än fler på sjukhuset. Det beror helt enkelt på vilken syn man har. Den som inte tänker ta eget ansvar och vill ha sin rygg fri bör åka in, jag uppmuntrar nog lika många till sjukhusfödsel som hemmafödsel (och då får man ta i beaktande att sjukhusfödsel sällan behöver någon push), men det är helt individ baserat.
    Man måste ju själv känna efter vad man tror och vad man vill ha ut av livet.
    Själv är jag ytterst tveksam om jag skulle vilja ha barnmorskor med nästa gång, helt enkelt för att jag vill inte ha någon stress, inte någon väntan på att någon ska komma. Jag vill inte ha någon expert där så jag kan säga upp min krontroll. Min make säger "ja men så behöver det ju inte bli", men det blir det. Om en barnmorska rings hit så är det en väntan, en förändring sker av att en barnmorska traskar in. Lika så gäller sjukhusfödsel, det blir en förändring, man måste vara medveten om att det sker och vilka effekter det kan få.

  • Cinza

    Jag har också lite svårt att se hur man vågar. Min son hade inte överlevt om vi var hemma. En barnläkare sprang upp med honom till neonatal och han fick CPAP-mask och övervak. Jag skulle aldrig chansa. Jag har dock inga problem med sjukhus och blir inte stressad av den miljön så jag behöver inte välja mellan en lugn förlossning och sjukhus. Jag kan få båda.

  • Mewz
    Svar på #205
    Mycket tänkvärda ord Wickz :) och även så vi resonerar inför vår 3:je oassisterade hemmafödsel.

    Sedan kan BM försöka med sin skräckpropaganda bäst h*n vill. Vi är pålästa kring allt och vet vad vi gör.
  • enny signatur

    Cinza skrev 2008-12-29 14:18:26 följande:


    Jag har också lite svårt att se hur man vågar. Min son hade inte överlevt om vi var hemma. En barnläkare sprang upp med honom till neonatal och han fick CPAP-mask och övervak. Jag skulle aldrig chansa. Jag har dock inga problem med sjukhus och blir inte stressad av den miljön så jag behöver inte välja mellan en lugn förlossning och sjukhus. Jag kan få båda.
    Fast att du säger så ger faktiskt ingenting alls. Du bör förklara vad som hänt, hurvida barnet hade överlevt hemma eller ej kan du inte bara rakt av uttala dig om, de tär meningslöst för all ev. diskussion.

    Mewz: Tack. Jo skräckpropaganda pågår helt uppenbart, vill ,man på allvar diskutera risker med läkare så vill dom inte vara med.
  • abuelita

    Cinza skrev 2008-12-29 14:18:26 följande:


    Jag har också lite svårt att se hur man vågar. Min son hade inte överlevt om vi var hemma. En barnläkare sprang upp med honom till neonatal och han fick CPAP-mask och övervak. Jag skulle aldrig chansa. Jag har dock inga problem med sjukhus och blir inte stressad av den miljön så jag behöver inte välja mellan en lugn förlossning och sjukhus. Jag kan få båda.
    Navlade de av din son omedelbart , alltså utan att först hålla honom i lägre nivå än moderkakan i 30 sekunder och mjölka navelsträngen? I så fall blev han utsatt för kraftig blodförlust (motsvarande ca 2 liter för en vuxen) och det fanns inget blodflöde i lungorna. Det behövs nämligen blod i lungorna för att de ska kunna ta upp syre.

    Har du läst inlägg 193? Har du i så fall något att kommentera där?

    Barnet på de här bilderna
    www.homebirth.net.au/2008/04/resuscitation-of-newborn.html
    föds livlöst, men eftersom navelsträngen pulserar kvicknar det snabbt till. Jag har mailkontakt med barnmorskan och hon har berättat att det tog lite drygt 1 minut innan barnet hade blivit helt rosigt i färgen. Men hela bildsviten togs inom 1 minut så därför får vi tyvärr inte se det. På sista bilden syns det dock att färgen börjar komma tillbaks i ansiktet.
  • Sterna

    snöbebis skrev 2008-12-27 17:53:46 följande:


    Svar på #183Jag förstår era argument. Och den som vill föda hemma får ju göra det...så vad är problemet? Om du vill övertyga någon om att det är säkrare att föda barn hemma än på sjukhus så är det däremot en helt annan sak. Allt talar emot det- inklusive det jag läst här. Jag har tagit del av era argument, och om dessa inte är övertygande betyder det nödvändigtvis inte att "motståndarsidan" är inskränkt eller bär skygglappar så som du vill göra gällande. Det kan också betyda att argumenten inte är tillräckliga. Nej, visst, den svenska sjukvården är inte perfekt, men den är fortfarande det säkraste som finns i dagsläget. Att föda barn är långt ifrån riskfritt. om inga komplikationer uppstår är det säkert skönt att vara hemma, men den risken vill man kanske inte ta; oavsett vilka misstag som blivit begångna så är antalet man räddat så oändligt många fler.
    Hurvida man ska föda hemma eller på sjukhus är inget som man ska övertygas om utan det finns där inom en redan från början.
    Att föda hemma när man egentligen känner sig tryggare på sjukhus är lika farligt som att tvinga en hemfödare till sjukhus mot sin vilja.
    Har man aldrig tänkt tanken "Jag skulle vilja föda hemma" så ska man under inga omständigheter föda någon annanstans än på sjukhuset.
Svar på tråden Till er som vill föda hemma; varför i all världen vill ni det?