• Joddan

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Förlåt att jag bara hoppar in lite fort...


    Tänkte bara fråga om någon av er vet om Karolinska Sjukhuset i Solna har SEN avnavling eller tidig?
    Jag har skrivit i mitt förlossningsbrev att det är otroligt viktigt för oss att de tillämpar SEN avnavling (kort och gott), borde jag skriva något mer förtydligande???
  • Joddan

    Tack för att du svarade! Bra läsning! Hoppas verkligen att de infört det på sjukhuset så man slipper "övarvaka" SAMTIDIGT som man ska försöka föda Flört. Fast det får maken göra ändå... Men så det går bra om bebisen ändå får ligga på min mage och väntar tills moderkakan är ute med att klippa. Skulle ju kännas lite konstigt att vänta med att ta bebisen till sig...


    Jag skrev såhär, tror det blir bra...? Eller ska jag formulera anorlunda. Det är så svårt att veta Skrattande
    "Det är viktigt för oss att ni tillämpar sen avnavling! Alltså låter navelsträngen pulsera färdigt innan den klampas och klipps! Vi vill också att moderkakan är ute innan navelsträngen klipps då jag vill ha barnet i famnen direkt efter att han är född! Om det blir så att han mår dåligt vid födsel vill vi även då att ni tillämpar sen avnavling."
    abuelita skrev 2009-01-07 16:00:59 följande:
    Hej Joddan! Du är så klart jättevälkommen att hoppa in här, precis som alla andra  som är intresserade av det här ämnet  . Vad jag förstått så har alla Stockholmssjukhusen infört sen avnavling som rutin nu, utom när det gäller barn som mår dåligt (!?!?!) trots att det är just dessa barn som tar mest skada av tidig avnavling. Så vitt jag vet hålls inte ens de här barnen i lägre nivå i 30 sekunder eller får navelsträngen mjölkad. Fullt friska och fullgångna barn ska däremot hållas i lägre först innan de får komma till mammas famn, enligt riktlinjerna:”För att vitala barn ska kunna tillgodogöra sig de positiva effekterna av placentatransfusionen bör det nyfödda barnet hållas under placentanivå de första 30 sekunderna. Avnavling bör ske först 2–3 minuter efter födelsen. Behovet av provtagning för syra–basstatus och/eller laktat tillgodoses med tillfällig manuell avklämning av cirkulationen i navelsträngen. Det är viktigt att informera de blivande föräldrarna om fördelarna för barnet med den rutin som föreslagits. ” (se länk till Läkartidningen i TS)Det här tror jag dock beror på en ren missuppfattning.  När barnet ligger i mammas famn tillgodogör  det sig förstås  placentatransfusionen, men det går då inte lika fort som när det först hålls i lägre nivå först. Och eftersom det inte är någon brådska med detta när barnet mår bra så ska mamman självkart kunna ta sitt barn i famnen meddetsamma. Det vore ju annars att gå emot naturen.  Alla mammor som mår någorlunda bra vill  förstås ta till sig sitt barn så fort som möjligt, rent instinktivt. Om jag skulle föda barn nu så skulle jag skriva i förlossningsbrevet att  jag vill ta barnet i famnen meddetsamma, och att navelsträngen ska få pulsera färdigt innan den klampas  (det tar alltså oftast längre tid  än de 2-3 minuter som står i riktlinjerna), helst efter att moderkakan har fötts fram (främst för att de inte ska störa med avnavlingen  under bondingens första viktiga 5 minuter) . Dessutom skulle jag skriva att jag önskar sen avnavling även om barnet skulle må dåligt, och be chefsläkaren att läsa igenom och skriva under det här papperet www.birth-brain-injury.org/consent.htm   Men eftersom tydligen inga  förlossningskliniker i Sverige ännu har börjat med HLR  med intakt navelsträng skulle jag i alla fall kräva att navelsträngen mjölkas medan barnet hålls i lägre nivå innan avnavling (OM det skulle må dåligt alltså, inte annars)
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)