• Minnie7

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Skrutt då . Jag spelade in det...

  • Minnie7

    Förstår dig Catinkan. Min sambo jobbar dygn och jag har samma funderingar som dig...

    Härligt att du bokat konsultation. Var det svårt att få tid? Jag ska avvakta tills jag varit i Linköping men om de inte tror sig kunna hjälpa mig kommer jag också boka tid till Strandkliniken. Hatar denna känsla i underlivet!! Och ingen som tycks förstå...

    Det jag gruvar mig för också är om det inträffar ev komplikationer. Lite långt att åka till Sthlm då... Jaja, ska bli spännande att höra vad de säger till dig.

  • Minnie7

    När man redan har sitt framfall vet jag inte hur riskerna är jämfört med vaginalt/ snitt, men är man helt oförlöst vaginalt så skyddar snitt. Graviditeten i sig är också en stor påfrestning och har man redan svagheten i underlivet sas så tror jag det brukar kännas mer vid en graviditet. Vet någon som har tyckt det blivit sämre efter ytterligare en förlossning, men det behöver inte vara så.
    Däremot kanske du ska överväga snitt pga din sfinkterskada. Risken är något högre att man spricker igen, även om expertisen säger olika.

    Varför tror du att det är livmodern som sjunkit ner? Det är svårt att se skillnad själv på livmodern eller främre väggen. 70% av alla som föder vaginalt får en försvagning i slidväggarna, oftast av den främre väggen. Tyvärr gör de ingenting åt det innan 1 år gått efter förlossningen och då åtgärdes det enbart om man har fysiska problem med tex urinvägarna eller avföringen. Tyvärr den dystra sanningen... Som nyförlöst uppmanas man knipa hela tiden och det kan driva mig till vansinne... Visst- det kan kännas bättre men knip är inte allt. Precis som om de lägger all läkning på knipet och om man inte kniper (eller kan knipa) ordentligt så får man skylla sig själv, typ. Ledsen för lite neggo inlägg men jag är så tji på gyn vården just nu...

  • Minnie7
    pseudonym1 skrev 2012-01-27 13:00:37 följande:
    Tack för infon
    Ja, det är nog mkt lyft man kan undvika om man anstränger sig!
    Man kan t ex ha skötbordet på golvet och jag har en spjälsäng där ena sidan kan tas bort så då kan man ha den mot sin egna säng så man slipper det stora lyftet osv!
    Jag ska ju göra ett bröstlyft o bukoperation oxå och ska kolla om det går att göra alltihop under ungefär samma tid...
    Jag kommer ju då bli rätt så "förlamad" men funkar det rent medicinskt så tar jag hellre alltihop på en o samma gång än att man behöver hjälp flera v vid 2 tillfällen (bröst o buk kommer jag göra samtidigt iaf).
    Ska isf försöka få någon kompis att vabba för mig i en eller två veckor så kanske barnens farmor kan hjälpa till lite oxå.
    Efter 2 veckor så kunde man börja lyfta lite försiktigt sa de och då är det ju bra om man tar det lugnt och låter barnet göra så mkt det kan.
    Det blir inga roliga stunder i lekparken i några veckor men sen är det över
    Oj- det var ingen dålig helrenovering du ska göra
    Jag skulle nog trots allt rekommendera operationerna i minst två steg. Det är inga små sårytor som ska läka, ffa inte efter en bukoperation...
  • Minnie7

    Jag har ett bakre framfall men inte så mkt besvär av det nu tack och lov. Det är den främre väggen jag mest har problem med men där har jag inget framfall utan "enbart"
    förslappad främre slidvägg. Jag känner precis som du- ont vid urinröret när jag kissar och sätter mig. Det känns som om det liksom knickas då. Blev bättre efter mensen kommit igång (9 månader efter förlossningen) men helt bra är det inte. Hela underlivet känns öppet liksom. Har inget knip alls.
    Jag har haft detta sedan förlossningen i april 2011.

    Hoppas du får positiva besked imorgon.

  • Minnie7

    Alicia: Tror de skiljer på om urinblåsan/ ändtarmen buktar med försvagningen eller inte. Som sagt- man kan inte avgöra det själv utan det krävs ju en gynekolog för att kolla. I mitt fall tror jag bindväven gett med sig runt urinröret/ håller uppe det och därför mina symtom.

    Catinkan: Brösten och magen tillsammans isf och underlivet vid en egen op. Usch, tänk så helförlamad man skulle vara annars. Det är väl bra att du gör något åt situationen om det inte känns bra. Finns det något paketpris?? . Mina bröst har också blivit mindre, men det är ok. Delade magmuskler här också. Ska försöka göra plankan mer flitigt och se hur det blir.

  • Minnie7

    Trist Alicia . I mitt fall fick jag det nog pga stort barn (4690 g), långdraget krystarbete (också över en timma) trots värkstimulerande samt krystning när jag inte hade värkar. Hade en undersköterska hos mig som pushade mig hela tiden och jag krystade glatt på trots att värken var slut. Det är jag lite sur för idag. Men men...

  • Minnie7

    Misstänker att magen är som den är... Men men... Jag ska iaf åtgärda underlivet så ett eller annat sätt. Hatar denna begränsning .

  • Minnie7

    Trist Starfield... Men då är det nog inte framfall än iaf utan försvagning som så många vaginalförlösta kvinnor har . På mig hittar de ju heller inget med urinröret men obehag är det ändå. Ammar du? De säger ju att amningen påverkar slemhinnor och vävnad. På mig såg gyn att slemhinnorna var påverkade och torra så hon skrev ut östrogenkräm att smörja lokalt. Slemhinnorna blev bättre men jag upplevde ingen förbättring. Nu när mensen kommit igång igen, 9 månader efter förlossningen, har det blivit lite bättre men jag känner fortfarande av underlivet vid varje steg. Livet blir ju så begränsat när det är obehagligt att stå, gå, sitta och böja sig ner.

    Hoppas det blir bättre snart för dig.

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder