Inlägg från: AnneSophie |Visa alla inlägg
  • AnneSophie

    Kan man äta mozzarella som gravid!? Har hört tusen olika svar!

    Svaret en gång för alla... :)

    Från Livsmedelverket:

    ***
    Vid tillverkningen av Mozarella och Ricottaost upphettas mjölken normalt tillräckligt mycket för att eventuell listeria ska avdödas. Om osten därefter hanteras hygieniskt och förvaras kallt bör risken vara liten ur listeriasynpunkt. Då viss risk för återsmittning av osten vid anläggningen dock inte kan uteslutas kan den som vill vara extra försiktig begränsa sin användning av dessa (och andra "osäkra") ostar till matlagning med upphettning till bubblande hett.
    Källa: www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx
    ***

    Med andra ord..
    Det anses relativt riskfritt att äta Mozarella MEN det finns en viss risk och därför ska dom som vill vara extra försiktiga att låta bli Mozarellan (spelar alltså ingen roll om den är pastöriserad eller ej) ELLER bara äta den när den varit/är upphettad till bubblande het, alltså ca 70C.

  • AnneSophie

    Fast jag måste ändå få påpeka en sak...
    Det är ju rekommendationerna från Livsmedelsverket som tex MVC, och senare BVC, ska följa. Inte individuella BM:s åsikter egentligen.

    Det är alltid upp till var och en att avgöra vart man drar sin gräns och hur noggrann man vill vara. Men Livsmedelsverket är dom som sätter upp rekommendationer för oss i Sverige och om man nu är orolig och vill vara på den "säkra sidan" så är det dessa regler man bör följa.
    Livsmedelsverket brukar generellt inte sätta upp restriktioner om det inte finns bra anledning till det.
    Man kan alltid maila dom och fråga om man vill ha fördjupad information om varför dom säger si eller så.

    :)

Svar på tråden Kan man äta mozzarella som gravid!? Har hört tusen olika svar!